użytkowników online: 3752
Czy kawa zapobiega uszkodzeniom wątroby?
opublikowano: 17-01-2010

Wydaje się, że wbrew potocznym przekonaniom o tzw. "diecie wątrobowej", u chorych na przewlekłe choroby wątroby nie ma potrzeby eliminowania z diety kawy.

Liczne wirusy oraz inne czynniki toksyczne mogą powodować przewlekłe choroby wątroby (tzw. hepatopatie), prowadzące do jej włóknienia i marskości. Często są to choroby trudne do leczenia, jak np. zakażenie wirusem HCV. Z tego powodu poszukuje się różnych niefarmakologicznych sposobów zmniejszania ryzyka marskości. Wydaje się, że wbrew potocznym przekonaniom o tzw. "diecie wątrobowej", u chorych na przewlekłe choroby wątroby nie ma potrzeby eliminowania z diety kawy. Badania epidemiologiczne sugerują nawet, że ludzie spożywający więcej kawy mają mniej zaawansowane uszkodzenia wątroby w przypadku zachorowania na jedną z przewlekłych hepatopatii. Na poparcie tej tezy można przytoczyć wyniki badań opublikowanych w prestiżowym czasopiśmie "Hepatology" (numer 1/2010). Zbadano 177 pacjentów z przewlekłym zakażeniem wirusem HCV. U wszystkich wykonano biopsję wątroby oraz szczegółowe badania ankietowe dotyczące upodobań żywieniowych. Wykazano, że większe spożycie kawy było silnym, niezależnym czynnikiem związanym z mniejszym nasileniem włóknienia, a co za tym idzie, z mniejszym ryzykiem marskości w przebiegu choroby. Punktem odcięcia, powyżej którego obserwowano szczególnie korzystny efekt kawy było spożycie codziennie średnio co najmniej 2,25 filiżanek kawy (co odpowiada 308 mg kofeiny).

Liczne wirusy oraz inne czynniki toksyczne mogą powodować przewlekłe choroby wątroby (tzw. hepatopatie), prowadzące do jej włóknienia i marskości. Często są to choroby trudne do leczenia, jak np. zakażenie wirusem HCV. Z tego powodu poszukuje się różnych niefarmakologicznych sposobów zmniejszania ryzyka marskości. Wydaje się, że wbrew potocznym przekonaniom o tzw. "diecie wątrobowej", u chorych na przewlekłe choroby wątroby nie ma potrzeby eliminowania z diety kawy. Badania epidemiologiczne sugerują nawet, że ludzie spożywający więcej kawy mają mniej zaawansowane uszkodzenia wątroby w przypadku zachorowania na jedną z przewlekłych hepatopatii. Na poparcie tej tezy można przytoczyć wyniki badań opublikowanych w prestiżowym czasopiśmie "Hepatology" (numer 1/2010). Zbadano 177 pacjentów z przewlekłym zakażeniem wirusem HCV. U wszystkich wykonano biopsję wątroby oraz szczegółowe badania ankietowe dotyczące upodobań żywieniowych. Wykazano, że większe spożycie kawy było silnym, niezależnym czynnikiem związanym z mniejszym nasileniem włóknienia, a co za tym idzie, z mniejszym ryzykiem marskości w przebiegu choroby. Punktem odcięcia, powyżej którego obserwowano szczególnie korzystny efekt kawy było spożycie codziennie średnio co najmniej 2,25 filiżanek kawy (co odpowiada 308 mg kofeiny).

Autor opracowania:
Dr n. med. Jarosław Kwiecień, specjalista pediatra, specjalista gastroenterolog, Katedra i Klinika Pediatrii w Zabrzu, Redaktor Naczelny portalu „Forum Pediatryczne”
Źródło tekstu:
Modi AA, Feld JJ, Park Y, Kleiner DE, Everhart JE, Liang TJ, Hoofnagle JH.: Increased caffeine consumption is associated with reduced hepatic fibrosis. Hepatology. 2010 Jan;51(1):201-9.

Komentarze do artykułu

Ankieta

  

Która z chorób występuje po ukąszeniu przez kleszcza?

Konkurs na forum
Konkurs tematyczny