Serwisy Medforum
Reklama

Wygląd stolca - czarne zabarwienie (stolce smoliste)

Wygląd stolca - czarne zabarwienie (stolce smoliste)
Fot. ojoimages
(3)

Wprowadzenie do porady

Stolec smolisty (czarny) zawiera krew pochodzącą z górnych odcinków przewodu pokarmowego lub układu oddechowego (jama ustna, jama nosowo-gardłowa, migdałki, przełyk, żołądek i dwunastnica). Krew pod wpływem działania kwasu solnego, enzymów jelitowych i flory bakteryjnej zmienia barwę na czarną.

Porada składa się z:

Objawy i przebieg

Smolisty stolec powinien zawsze budzić czujność, gdyż może być objawem ciężkich chorób przewodu pokarmowego i wówczas niezbędna jest hospitalizacja i diagnostyka powyższego stanu. Łatwiejsze do rozpoznania są smoliste stolce związane z krwawieniem z nosa czy jamy ustnej (krew połknięta).

Należy pamiętać także o tym, że smolisty stolec może być związany z połknięciem cudzej krwi (np. u matek karmiących piersią - krew może pochodzić z pękniętych brodawek sutkowych; w przypadku specyficznych zwyczajów żywieniowych np. spożywanie zup przygotowywanych na krwi drobiu także może dać czarny stolec).

Zmiana zabarwienia może być ponadto związana z dietą (na czarno zabarwiają stolec jagody, wiśnie, buraki, szpinak czy lukrecja) oraz z przyjmowanymi lekami. Czarne podbarwienie stolca powodują: preparaty żelaza, węgiel, preparaty bizmutu.

(3)

Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.

Bibliografia:

  1. T. Zalewski (red) „Choroby przewodu pokarmowego u dzieci” Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 1995
  2. M. Krawczyński (red) „Norma kliniczna w pediatrii” Wydawnictwo Medyczne PZWL, Warszawa, 2005
Reklama

Komentarze