Zaloguj
Reklama

Syrop glukozowo-fruktozowy w diecie

Autor/autorzy opracowania:

Bibliografia:

http://www.nature.com/ijo/journal/v37/n6/full/ijo2012157a.html
http://ajcn.nutrition.org/content/79/4/537.full
http://drhyman.com/blog/2011/05/13/5-reasons-high-fructose-corn-syrup-will-kill-you/

Kategorie ICD:


Syrop glukozowo-fruktozowy w diecie
Fot. ojoimages
(1)
Syrop glukozowo-fruktozowy w diecie

Otyłość u dzieci jest problemem powszechnie spotykanym. Coraz więcej dzieci w okresie przedszkolnym oraz wczesnoszkolnym zmaga się z problemem nadmiernej masy ciała. Naukowcy oraz lekarze uważają, że główną przyczyną tego są nawyki żywieniowe (nie tylko dzieci ale całych rodzin). Największym problemem jest cukier.
Spożywanie zbyt dużej ilości cukrów prowadzi do problemów z otyłością u dzieci. W chwili obecnej szczególnym zainteresowaniem wśród „wrogów” prowadzących do otyłości jest syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS, izoglukoza). Można go spotkać w prawie każdym produkcie żywnościowym, od płatków śniadaniowych po wędliny. Nie pomylmy tego produktu z naturalnie obecną w owocach- fruktozą, która w bardzo korzystny sposób wpływa na nasz organizm. Fruktozę można kupić w sklepach ze zdrową żywnością (przeznaczona jest dla cukrzyków bądź osób odchudzających się).
 

Syrop glukozowo-fruktozowy w diecie - Objawy i przebieg

Otyłość u dzieci a syrop glukozowo-fruktozowy  

Spożycie cukru w ostatnich latach znacznie wzrosło. Nie ulega wątpliwości że jemy go bardzo dużo w ciągu roku. W dużej mierze cukier przyczynia się do rozwoju problemów z otyłością u dzieci. Jedną, szczególnie szkodliwą substancją słodzącą jest syrop glukozowo- fruktozowy (HFSC, High Fructose Corn Syrup), który został wynaleziony w Stanach Zjednoczonych w latach 50-tych XX wieku a do masowej produkcji wprowadzony w latach 70-tych XX wieku. Na początku był wytwarzany ze skrobi ziemniaczanej, dziś prawie zawsze z kukurydzy (uprawy genetycznie modyfikowane).

Można go spotkać w:

  • wędlinach,
  • keczupie,
  • jogurtach,
  • dżemach,
  • konserwach rybnych,
  • napojach mlecznych,
  • lodach,
  • sałatkach,
  • mleku zagęszczonym,
  • napojach energetyzujących,
  • serkach homogenizowanych,
  • batonikach,
  • frytkach,
  • ciastkach,
  • musztardzie.

Jak widać jest on wszechobecny, zwłaszcza w produktach, które lubią dzieci. Niestety syrop glukozowo-fruktozowy przyczynia się do rozwoju otyłości u dzieci. Nazywany jest on także „gorszym” zamiennikiem cukru.
W chwili obecnej prowadzone są badania mające potwierdzić, iż cukier glukozowo- fruktozowy wykazuje bardziej niż zwykły cukier działanie niekorzystne dla organizmu nie tylko dzieci, ale także osób w innym wieku.

(1)

Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.

Reklama
Komentarze