Zaloguj
Reklama

Kiedy wprowadzić gluten do diety dziecka?

Autor/autorzy opracowania:


Kiedy wprowadzić gluten do diety dziecka?
Fot. Pantherstock
(5)
Gluten w diecie dziecka

Gluten, białko znajdujące się w wielu zbożach (pszenica, żyto, jęczmień, gluten), może powodować u osób predysponowanych celiakię. Kiedy najlepiej wprowadzić gluten do diety dziecka, aby zminimalizować ryzyko tej choroby?

Gluten w diecie dziecka - Objawy i przebieg

Według polskich zaleceń z 2007 roku, u dzieci karmionych piersią należy wprowadzić niewielkie ilości glutenu nie wcześniej niż w piątym miesiącu życia dziecka, ale nie później niż w szóstym miesiącu.

Bardzo istotne jest, aby wprowadzić glutenu w czasie, kiedy matka karmi jeszcze dziecko piersią, gdyż zmniejsza to ryzyko celiakii.

U dzieci karmionych sztucznie gluten zaleca się wprowadzać w szóstym miesiącu życia dziecka. Według polskich zaleceń początkowo gluten należy podawać pod postacią kleiku lub 2-3 g (pół łyżeczki) na 100 ml. W tym celu można wykorzystać kaszę mannę, kaszę orkiszową, pszenną.

Gluten można podawać w mleku matki lub bezpośrednio do buzi dziecka, jak również można dodać do przecieru jarzynowego.

(5)

Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.

Reklama
Komentarze