Zaloguj
Reklama

Gluten w diecie niemowląt karmionych sztucznie - zasady wprowadzania

Autor/autorzy opracowania:

Bibliografia:

Książyk J.B., Weker H.: Nowe zalecenia żywienia niemowląt w Polsce od roku 2007. Pediatria Współczesna. Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka 2007, 9, 1, 9-14.

Kategorie ICD:

Kategorie ATC:


Gluten w diecie niemowląt karmionych sztucznie - zasady wprowadzania
Fot. ojoimages
(5)
Wprowadzanie glutenu do diety niemowląt karmionych sztucznie

Przez wiele lat standardem zaleceń żywieniowych w naszym kraju było wprowadzanie glutenu do diety niemowląt dopiero od 10 miesiąca życia.

Wprowadzanie glutenu do diety niemowląt karmionych sztucznie - Objawy i przebieg

W ostatnich latach pojawiają się wyniki badań sugerujące korzyści zdrowotne z nieco wcześniejszego wprowadzania małych dawek glutenu oraz sugestie, że dotychczasowe zalecenia były bardziej zwyczajowym stanowiskiem ekspertów, a nie wiedzą opartą na tzw. twardych dowodach naukowych.

W numerze 1/2007 kwartalnika "Pediatria Współczesna", będącego organem Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, opublikowano nowe zalecenia żywienia niemowląt, obowiązujące od roku 2007. Wytyczne te zostały przyjęte przez zespół ekspertów na konferencji w Instytucie Matki i Dziecka.

Wprowadzanie glutenu do diety niemowląt karmionych sztucznie - Kiedy udać się do lekarza

Regularnie konsultuj z lekarzem pediatrą lub lekarzem rodzinnym wprowadzanie nowych pokarmów do diety dziecka. Odnośnie glutenu, wydaje się, że rozpoczęcie podawania przetworów na bazie mąki pszennej wcześniej niż dotychczas zalecano jest bezpieczne, a może nawet korzystne dla zdrowia dziecka.

Wprowadzanie glutenu do diety niemowląt karmionych sztucznie - Leczenie

Uwaga! W nowym schemacie żywienia sztucznego niemowląt (opublikowanym w roku 2007) zaleca się, aby u dzieci karmionych sztucznie zacząć wprowadzać małe ilości glutenu już od około 6 miesiąca życia, ale nie należy nadmiernie obciążać dziecka glutenem. Mówiąc o małych dawkach autorzy mają na myśli dawkę 2-3 g kaszy manny (czyli ok. 1 małą łyżeczkę) na każde 100 ml posiłku.

(5)

Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.

Reklama
Komentarze