Zaloguj
Reklama

Dieta w cukrzycy typu 1 u dzieci - węglowodany, białka, tłuszcze

Autor/autorzy opracowania:

Bibliografia:

  1.  Algorytmy żywienia dzieci, P. Lenssen;  red. Wyd. polskiego- A Jeszka, M. Krawczyński, Elsevier 2013

 

Kategorie ICD:


Dieta w cukrzycy typu 1 u dzieci - węglowodany, białka, tłuszcze
Fot. ojoimages
(4)
Dieta w cukrzycy typu 1 u dzieci - węglowodany, białka, tłuszcze

Cukrzyca typu 1 (DM1) jest chorobą autoimmunologiczną, która polega na braku zdolności produkcji insuliny; co skutkuje podwyższonym stężeniem cukru we krwi. Doprowadzić to może do uszkodzeń różnych narządów: oka, nerek, serca, nerwów naczyń krwionośnych Ostatnio odnotowuje się gwałtowny wzrost zachorowań na cukrzycę w krajach europejskich.

Cukrzyca typu 1 rozpoczyna się najczęściej już w wieku dziecięcym ok 10-14 lat. Dieta obok leczenia insuliną jest bezwzględnie konieczna w leczeniu cukrzycy.

Dieta w cukrzycy typu 1 u dzieci - węglowodany, białka, tłuszcze - Objawy i przebieg

Zalecenia dietetyczne:


Na cukrzyce chorują zarówno dzieci jak i dorośli. U dzieci plan diety powinien być mniej rygorystyczny niż u dorosłych, gdyż dzieci potrzebują do prawidłowego rozwoju i wzrostu odpowiednie ilości białka, witamin, składników mineralnych, energii. U dzieci większy nacisk kładzie się na dostosowywanie dawek insuliny do prawidłowo zbilansowanej diety niż ograniczenia węglowodanów.

Dieta u dziecka powinna być dostosowywana do wieku, zapotrzebowań na składniki odżywcze, w celu utrzymania prawidłowej masy ciała i wzrostu. Każde dziecko powinno mieć plan posiłków. Dieta dziecka powinna składać się z ok. 6-7 posiłków- z 3 głównych i przekąsek.  Posiłki powinny być spożywane co ok. 2-3 godziny by uniknąć spadków poziomu glikemii we krwi. Należy zaznaczyć, ze po wysiłku fizycznym należy spożyć dodatkową przekąskę. Glukoza powinna być sprawdzana glukometrem min. 4 razy dziennie. Przed śniadaniem, obiadem, kolacją, przed snem.

Poniżej zaprezentowane zostały normy dziennego spożycia białka, węglowodanów i tłuszczów w codziennej diecie dla dziecka.

 

Spożycie węglowodanów:


Węglowodany powinny stanowić ok. 40-60% całkowitego spożycia energii. Produkty powinny być o niskim indeksie glikemicznym, choć nie jest to priorytetem w żywieniu. Podstawą  jadłospisu powinny być węglowodany złożone: ciemne pieczywo, chleb graham, płatki owsiane, grube kasze (gryczana, jęczmienna, pęczak), ryż brązowy. Błonnik powinien być spożywany w dawce ok. 5g na dobę. Źródłem jego są  gruboziarniste kasze, warzywa, owoce, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe, ziemniaki. Należy ograniczyć spożycie ciast, czekolady, cukierków, dżemów. Dziecko powinno spożywać owoce i warzywa. Lecz należy uważać na owoce o wyższym indeksie glikemicznym gdyż powodują wahania cukru we krwi (winogrona, banany). Lepiej wybrać, np. arbuz, grejpfrut, truskawki.

 

Białko – istotny element budulcowy:


Białko powinno stanowić ok. 15-20% dziennego spożycia kalorii. Dobrym jego źródłem są  chude gatunki mięsa i wędliny, przetwory nabiałowe. Na obiad dobrym pomysłem jest kurczak, indyk lub ryba. Bogate w białko roślinne są także nasiona roślin strączkowych. Do drugiego śniadanie warto dać dziecku jogurt, kefir, maślankę- najlepiej naturalne.

 

Tłuszcze:


Tłuszcze powinny stanowić ok. 20-30% dziennej wartości energetycznej. Należy  ograniczać spożycie tłuszczów nasyconych <7%(smalec, słonina, tłuste mięso, wędliny, masło, tłuste mleko), tłuszczów trans, cholesterolu <200mg/dobę. Dietę  należy wzbogać w wielonienasycone kwasy tłuszczowe-  olej sojowy, kukurydziany; jednonienasycone kwasy tłuszczowe- oliwę z oliwek i olej rzepakowy.

(4)

Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.

Reklama
Komentarze