Zaloguj
Reklama

Dieta u dziecka z zaparciami

Bibliografia:

  1. Schemat diety w zaparciach - Dział Dietetyki Śląskiego Centrum Pediatrii w Zabrzu
  2. „Choroby przewodu pokarmowego u dzieci” Zalewski T. (red.), PZWL, Warszawa, 1995.

Kategorie ICD:

Kategorie ATC:


Dieta u dziecka z zaparciami
Fot. ojoimages
(4)

Zaparciem nazywamy stan, w którym dziecko oddaje twarde stolce z częstością 2 lub mniej stolców na tydzień, lub gdy większość stolców jest twardych i oddawanych z dużym wysiłkiem.

Dieta u dziecka z zaparciami - Objawy i przebieg

Jedną z najczęstszych przyczyn zaparć jest nieprawidłowa dieta. Tak więc podstawą i pierwszym krokiem w leczeniu powinna być zmiana diety.

Dieta u dziecka z zaparciami - Kiedy udać się do lekarza

Konsultacji lekarskiej wymagają zaparcia połączone z innymi niepokojącymi objawami, takimi jak: uporczywe bóle brzucha, ślady krwi w stolcach, chudnięcie, wymioty, stany gorączkowe. Porady specjalistycznej wymagają także dzieci, u których zaparcia nie ustępują pomimo przestrzegania zaleceń dietetycznych.

Dieta u dziecka z zaparciami - Leczenie

Przy zaparciach należy ograniczyć spożycie następujących pokarmów:

  • czekolada,
  • kakao,
  • czarna herbata,
  • gorące napoje,
  • słodycze, ciastka,
  • białe pieczywo,
  • czarne jagody i porzeczki,
  • ryż,
  • kleik ryżowy,
  • jaja,
  • śmietana,
  • potrawy smażone.

 

W zamian należy podawać następujące pokarmy:

  • mleko,
  • maślanka,
  • zsiadłe mleko,
  • kefir,
  • woda mineralna,
  • kompot śliwkowy,
  • miód,
  • kisiel,
  • galaretki owocowe,
  • jabłka,
  • pomidory,
  • szczaw,
  • kapusta kiszona,
  • agrest,
  • poziomki,
  • ogórki,
  • winogrona,
  • rodzynki,
  • rzepa,
  • buraki,
  • kasza gryczana,
  • rzodkiewki,
  • kalarepa,
  • groszek zielony i wszystkie rośliny strączkowe,
  • ziemniaki, śliwki (świeże lub suszone),
  • figi,
  • chleb razowy,
  • chleb żytni,
  • otręby,
  • powidła ze śliwek.

 

Zaleca się dodatkowo, aby na pół godziny przed śniadaniem podać do picia:

  • szklankę soku z owoców lub warzyw,
  • kompot ze śliwek suszonych
  • przegotowaną wodę z miodem.

Takie płyny (o temperaturze pokojowej) należy również podawać w czasie dnia - pomiędzy posiłkami.

(4)

Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.

Reklama
Komentarze