Zaloguj
Reklama

Dieta u dziecka z nietolerancją laktozy. Co zamiast mleka?

Autor/autorzy opracowania:

Bibliografia:

  1. Socha J. (red.) "Żywienie dzieci zdrowych i chorych", PZWL, Warszawa 1998
  2. Piekarska J., Szczygieł M., Łoś-Kuczera M.: „Popularna tabela wartości odżywczych żywności”, PZWL, Warszawa 1983.

Kategorie ICD:


Dieta u dziecka z nietolerancją laktozy. Co zamiast mleka?
Fot. ojoimages
(4)
Dieta u dziecka z nietolerancją laktozy

Nietolerancja laktozy powstaje na skutek zmniejszenia się aktywności enzymu jelitowego – laktazy – trawiącego dwucukier laktozę, zawarty w większości produktów mlecznych.

Dieta u dziecka z nietolerancją laktozy - Objawy i przebieg

Nietolerancja laktozy objawia się najczęściej:

  • bólami brzucha,
  • wzdęciami oraz
  • tendencją do oddawania luźniejszych stolców.

Nietolerancja laktozy jest zazwyczaj cechą uwarunkowaną genetycznie, ujawniającą się u dzieci po 5 roku życia. W populacji polskiej częstość występowania hipolaktazji (czyli niedoboru aktywności enzymu laktazy) szacuje się na około 18%.

Wielu ludzi nie ma zasadniczo żadnych przewlekłych objawów pomimo udokumentowanej hipolaktazji, jednak u części pacjentów konieczne jest radykalne ograniczenie spożycia laktozy. Diety bezlaktozowej wymagają też dzieci z uszkodzeniem śluzówki jelita cienkiego, występującym w przebiegu innych przewlekłych chorób przewodu pokarmowego.

Dieta u dziecka z nietolerancją laktozy - Kiedy udać się do lekarza

Wiarygodne rozpoznanie hipolaktazji wymaga specjalistycznych badań, wykonywanych przede wszystkim w specjalistycznych ośrodkach gastroenterologii dziecięcej.

Objawy nietolerancji laktozy zawsze powinny nasuwać podejrzenie istnienia przewlekłej choroby przewodu pokarmowego, prowadzącej do zaniku kosmków jelita cienkiego (celiakia, enteropatia w przebiegu alergii pokarmowej i wiele innych). Włączenie diety bezlaktozowej musi być poprzedzone konsultacją z pediatrą i wykonaniem badań.

Dieta u dziecka z nietolerancją laktozy - Leczenie

Jeżeli dziecko wymaga diety bezlaktozowej oznacza to zakaz spożywania: świeżego mleka, maślanki, słodkiej śmietany, bitej śmietany, kremów na bazie mleka lub śmietany, lodów, tortów, czekolady, budyniu, ptasiego mleczka, majonezu, naleśników, niektórych sucharów i herbatników oraz ciastek maślanych.
Laktoza jest także zawarta w otoczkach wielu leków (drażetek) oraz w syropach, a także w licznych produktach zawierających w swoim składzie mleko w proszku. Należy starannie czytać etykiety ze składem produktu.

Dziecko na diecie bez laktozy musi mieć zapewnioną odpowiednią podaż wapnia, nie należy więc całkowicie rezygnować z nabiału. Większość dzieci z nietolerancją laktozy dobrze toleruje kwaśne mleko, kefiry i jogurty – zawarte w nich żywe kultury bakterii same produkują enzym laktazę, co poprawia tolerancję tych produktów.
Dozwolone (w rozsądnych ilościach) są także kwaśne sery białe, sery żółte oraz przetwory na bazie mleka sojowego.

Alternatywnymi źródłami dużej ilości wapnia są (oprócz sera żółtego i mleka sojowego):

  • ryby (zwłaszcza szprotki),
  • warzywa strączkowe (np. fasola),
  • orzechy,
  • migdały,
  • żółtka jaj.
(4)

Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.

Reklama
Komentarze