Zaloguj
Reklama

Dieta u dziecka z jelitem drażliwym i biegunkami

Bibliografia:

Socha J. (red.) "Żywienie dzieci zdrowych i chorych", PZWL, Warszawa 1998

Tomecki R. „Wskazówki dietetyczne dla chorych na zespół jelita nadwrażliwego”, wyd. Solvay, Warszawa.

Kategorie ICD:

Kategorie ATC:


Dieta u dziecka z jelitem drażliwym i biegunkami
Fot. medforum
(5)
Dieta u dziecka z jelitem drażliwym i biegunkami

Zespół jelita drażliwego (z angielskiego: irritable bowel syndrome – IBS) to zaburzenie czynności jelit objawiające się przewlekłymi bólami brzucha połączonymi z zaburzeniami w oddawaniu stolców. Bólom brzucha mogą towarzyszyć zarówno zaparcia, jak i biegunki.

Dieta u dziecka z jelitem drażliwym i biegunkami - Objawy i przebieg

Typowy obraz kliniczny IBS to występowanie nawracających, napadowych bólów brzucha, połączonych z parciem na stolec i potrzebą jego oddania. Po oddaniu stolca (zwykle luźnego, lub zawierającego dużą ilość śluzu) występuje ulga (ustąpienie bólów brzucha). Objawy nasilają się pod wpływem stresu.

Dieta u dziecka z jelitem drażliwym i biegunkami - Kiedy udać się do lekarza

Rozpoznanie IBS jest tzw. „rozpoznaniem z wykluczenia”, to znaczy, że zanim powie się pacjentowi, że ma jelito drażliwe, należy przynajmniej wstępnie wykluczyć inne, poważniejsze choroby przewodu pokarmowego. W wielu przypadkach konieczna jest hospitalizacja i wykonanie szeregu specjalistycznych badań.

Dieta u dziecka z jelitem drażliwym i biegunkami - Leczenie

Jeżeli pacjent rzeczywiście ma zaburzenia czynnościowe pod postacią jelita drażliwego (a nie inną poważną chorobę), to możliwe jest leczenie dietetyczne, które u wielu dzieci daje bardzo dobry efekt. U dziecka z IBS i tendencją do biegunek niewskazane jest spożywanie następujących produktów: kapusta, buraki, brukselka, kalafior, groszek, strączkowe, śliwki, gruszki, truskawki, morele, mleko i przetwory mleczne, duże ilości soków owocowych, ostre przyprawy (musztarda, chrzan, papryka, pieprz), bita śmietana, ciastka i cukierki, pieczywo ciemne (razowe, graham), zupy zabielane śmietaną i z dużą zawartością warzyw, kasze gruboziarniste, duże ilości żółtek jaj, duże ilości żółtego sera, mocna kawa.

Produkty zalecane to: jabłka, banany, marchew, sałata, ziemniaki, pomidory, białe pieczywo (pszenne), makarony, biszkopty, ryż, chudy twaróg, galaretki, kisiele, budynie, chudy rosół, chude wędliny i mięso, jajka na miękko, masło, miękkie margaryny, słaba kawa i herbata, kawa zbożowa, rozcieńczone soki.

(5)

Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.

Reklama
Komentarze