Zaloguj
Reklama

Celiakia - jak długo stosować dietę bezglutenową?

Bibliografia:

1) Zalewski T. (red.) „Choroby przewodu pokarmowego u dzieci”, PZWL, Warszawa 1995
2) K.Karczewska i wsp. Zmodyfikowany projekt standardów postępowania diagnostycznego i terapeutycznego w celiakii. Opracowanie Sekcji Celiakii Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Zabrze 2002.
3) Mäki M, Collin P. Coeliac disease. Lancet 1997; 349: 1755-9.

Kategorie ICD:

Kategorie ATC:


Celiakia - jak długo stosować dietę bezglutenową?
Fot. ojoimages
(5)

Celiakia jest schorzeniem o podłożu genetycznym, cechującym się nietolerancją glutenu, białkowego składnika otoczek 4 podstawowych zbóż europejskich.

Celiakia i dieta - Objawy i przebieg

Celiakia jest z definicji trwałą nietolerancją glutenu. Jeżeli rozpoznanie celiakii jest poprawne i zgodne z powszechnie akceptowanymi kryteriami (typowe objawy, dodatnie wyniki markerów serologicznych, typowy obraz biopsji jelitowej, poprawa po diecie bezglutenowej) oznacza to z niemal 100% pewnością konieczność ścisłego przestrzegania diety bezglutenowej do końca życia.

Jest to najlepsza metoda zarówno leczenia aktualnych objawów, jak i profilaktyki ewentualnych późnych powikłań.

Celiakia i dieta - Kiedy udać się do lekarza

Istnieją sugestie niektórych autorów, że część pacjentów z celiakią może w wieku dorosłym nabrać tolerancji na gluten i spożywać niewielkie ilości glutenu, ale nie jest to powszechnie akceptowany pogląd. Nadal trwają badania nad tym zagadnieniem.

Celiakia i dieta - Leczenie

Leczenia domowego nie ma. Ewentualna prowokacja glutenem nigdy nie może być samowolna i zawsze musi być uzgadniana z lekarzem i ściśle kontrolowana. Spożywanie glutenu przez dorosłych z celiakią jest potencjalnie bardzo niebezpieczne, ponieważ u wielu pacjentów w wieku dorosłym objawy celiakii są znacznie łagodniejsze niż w dzieciństwie, a pomimo tego zagrożenie powikłaniami pozostaje na niezmienionym poziomie. W stosunku do dzieci zaleca się, aby przy podejrzeniu celiakii absolutnie nie podejmować prowokacji glutenem w okresach krytycznie ważnych dla rozwoju dziecka, to jest do 5 roku życia oraz w okresie pokwitania.

(5)

Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.

Reklama
Komentarze