Serwisy Medforum

Reklama

Forum: Przypadki pediatryczne

(3)

Możecie tu rozmawiac na temat różnych przypadków pediatrycznych, które przytrafiły się Waszym dzieciom.

Temat: zbieg okoliczności? (5)

Zaloguj się , aby skorzystać z poniżyszch opcji:


odpowiedz nowy wątek
obserwuj schowek
  • Początkująca
    Zalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
    Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.
      Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
      Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
      Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
      Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
      Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
      VIP - więcej niż 6001 postów
    18-05-2005 14:42:00

    Może ktoś wie dlaczego dzieci mają podobne wyniki badań? Byly ladnie wpisane w tabelce ale po przeniesieniu są mniej czytelne. badanie-wynik-norma-wynik-(norma przy 2 lub 3)-wynik

    Niepokoji mnie zwlaszcza gazometria, kwas mlekowy, amoniak w osoczu, fosfor i nieszczęsna kreatynina. Obnizony wynik wcale nie jest dobry, zdarza się w ciąży lub przy zaniku mięśni. Dzieci mają uogólnioną wiotkość mięśni - wynik EMG w granicach normy.







    Badanie - 27.04.2005 Weronika Miłosz Malwina

    OB. Po 1 godz 12 Do 12 mm 15 Do 15 36 Do 12

    LEUKOCYTY 6,0 4,1 –10.9 K/ul. 7,1 10,8

    ERYTROCYTY 4.79 4,20-6.30 M/ul. 4,31 40,32

    HEMOGLOBINA 13,9 12,0-18,0 g/dl 12,2 12,3

    HEMATOKRYT 40,1 37,0-51,0 % 34,2 34,0

    MCV 83,7 80,0-97,0 fl 79,4 78,7

    MCH 29 26,0-32,0 pg 28,3 28,5

    MCHC 34,7 31,0-36,0 g/dl 35,7 36,2

    PLYTKI KRWI 186 140-440 K/ul. 339 462,1

    LIMFOCYTY 44,2 20-45 % 49,9 48,7

    NEUTROFILE 45,9 40-70 % 40,5 40,9

    MID 9,9 (-) % 9,6 10,4

    GLUKOZA 72 70-105 mg/dl 69 82

    MOCZNIK 17,6 16,7-45,9 mg/dl 20,7 13,6

    KREATYNINA 0,37 0,5-1,2 mg/dl O,29 0,24

    SÓD 144,5 135-147 mmol/l 141,3 142,8

    POTAS 3,75 3,70-5,30 mmol/l 4,1 4,25

    WAPŃ CAŁKOWITY 4,82 4,18-5,5 mEq/L 4,86 5,18

    MAGNEZ 1,08 mmol/L 1,02 0,94

    FOSFOR NIEORGANICZNY 5,03 Mg/dL 4,74 2,7-4,5 4,55

    CK – kineza kreatyny 49 24-173 U/L 60 24-204 52

    ALAT 15,9 5,0-33,0 U/l 14,8 5,0-44,0 14,7

    ASPAT 22,2 5,0-31,0 U/L 28,9 5,0-39,0 36,7

    Fosfataza alkaliczna 243 45-122 U/L 287 32-104

    Gazometria kapilarna

    pH 7,434 7,360-7,460 7,437 7,344

    p CO2 45,9 36,0-45,0 mmHg 48,1 61,2

    HCO3 30 21,0-26,0 mmol/l 31,7 32,6

    BE 4,9 -2,5 – 2,5 mmol/l 6,3 4,9

    TCO2 31,5 22,0-26,0 mmol/l 33,2 34,5

    PO2 84,4 65,0-95,0 mmHg 101,9 84,8

    Sat O2 96,8 (-) % 98,1 95,8

    TSH 3-cia generacja 2,79 0,4-4,0 ulU/ml 2,86 1,90

    Kwas mlekowy 24,44 4,5 -19,8 mg/dL 30,49 34,02

    Amoniak w osoczu 44,10 21-50 umol/l 37,08 11,0-32,0 58,67

    Mocz – analiza ogólna

    Przejrzystość Przejrzysty Przejrzysty Przejrzysty

    Kolor moczu Żółty Żółty Slomkowy

    Glukoza % Nieobecna Nieobecna Nieobecna

    Bilirubina Nieobecna Nieobecna Nieobecna

    Ketony Nieobecne Nieobecne Nieobecne

    pH 5,5 5,0 5,0

    Ciężar właściwy 1,025 1,015-1,030 1,025 1,020

    Białko Nieobecne Nieobecne Nieobecne

    Urobilinogen W normie W normie W normie

    Osad w moczu



    Leukocyty 2-4 0-5 wpw Poj wpw 1-3wpw

    Nabłonki płaskie pojed w preparacie pojed w preparacie pojed w preparacie

    Moczany bezpostaciowe Pojedyncze wpw

    bakterie Nieliczne wpw Pojedyncze

    Pasma śluzu pojedyncze



    Z poważaniem

    Iwona



    Ostatnia edycja: 18-05-2005 14:42:00
  • Forumowiczka
    Zalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
    Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.
      Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
      Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
      Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
      Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
      Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
      VIP - więcej niż 6001 postów
    18-05-2005 17:51:00

    Witam!

    Panel badań bez objawów, które sugerowały ich wykonanie jest w zasadzie bezwartościowy. Potrzebny jest wiek dziecka.

    Dzieci mają mniej mięśni i czesto kreatynina wychodzi u niech niska. Podobnie ma się z podwyższonym fosforem - najcześciej wynika z diety mlecznej (zwłaszcza jeśli poziomy wapnia są w normie). Dla interpretacji gazometrii bardzo ważny jest sposób jej pobierania i stan dziecka przy wykonywaniu badania - np. krzyk, płacz i sprzet na którym się ją wykonuje. U dziecka podejrzewanego o chorobę metaboliczną (o czym mogłyby swiadczyć podwyższone mleczany i amoniak) raczej spodziewamy się kwasicy metabolicznej, której żadne z dzieci nie ma.

    Jeśli jednak są niepokojące objawy - osłabienie mięśni, nawracające wymioty, opóźnienie rozwoju psychoruchowego, brak przyrostu masy ciała radziłabym konsultację w Poradni Chorób Metabolicznych (zwłaszcza że mamy do czynienia z rodzeństwem).[addsig]

    Ostatnia edycja: 18-05-2005 17:51:00

    Pozdrawiam!

    Joanna Oświęcimska

    Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

  • Początkująca
    Zalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
    Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.
      Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
      Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
      Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
      Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
      Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
      VIP - więcej niż 6001 postów
    19-05-2005 00:40:00

    Witam!

    Dzieci maja 10, 7, 2 lata ( w kolejności jak w "tabelce&quot.

    Krew mieli pobierana na czczo, starsi byli spokojni, nie plakali, nie jęczeli, nie wiercili się, krew nie byla wyciskana, sprzęt - igła w ręce i pojemniczek taki do zasysania, oraz zwykła probówka, nie wiem którą część badań wykonano w której probówce. Najmłodsza tyko podczas badania wołała "mamo nie", nie krzyczala, nie plakala, byla zdenerwowana (pewnie jak kazdy przy pobieraniu).

    Dzieci są na diecie bezmlecznej.

    "U dziecka podejrzewanego o chorobę metaboliczną (o czym mogłyby swiadczyć podwyższone mleczany i amoniak) raczej spodziewamy się kwasicy metabolicznej, której żadne z dzieci nie ma" - nie wiem jak to rozumieć? W por. metabolicznej bylam z wynikami i lekarka nie była zainteresowana. Zmuszona do dzialania zlecila powtórzyć RKZ i kwas mlekowy. (A może trzeba znaleźć lepszego lekarza chorób metabolicznych?) Skoro to nie choroba metaboliczna, to co to jest? Dzieci nie maja nawracających wymiotów, opóźnienie rozwoju psychoruchowego (mała miala wskutek wczesniactwa), brak przyrostu masy ciała (minimalny w granicach normy mają).



    Pozdrawiam - Iwona





    [ ta wiadomość była poprawiana przez: iwaz dnia: 19-05-2005 00:55 ]

    Ostatnia edycja: 19-05-2005 00:40:00
  • Forumowiczka
    Zalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
    Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.
      Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
      Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
      Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
      Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
      Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
      VIP - więcej niż 6001 postów
    19-05-2005 20:15:00

    Witam ponownie!

    Nie widzę powodów, aby nie ufać lekarzowi z Poradni Metabolicznej, jeżeli jedynym objawem występującym u dzieci jest masa ciała z pogranicza normy. Choroby metaboliczne zwykle charakteryzuje bogactwo objawów. Nie leczy się wyników, zwłaszcza pojedynczych i bez związku ze sobą i objawami, tylko pacjenta. Zdaje się, że przediagnozowała Pani dzieci uprzednio w kierunku celkiakii i zaburzeń wchłaniania. Osobiście zaleciłabym obserwację-są dzieci, które mają niską masę ciała i poza tym są absolutnie zdrowe. [addsig]

    Ostatnia edycja: 19-05-2005 20:15:00

    Pozdrawiam!

    Joanna Oświęcimska

    Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

  • Reklama

  • Początkująca
    Zalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
    Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.
      Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
      Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
      Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
      Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
      Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
      VIP - więcej niż 6001 postów
    19-05-2005 21:48:00

    Witam!

    Bardzo dziekuję za szybka odpowiedź.

    Faktycznie, nie leczy się wyników tylko pacjenta. Może to nie jest choroba tylko taka "uroda" dzieci?

    Pozdrawiam

    Ostatnia edycja: 19-05-2005 21:48:00
  • Zaloguj się , aby dodać odpowiedź

Zobacz inne dyskusje

  • rockeros
    Witam,Borykamy się z kaszlem syna (3lata) od pół roku. Ma stwierdzony refluks....
  • diarek
    witam,szukam pomocy, bo lekarze sobie nie radzą, może ktoś doświadczył...
  • monikaNina
    Proszę o pomoc córka na 4 msc. I obwód głowy 42cm, wynik Usg : tkanka...
  • mss16
    Witam, mój syn ma 10 tyg podczas badania lekarka słyszała szmery w sercu....
  • Polecamy

    http://static2.medforum.pl/cache/logos/MON060092_kobieta_dziecko_kapiel_zabawa_ojoimages_cr-W300H200.jpgFot. ojoimagesKontaktowe zapalenie skóry
    Osoby chore na kontaktowe zapalenie skóry doświadczają...
    Twoja sugestia