Corka 4 i pol miesiaca, masa urodzeniowa 3750 . obecnie 7200g.
Od miesiąca ma biegunke i od czasu do czasu oddaje smolisto czarne stolce, nikt nie wie dlaczego. Dodam, ze corka czuje się dobrze przbiera na wadze choc bardzo niechętnie je. Od urodzenia mamy z nia ciagle problemy, nie wiem co jest istotne wiec opisałam cala jej sytuacje. Będę wdzieczna za podpowiedz co dalej, może jakie badani. Sami nie wiemy co dalej robic.
ciąża – bez problemów
pierwsze dni w szpitalu– smólkę oddała od razu po urodzeniu. W szpitalu pierwsze problemy ze stolcem, bóle brzucha, pierwsza lewatywka
pierwsze dni w domu/ NAN HA 1 (brałam antybiotyk musiałam odstawić na kilka dni piers – zatwardzenia, bóle brzucha
1. PROBLEM – REFLUKS PATOLOGICZNY (omaperazol)– pozno zdiagnozowany efekt- od refleksowe zapalenie płuc- 3 tydzień życia. W szpitalu miala podawany dozylnie antybiotyk, efektem były luzne stolce, nie zostały wykonane posiewy efekt- dziecko wróciło do domu z silnymi bolami brzucha, nie płakało lecz wrecz krzyczało dniami i nocami. Pierwsza diagnoza – moje mleko jest małowartościowe i dziecko jest niedożywione --- kazano mi odstawic piers i wrócić do nan ha 1. (ani ja ani mój maz nie mamy alegrii NAN HA lekarz zapropnowal zapobiegawczo). Ja jednak po 2 dniach wróciłam do piersi bo dziecko płakało czytaj krzyczalo jeszcze bardziej po nan. Tydzień pozniej wyladowalismy w kolejnym szpitalu od razu pod kroplowke, dziecko było wykończone. Wykonano posiewy.
2.Bakteria E- COLI w moczu 10 do 5. Kilka dni na bactrim i wszystko się unormowalo. Pozniej przez kilka tygodni furagin.
3.Dziecko tak bardzo bolala ta bakteria, ze efektem było zespol napiecia mięśniowego i asymetria ułożenia.
4. Lekka Anemia (niedobor B6 i kawsu foliowego) stwierdzona podczas pobytu)
Zalecenie podawanie Wit. B6 1x ½ tabletki i kwasu foliowego 1x1
5.Alergia pokarmowa (fenistil, cromohexal)
W czasie swiat wielkanocnycb zjadlam kilka jajek i to chyba uczulilo dziecko – miala lekka kaszke na twarz. Lekarz kazal odstawic piers i przejść na NA HA 1. po tygodniu na NAN HA 1 pojawil się bialy sluz w stolcu kilka pasm i bole brzucha. Ja stracilam mleko, nie mialam już sily, wiec przeszliśmy na BEBILON pepti 1 sytuacja się poprawila, ale nie było idealnie wiec przeszliśmy na Nutramigen 1 i było super / stolec papkowaty, regularny dwa raz dziennie.
Sytuacja obecna
6. CZARNY STOLEC
Zadarza się od ok. 25. 05, nie jest to codziennie najczęściej raz w tygodniu, ale tego samego dnia może pojawić się kilka razy.Badania na krew utajona były ujemne.
Pojawiaja się do tej pory
7. BIEGUNKA
Podczas pobytu w klinice (06.06/10.06 )ostanie dni pobytu, stolec zaczał być galaretowaty.
13.06 pojawily dwa bardzo czarne stolce w południe i w nocy stolec w postaci przeźroczystego sluzu, wlascie to był sam sluz bez domieszki stolca (stolce nigdy nie pojawialy się w nocy). Ilość stolcow zwiększyła się do 11 na dobe w większości to był sam sluz, z pasemkami krwi- lekarz pogotowia stwierdzil, ze to sluzowka i ma prawo pojawiac się krew, dziecko nie było odwodnione. po podaniu Dicoflor ilość stolcow zmniejszyla się do 7-5 dziennie. Dziecko mialo problemy z jedzeniem,bo ilekroć zaczynalo jesc, musialo oddac stolce. Stolec był 3 fazowy 1. sluz 2 papaka 3. wodnista piana
Dalsze podawanie dicofloru nie pomagalo- nie zmniejszlo ilości stolcow. Sluz stawal się brazowy lub zielonkowaty i bardziej gesty. W międzyczasie zdarzaly się smolisto czarne stolce, czasem był to tylko czarny sluz, czasem było tylko troszkę czarnego sluzu a czasem był to całkowicie czarny setolc. Dziecko mimo dokładnej pielegncji mycia po każdym stolcu woda z mydlem, smarowaniu alantanem mialo bardzo czerwony piekacy odbyt i okolice.
Wykonałam badania: Na krew utajona, Pasozty,Lamblie,Salmonelle, Kilka Posiewow kalu – testy nic nie wykazaly.
Po wizycie w poradni podaliśmy cropaz G wydaje się ze po tym nie było efektow ½ saszetki dziennie oraz Nifuroksazyd 5ml x 4 dziennie efekt
- mniej sluzu
- brak zapachu
- okolice odbytu bez zaczerwienień dodatkowo tormentiol
-ilosc stolca była jednak taka sama czyli 5 razy dziennie właściwie po każdym posiłku
Po odstawieni nifuroksydu
- duza ilość sluzu
-b. nieprzyjemny zapach
- bardzo niewielkie zaczerwienienia
- zadrżały się stolce papaka plus duza ilość piany i sluz
- 5 stolcow dziennie
Ania