Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (2.6)
      Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta
       O grupie Forum  Wiadomości (427) Artykuły (76) Porady (185) Społeczność (941) Szukaj  

Forum - Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta

wyniki usg głowki [23]

• Najnowszy komentarz w tym wątku
      •  
      • Dodano: 20-12-2011, 19:02
      •  
      •  
      •  
      •  
      Odświeżę trochę temat.
      Byliśmy dzisiaj na usg p/ciemiączkowym synka (3 miesiące i 5 dni) i wyszedł następujący wynik: komory boczne mózgu nieposzerzone z widoczną asymetrią L>P. Sploty naczyniówkowe symetryczne. Struktury mózgu dostępne bez zmian ogniskowych. Podtwardówki nieposzerzone: strona lewa w normie mm, strona prawa w normie mm.
      Chłopak po urodzenia dostał 10 pkt, jedyny problem to żółtaczka i myśleliśmy że dlatego ta wizyta w poradni neonatoligicznej, bo normalnie to przecież nie kierują. Dzisiaj się okazało że chodzi o asymetrię. Zupełnie nie wiem co o tym myśleć. Chłopak rozwija się chyba prawidłowo, łapie kontakt, trzyma główkę, czasami udaje mu się z brzuszka na plecy obrócić, w drugą stronę gorzej idzie, jak leży na leżaczku to lepiej mu na ukos, nie wiem czy to coś znaczy. Urodził się 13 dni po terminie ale to podobno w normie, przybrał w pierwszym i drugim miesiącu ok 1 kg na miesiąc, w trzecim 0,85 kg. Pani doktor powiedziała że wszystko OK i teraz to leczenie tylko w poradni rodzinnej.
      Trochę to dziwne, bo nikt nie wie dlaczego to skierowanie do poradni neonatologicznej.
      Gdyby ktoś mógł mi to wyjaśnić, to bardzo byłbym wdzięczny.
      Pozdrawiam
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 21-06-2005, 15:32
      •  
      •  
      •  
      •  
      Odebrałam własnie wyniki USG główki synka (3 miesiące ur 37tc). " Tkanka mózgowa bez zmin ogniskowych. Rogi tylne komór bocznych poszerzone prawy 11mm lewy13mm. W okolicy czołowej obustronne odsunięcie tkanki mózgowej od kości pokrywy czaski po 8mmm rozsunięcie szczeliny pośrodkowej 8mm."

Oczywiescie idziemy do lekarza w przyszlym tygodniu ale wyniki te bardzo mnie niepokoją. Czy one sa bardzo złe? I na co wskazują?

Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 3 głosy
      Oddano 3 głosy
      • Dodano: 21-06-2005, 18:31
      •  
      •  
      •  

Jezeli bierzesz pigulki, to uwazaj, bo sa sytuacje kiedy mocno obniza sie ich skutecznosc.

Zobacz tutaj

http://www.forumginekologiczne.pl/specjalista/ep,252,obnizona-skutecznosc-tabletki-antykoncepcyjnej,from-user

• Dodano: 21-06-2005, 21:31
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam!

Wynik należy interpretować w oparciu o dane z przebiegu ciąży i porodu oraz dotychczasowego życia dziecka - infekcje. ciężkie biegunki, rozwój psychoruchowy oraz jednym słowem po co to badanie zlecono, czyli co zaniepokoiło kierującego na to badanie. Obraz nie jest niepokojący - wskazuje na tzw. wodniaki podtwardówkowe, które wymagają obserwacji i zwykle ustępują samoistnie. Poszerzenie i asymetria rogów komór mogą świadczyc o przebytym krwawieniu dokomorowym niskiego stopnia (I lub II) - najczęściej w okresie okołoporodowym - ten stan zwykle również nie ma wpływu na dalszy rozwój dziecka. Ostateczna interpretacja wyniku i zalecenia co do dalszej kontroli należą do lekarza, który zna całą historię dziecka (lub choćby może spojrzeć do jego książeczki zdrowia dziecka) i może je zbadać neurologicznie.

Pozdrawiam!

Joanna Oświęcimska

Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

[ ta wiadomość była poprawiana przez: smina dnia: 21-06-2005 21:34 ]

Pozdrawiam!

Joanna Oświęcimska

• Dodano: 21-06-2005, 21:54
      •  
      •  
      •  
      •  
      Bardzo dziekuje. Usg zostało zlecone przede wszystkim z powodu dosc szybkiego przyrostu obwodu główki ( ur.33cm, obecnie 44cm). Ponadto synek mial wczesniej robione usg rutynowe gdy pezrbywał w szpitalu po narodzinach (sepsa) wtedey opis był taki: " asymetria komór bocznych-prawa szczelinowata, lewa 5mm. Pogrubiałe sploty naczyniaste o nierównych obrysach". wtedy lekarz powiedział ze jest ok. Ponadto maly ma obnizone napieie mięsniowe. Poród zakonczony cesaraka 24 godziny po odejsciu wód,brak postępu porodu. W czasie ciąży od 22 tygodnia fenoterol
      • Dodano: 21-06-2005, 23:21
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam ponownie!

Te dane nieco mnie oświeciły icon_smile.gif Asymetria komór - to wynik krwawienia dokomorowego I stopnia - nie jest ono niebezpieczne i dzieci rozwijają się prawidłowo. Nadmierny przyrost głowy mógł być wywołany właśnie tymi wodniakami podtwardówkowymi - które często są powikłaniem sepsy. Sprawa wymaga obserwacji, ale w większości przypadków wodniaki wchłaniają się samoistnie bez wpływu na rozwój dziecka.[addsig]

Pozdrawiam!

Joanna Oświęcimska

• Dodano: 22-06-2005, 10:43
      •  
      •  
      •  
      •  
      Bardzo goraco dziekuje. Pani informacje troche mnie uspokoily i teraz bede spokojnie czekala na wizyte u lekarza.

Pozdrawiam icon_smile.gif
      • Dodano: 26-06-2005, 22:40
      •  
      •  
      •  
      •  
      jestesmy po wizycie u lekarza a dokładniej u dwóch. Problem polega na tym,że jeden lekarz zalecił zwiększenie dawki witaminy D3 ( vigatoletten 1000- 1 tab dziennie) a drugi kazał zupełnie odstawic witaminę D3 aby za wczesnie nie zrosło sie ciemiączko. nie bardzo teraz wiemy komu wierzyć. Dziecko nie ma objawów krzywicy. Jakie jest pani zdanie na temat witaminy D3 w takim wypadku?? Bardzo prosze o odpowiedz.

pozdrawiam
      • Dodano: 27-06-2005, 19:29
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam!

Zalecenia dotyczące podawania witaminy D3 mówią jasno - 400 j. tej witaminy na dobę dla dzieci od 0-18 lat. Dla wcześniaków - nieco więcej - do 1000j - pod warunkeim że dziecko nie ma objawów krzywicy oczywiście.

Jeśli dziecko karmione jest sztucznie - zwykle ilość witaminy D3 zawarta w mleku to właśnie te 400 j. - może Pani przeliczyć.

Jeśli karmione piersią - 400j. to 1 kropla witaminy D3 (nie Vigantolu-tam jest około 700j. Zachęcam do przeczytania naszego linku:

http://www.forumpediatryczne.pl/md.php?name=faq_pac&file=ep&op=newindex&tid=272[addsig]

Pozdrawiam!

Joanna Oświęcimska

• Dodano: 04-03-2008, 15:12
      •  
      •  
      •  
      •  
      witam. mam pytanie. u mojego 3,5 miesiecznego synka lekarz zaobserwowal objaw zachodzacego slonca, zrobilismy usg główki, wynik ok poza jednym- odsuniecie tkanki mozgowej do pokrywy czaszki obustronnie po 6 mm,szczelina posrodkowa rozsunieta na 6 mm, z tego co sie orientuje sa to wodniaczki. mam pytanie czy jest to duzo? czy samo sie wchlonie?czy pomoc lekarza przy porodzie w postaci \\\"wyciskania\\\" dziecka mogla do tego doprowadzic? dziecko ma czynna krzywice bo za szybko rosnie, czy to moze temu towarzyszyc?dziekuje za odpowiedz icon_smile.gif

gosia

• Dodano: 21-12-2008, 19:51
      •  
      •  
      •  
      •  
      moja córeczka miała USG głowy na którym jest napisane "układ komór bocznych nieposzerzony, dobrze widoczny. W komorze bocznej prawej widoczny szeroki splot naczyńkowy. W komorze bocznej lewej widoczny hyperechogeniczny splot naczyńkowy. o nieregularnych obrysach. Komora III i IV prawidłowe w obrazie USG. Echo tkanki mózgowej symetryczne." Proszę o wyjaśnienie. Czy mam się bać[addsig]

piotrr73

Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      • Dodano: 22-12-2008, 17:41
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam!

Wynik badania nie budzi dużego niepokoju. Opisane zmiany w zakresie splotów naczyniowych komó bocznych mogą byc wynikiem krwawienia niewieliego stopnia w okresie noworodkowym, które zdarza się u dzieci np. na skutek niedotlenienie okołoporodowego. Taki obraz bywa również fizjologiczny (prawidłowy) u wcześniaków. Do pełniejszej interpretacji potzrebne byłyby dane na temat ciąży i porodu oraz aktualny wiek dziecka.

Pozdrawiam!
      Agnieszka Krzywicka
      Ekspert Medforum

Podobne dyskusje

Ankieta

NFZ to: