Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (2.6)
      Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta
       O grupie Forum  Wiadomości (427) Artykuły (76) Porady (185) Społeczność (941) Szukaj  

Forum - Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta

Amlodypina w ciąży [4]

• Dodano: 17-01-2012, 17:39
      •  
      •  
      •  
      •  
      Potrzebuję pomocy. Natknęłam się na artykuł NARAŻENIE NA AMLODYPINĘ W PIERWSZYM TRYMESTRZE CIĄŻY ORAZ W OKRESIE KARMIENIA PIERSIĄ. Nie mam jednak do niego dostępu, ponieważ nie jestem w służbie zdrowia na tym forum. Potrzebuję pomocy. jestem w 5 tygodniu ciąży.Choruję na nadciśnienie. Na początku ciąży brałam lek prestarium, jest on teratogenny. Nie wiedziałam wtedy o ciąży. Lekarz ogólna zmieniła mi tamten lek na Norvasc (amlodypinum). Wczoraj poprosiłam o zmianę leku na Dopegyt bo jest on najbezpieczniejszy dla dziecka. Lekarz stwierdziła, ze mam zostac przy Norvasc bo on też jest bezpieczny. A ja boję się go brać, czuje że on zaszkodzi. Ciągle płaczę. Proszę o pomoc i dostęp do Waszego artykułu na ten temat.
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      Cześć. Nie dziwię się,że masz obawy. Możesz zawsze zdobyć więcej informacji o o Norvasc. Moim zdaniem nie powinno Ci zaszkodzić.
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 22-01-2012, 09:08
      •  
      •  
      •  

Czy wiecie, że odstawienie tabletek koncepcyjnych nie blokuje jajeczkowania na stałe?

http://www.forumginekologiczne.pl/specjalista/ep,394,plodnosc-po-odstawieniu-antykoncepcji-hormonalnej,from-user

• Dodano: 22-01-2012, 22:43
      •  
      •  
      •  
      •  
      Dziekuje za odpowiedź. Byłam jeszcze raz u lekarza ogólnego i dostałam bezpieczniejszy lek. Także troche się uspokoiłam. A jutro pierwsza wizyta u ginekologa smile O amlodypinie czytałam wiele informacji. Ze jest zaliczany do gr C a nawet i D. I w ciąży należy go odstawic. Chyba że korzyść dla matki przewyższa zagrożenie dla płodu.
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      Cieszę się ze jesteś troskliwą mamą. Oczywiście,że każdy trymestr ciąży jest ważny, ale ten początkowy jest szczególny smile
      Bądź z nami na portalu, pisz jak się czujesz, będzie ci łatwiej smile
      Dziewczyny trzymają się razem. Pamiętaj,że co do leków pewności 200% nigdy nie ma. Bardzo dobrze,że swój stan kontrolujesz. W razie czego mów o wszystkim lekarzowi. Zawsze może Ci zmienić na inny lek smile

Pozdrawiam Ania smilesmile
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź

Podobne dyskusje

Ankieta

Czy stosujesz antykoncepcję?