moja córcia (4 latka), jak w temacie, ma już od prawie 3 miesięcy mokry kaszel napadowy, do tego doszedł ostatnio zółto-zielony katar!!! Ale po kolei:
23.09 została wykryta w moczu bakteria E. coli - po leczeniu 7 dniowym antybiotykiem - do tej pory jest spokój (miała już powtarzane badania 2-3 razy - i posiew i ogólne).
Po około 3 dniach zakończenia kuracji antybiotykowej, tj. około 02.10, mała dostała gorączkę około 40 stopni Celsjusza i mokry, napadowy kaszel. Lekarz zaaplikował kolejny antybiotyk - temperatura po kilku dniach spadła, ale kaszel został i jest coraz gorzej!!!
Niespełna 2 tygodnie temu, tj. 24.11, po trzech dniach pobytu w przedszkolu (nie chodziła do przedszkola od 23.09!!!), mała znowu dostała wysokiej temperatury, tyle że tym razem do tego oprócz nieustającego kaszlu doszedł jeszcze zółto-zielony katar. Lekarze są bezsilni - tym razem dostała Diphergan i syropy wykrztuśne. Laryngolog stwierdził jedynie nieznacznie powiększony trzeci migdał, którego póki co nie ma potrzeby wycinać, jak stwierdził.
Mała źle wygląda - zawsze miała ciemną karnnację, a prtzez ostatnie kilka miesięcy jest cały czas blada i do tego ma wiecznie podkrążone oczy (śpi dobrze, pomimo kaszlu, który - co ciekawe - w nocy jej prawie nie dokucza).
Do tego zaobserwowałam u córci coś dziwnego - czasami pod lewym oczkiem, jakby lekko jej ciałko puchnęło a skóra zmieniała kolor na blado różowy - trwa to przez parę minut, a potem znów robi się "podkrążone"; czasem też skarży się, bez wyraźnego, powodu na bóle nóżek (nie wiem czy to może mieć znaczenie, więc też piszę).
Córcia miała zrobiony (prywatnie) wymaz z gardła i noska. W nosku wyszło: Moraxella catarrhalis, z kolei w gardle: Haemophilus influenzae. Morfologia bez zarzutu, CRP również, jedynie OB wyszło 22.
Jak pisałam, lekarze są bezsilni i przepisują tylko albo antybiotyki, po których przechodzi chwilowo oraz syropy wykrztuśne - mam wrażenie, że mała jest cały czas niedoleczona i "coś" w niej odżywa w sprzyjających warunkach!!!
Proszę o pomoc, co to może być, ewentualnie wskazówki, co do badań, które należy wykonać!!! Namiary na specajlistów również mile widziane!!!
Z góry SERDECZNIE DZIĘKUJĘ i POZDRAWIAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zulka
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
Oddano 1 głos