Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (2.6)
      Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta
       O grupie Forum  Wiadomości (427) Artykuły (76) Porady (185) Społeczność (941) Szukaj  

Forum - Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta

3-latek - suchy kaszel [3]

• Dodano: 22-11-2011, 11:45
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam,
      od wczoraj mój 3-letni (w lutym kończy 4) ma suchy kaszel. Kaszle tylko rano, potem kaszel zanika (chyba, ze dziecko zacznie płakać. Kaszel jest bardzo suchy i słychać go tak z głębi, dudni. Prócz tego ma ropny żółty katar. Nie gorączkuje.

Właśnie wróciliśmy od lekarza. Okazało się, że młody dostał lek przeciwkaszlowy i wykrztuśny jednocześnie,tj.:
      - Tussi Drill (przeciwkaszlowy) ma brać 4 x dziennie po pół łyżeczki
      - Erdomed - 2x po 5 ml

Moje pytanie: czy naprawdę mam podawać dwa leki o przeciwnym działaniu jednocześnie? No i w ulotce Erdomedu w dawkowaniu jest, że do 20 kg (syn ma 17 kg) podaje się 2 x 2,5 ml.

W tej chwili podałam mu więc Erdomed 2,5 ml i zastanawiam się co robić dalej. Czy te leki o przeciwnym działaniu mam naprawdę podawać jednocześnie?
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 22-11-2011, 13:12
      •  
      •  
      •  
      •  
      W obecnym czasie tendencje są takie, że przy kaszlu suchym podaje się syrop, który zatrzymuje kaszel ponieważ kaszel ten nic nie daje i jest niepotrzebny.
      W przypadku kaszlu mokrego stosuje się syropy wykrztuśne, które umożliwiają szybsze odkrztuszanie i rozrzedzanie zalegającej wydzieliny.
      We wskazaniach do stosowania syropu Erdomed wynika iż stosuje się go w przypadku ostrych i przewlekłych chorób górnych dróg oddechowych, oskrzeli i płuc połączonych z nieprawidłowym wydzielaniem i transportem wydzieliny śluzowej.
      Jest to lek o działaniu mukolitycznym.
      Z drugiej strony syrop TussiDrill u tak małego dziecka? Na ulotce jest napisane, iż przeznaczony jest dla dzieci powyżej 6 lat.

Dziwi mnie trochę postępowanie lekarza aczkolwiek może ono być w zupełności uzasadnione.
      Na Twoim miejscu skonsultowałabym dziecko jeszcze z innym lekarzem.
      • Dodano: 22-11-2011, 14:01
      •  
      •  
      •  
      •  
      Rzecz w tym, że nie ma naszej pediatry - a te leki zapisała pani dr, która ją zastępuje.

tak jak pisałam - dziecko kaszle TYLKo rano, w ciągu dnia i w nocy jest spokój.

Podobne dyskusje

Ankieta

Różyczka - to choroba o jakiej etiologii?