użytkowników online: 4370

Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (2.6)
      Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta
       O grupie Forum  Wiadomości (427) Artykuły (76) Porady (185) Społeczność (941) Szukaj  

Forum - Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta

antybiotyk dla niemowlaka? [3]

• Dodano: 21-10-2011, 10:43
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam, jestem mamą półrocznego, siedmiokilowego malucha. Obecnie synek ma zapalenie krtani. Pan doktor, do którego chodzimy zapisał nam słaby jak twierdzi antybiotyk: klarytromycynę w dawce 3,5 ml dwa razy na dobę. Znajoma farmaceutka była przerażona tym, że tak silny lek w tak dużej dawce jest dawany mojemu maluchowi. Wg niej dziecko, które wcześniej nie dostawało antybiotyku, przy swojej pierwszej chorobie powinno być leczone bez antybiotyku albo słabym lekiem np amoksycyliną. Maluch pieje mi od czasu do czasu jak kogut i pokasłuje, nie ma gorączki i poza lekko mniejszym apetytem jest bardzo wesoły jak zawsze.
      Po tym jak nastraszyła mnie znajoma, boję się podawać leki dziecku, przeliczyłam dawkę w domu, faktycznie, jest za duża. Wg moich obliczeń synek powinien dostawac 2 ml w jednej dawce. Zastanawiam sięnad zmianą lekarza.
      Proszę o pomoc
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 10-11-2011, 09:32
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witaj mój synek jak miał 2 tygodnie dostał zapalenie gardła i też dostał silny anybiotyk,i po 4 dniach mu przeszło.Teraz chorował miesiąc temu i lekarz stwierdził że nie potrzeba tak małemu dziecku antybiotyku i dał dziecku syropy i inne bzdetne leki po 3 dniach gdzie kaszel się nasilił i katar polecieliśmy do innego i co natychmiast antybiotyk,lepiej coś mocniejszego i szybko infekcja ustąpi niż robić z dziecka królika doświadczalnego.Z córką miałam podobne problemy.
      Image

Image
      • Dodano: 27-11-2011, 02:27
      •  
      •  
      •  
      •  
      Zacznijmy od tego, że nie ma antybiotyków "silnych" i "słabych". Antybiotyki dzielone są według działania na poszczególne grupy bakterii (bakteria gram dodatnie, gram ujemne, beztlenowce), mechanizm działania (bakteriobójcze, bakteriostatyczne), generację antybiotyku (np. cefalosporyny I, II, III i IV generacji) czy w końcu na posiadane efekty dodatkowe np. efekt poantybiotykowy w przypadku makrolidów.

Klarytromycyna należy do grupy antybiotyków makrolidowych, podawanych w przypadku podejrzenia infekcji bakteriami atypowymi lub w przypadku udowodnionej alergii na antybiotyki pencylinowe, np. wspomnianą amoksycylinę. Dawkowanie klarytromycyny to 7,5 mg/kg mc na dobę u dzieci poniżej 8 kg mc i 15 mg/kg m.c na dobę powyżej 8 kg mc. Lek podajemy w dwóch dawkach co 12 godzin.

W przypadku infekcji u dziecka 6 miesięcznego o wadze 7 kg dawka leku powinna wynosić 52,5 mg czyli 2x dziennie 2,1 ml preparatu 125mg/5ml (125 mg klarytromycyny na 5 ml zawiesiny).

Wyliczona dawka jest faktycznie za duża.

Drugą kwestią jest ta, że w przypadku zapalenia krtani w 95% mamy do czynienia z infekcją wirusową, na którą antybiotyk nic nie poradzi. W takim wypadku podajemy krótkotrwale steroid np. deksametazon doustnie lub domięśniowo przez 1-2 dni, w stanach ostrych z dusznością adrenalinę w nebulizacji lub budezonid i leczenie objawowe (syropy wykrztuśne, obfite pojenie, leki przeciw gorączkowe).

lek Arek

Podobne dyskusje

Ankieta

Która z chorób występuje po ukąszeniu przez kleszcza?