użytkowników online: 3881

Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (2.6)
      Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta
       O grupie Forum  Wiadomości (427) Artykuły (76) Porady (185) Społeczność (941) Szukaj  

Forum - Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta

Biegunka od miesiąca u 2,5mies. dziecka [3]

• Dodano: 20-06-2011, 15:20
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam, na początek trochę suchych faktów: po porodzie, ze wzgl. na podwyższone CRP córce zaaplikowano amoksycylinę. Gdy miała 6 tygodni zdiagnozowano zap.uszu środ. i kolejna 10 dniowa antybiotykoterapia (+Dicoflor30 osłonowo) amoksycyliną w szpitalu. Od pierwszego dnia pobytu w szpitalu córka dostała biegunki. Lekarze twierdzili, że to skutek uboczny podawania antybiotyku. Szpital opuściła miesiąc temu (ciągle podaję jej Dicoflor 30 oraz BioGaia 2x5kropli), kupy nadal są półpłynne, część stała jest papkowata, żółta. W kupach obecny bywa często śluz lub nawet śluz z krwią (raz na kilka dni). Karmiona jest Nutramigenem.
      2tyg.temu uparłam się i lekarz wypisał skierowanie na posiew kału. Wyszły obecne Klebsiella pneumoniae oraz Escherichia coli. Laboratorium nie wykonało antybiogramu (mimo, iż prosiłam ponawiając badanie na własny koszt) twierdząc, iż te bakterie "normalnie" znajdują się w jelitach.
      No właśnie - konsultowałam się z 2 lekarzami. Jeden twierdzi podobnie jak analitycy z lab. i każe przeczekać biegunki (tylko jak długo można czekać?) twierdząc, że to nie te bakterie są ich powodem. Drugi zastanawia się nad antybiotykoterapią twierdząc, że Klebisiella nie powinna znajdować się w jelicie. Jak to w końcu jest z tymi bakteriami - są elementem naturalnej flory jelit czy nie? Jeśli to nie te bakterie powodują biegunki, to co może je powodować? Jakie badania mogę zlecić sama? Dodam, że córka ładnie przybiera na wadze (2,5m-ca już 6kg) i jest pogodnym dzieckiem.
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 11-08-2011, 22:24
      •  
      •  
      •  
      •  
      Niemowlęta mają zazwyczaj papkowate kupki.Niestety najgorzej jest po antybiotykach.Mój synek 2 tyg.po porodzie zaraził się od odwiedzających,zapaleniem gardła i brał antybiotyk przez tydzień.I podczas brania antybiotyku jak i zakończeniu,synek jeszcze przez trzy tygodnie miał biegunkę.Polecała bym probiotyk dla niemowląt,u nas od razu była poprawa.Dziecku trzeba poprawić słabą florę bakteryjną.Proszę spróbować
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 7 głosów
      Oddano 7 głosów
      • Dodano: 08-03-2012, 21:27
      •  
      •  
      •  
      •  
      a czy antybiotyk byl podawany doustnie?wystepowaly jakies inne reakcje ze strony ukl pokarmowego?bole brzuszka itp??
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź

Podobne dyskusje

Ankieta

NFZ to: