Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (2.6)
      Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta
       O grupie Forum  Wiadomości (427) Artykuły (76) Porady (185) Społeczność (941) Szukaj  

Forum - Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta

ból brzucha u dziecka [13]

• Dodano: 06-07-2007, 21:34
      •  
      •  
      •  
      •  
      Mój syn cierpi na uporczywe,nawracające bóle brzucha ma 16 lat.Najczęściej dolegliwości pojawiwją sie rano przed wyjściem do szkoły i trwają kilka godzin,towrzyszą im biegunki bywa,ze to pojedyncze incydenty,ale czasem trwa ten stan przez kilka dni i wtedy syn korzysta ze zwolnienia lekarskiego.Leczony jest wtedy jak przy zatruciu pokarmowym:Smecta,no-spa,Lacidofil,po kilku dniach jest poprawa,ale moim zdaniem to nie zatrucie. Doastał też Debridat -w czasie stosowania była poprawa,ale niewiem jak długo można to stosować.dolegliwości w/w

pojawiają się w sytuacjach strsogennych idlatego sądziłam,że mają podłoże

psychiczne,ale bóle zaczęły się pojawiać również w czasie pełnego odprężenia i "luzu".Syn określa ten ból jako "pieczenie w brzuchu" i "czuję jakbym miał pusty brzych" boli w okolicy pępka i poniżej.

Wykonaliśmy bad.kału w kierunku pasożytów-wynik negatywny,

OB-w/n,ASO-w/n,morfologi-prawidłowa w rozmazie jedna wartość podwyższona-pediatra twierdzi,ze wskazywać to mo że na ch.pasożytniczą.Mam wrażenie,że pediatra jest bezradny,a ja boję się każdego kolejnego ranka i z bólem serca patrze jak moje dziecko jest tym umęczone.

Grażyna

Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 06-07-2007, 23:15
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam!

Bóle brzucha u dzieci to temat-rzeka. Najczęściej ich podłoże ma charakter czynnościowy i na takie tło wskazywałaby poprawa po leku Debridat, który mozna stosować przewlekle (kilka miesięcy).

Natomiast pojawienie sie pieczenia wymagałoby jednak pogłębienia diagnostyki i wykonania endoskopii górnego odcinka przewodu pokarmowego. [addsig]

Pozdrawiam!
      Agnieszka Krzywicka
      Ekspert Medforum
      Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 03-09-2010, 10:36
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam mój 5-letni(WAGA 28,5KG) syn ma bóle brzuszka(okolice żołądka i pępka) i nudności a czasem wymioty o jednej porze-rano 6godz i wieczorem 16-17.W lutym 2009r miał stwierdzoną glistę ludzką i leczony był vermoxem kilka razy i następne wyniki były negatywne, miał badania na inne pasożyty,trzy razy USG brzuszka,krew,mocz i wszystko ok. 25.08 miał stwierdzone wirusa jelitowo-żołądkowego ponieważ całą noc wymiotował ale biegunki nie miał. Dostał leki od pediatry(RANIGSAT 150 2X1/2 TAB,DIFERGAN 3X7,7ML, NO-SPA,SMECTA) nADAL MA B€LE BRZUSZKA I NUDNOŚCI KAŻDE RANO.
      Proszę o podadę bo z bezsilności to i ja już płaczę!!!!!1 frown
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 26 głosów
      Oddano 26 głosów

Podobne dyskusje

Ankieta

NFZ to: