Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (2.6)
      Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta
       O grupie Forum  Wiadomości (427) Artykuły (76) Porady (185) Społeczność (941) Szukaj  

Forum - Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta

Ascaris lumbricoides [9]

• Dodano: 17-03-2005, 23:07
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam!

Otrzymałam wyniki badań kału u 11 miesięcznej cóeczki. Wynik wskazuje na obecnośc jaj pasożyta: Ascaris lumbricoides. Czy mogłaby mi Pani wyjaśnić co to za posozyt, jak sie mógł dostać do organizmu córeczki i jak sie go pozbyc?

Dziękuję.

Pzodrawiam

MAłgorzata
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 27 głosów
      Oddano 27 głosów
      • Dodano: 18-03-2005, 07:43
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam!

Zachęcam do przeczytania dyskusji na temat glistnicy na naszym Fotum, a w razie wątpliwości prosze o zadawanie pytań:

http://www.forumpediatryczne.pl/md.php?name=forum&file=viewtopic&topic=3202&forum=249&cat=41&cat_title=Pediatria

[addsig]

Pozdrawiam!
      Agnieszka Krzywicka
      Ekspert Medforum
      Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 4 głosy
      Oddano 4 głosy
      • Dodano: 18-03-2005, 08:34
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam!

Po przeczytaniu wskazanych pytań i rad troche się zmartwiłam. Skoro zdażają sie pomyłki w ocenie istnienia jaj pasożyta w kale może powinnam powtórzyć badanie i zaniesć je,najlepiej do innego laboratorium,w celu kontroli oczywiscie. Potem,jeżeli wynik okaże sie pozytywny rozpocząć leczenie. Rodzine też przebadamy.

Pozdrawiam

Małgorzata
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 3 głosy
      Oddano 3 głosy
      • Dodano: 18-03-2005, 08:54
      •  
      •  
      •  

Czy słyszałaś, że stosowanie wewnątrzmacicznej wkładki antykoncepcyjnej może powodować pewne dolegliwości, dowiedziałam sie o tym czytając:

http://www.forumginekologiczne.pl/specjalista/ep,232,dolegliwosci-zwiazane-ze-stosowaniem-wewnatrzmacicznej-wkladki-antykoncepcyjnej,from-user

• Dodano: 18-03-2005, 09:15
      •  
      •  
      •  
      •  
      Jeszcze jedno. Jakie są inne objawy obecności tego pasożyta w układzie pokarmowym poza badaniem kału?

Małgorzata
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      • Dodano: 18-03-2005, 09:32
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam,

Inne objawy to tak jak to było u nas - zmniejszenie apetytu i pokasływanie.

Jak się okazało, że starsza córka ma glistę, to od razu zrobiliśmy badania młodszej (obecnie 17 m-cy). Okazało się, że też niby ma. Wzięła dawkę Pyrantelum. Potem powtórzyliśmy badania 3-krotnie i okazało się, że już jej nie ma. Więc albo miała tego mało i szybko się uporaliśmy, albo niepotrzebnie ją leczyliśmy, bo nastąpiła pomyłka w laboratorium. Żeby było śmieszniej w kontrolnym badaniu kału, za drugim podejściem "wykryto" u niej cysty lamblii, co oczywiście się potem nie potwierdziło.

Poza tym u tak małego dziecko zarażenie glistą jest mało prawdopodobne.

Pozdrawiam, Monika

Jeśli masz jakieś pytania to chętnie odpowiem. Walczymy z tym już z pół roku.
      Oddano 1 głos
      • Dodano: 18-03-2005, 17:07
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam!

Jeżeli wskazaniem do wykonania badania były jakiekolwiek dolegliwości z wymienionych w powyższej dyskusji to proponuję wizytę u pediatry i włączenie leczenia.

[addsig]

Pozdrawiam!
      Agnieszka Krzywicka
      Ekspert Medforum

Oddano 1 głos
      • Dodano: 19-03-2005, 09:49
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam!

Jedyne objawy,które skłoniły pediatre do zrobienie badania kału to słaby przyrost masy ciała i wynik badania krwi,gdzie kwasochłonne miały poziom 0,3 tys/ul.

Byłysmy wczoraj u lekarza z wynikiem badań. Cała rodzina otrzymała leki. Córeczka dostała zawiesinę Pyrantel. W ulotce przeczytałąm,że lek ten działa tylko na dorosłe osobniki a na larwy nietety nie. Natomiast dorosłym przepisał Zentel .Ten lek z kolei,jak pisze producent,zabija również jaja i larwy.Dlatego zastanawia mnie czy i córeczka nie mogłaby przyjąc tego leku co my.Nalezałoby tylko rokruszyc te 2 tabletki i podac razem z jedzeniem.

Jeszcze jedno lekarz zalecił nam uprać i pochować wszystkie pluszowe maskotki, koce, dywan wytrzepać,ubrania wybrać w wysokiej temperaturze. MAm zatem rozumieć,że larwy tego pasozyta mogę siedzieć w wymienionych przeze mnie rzeczach?

Dziekuuje

MAłgorzata
      Oddano 1 głos
      • Dodano: 19-03-2005, 20:04
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam!

Dla malucha Pyrantel jest bezpieczniejszy. W wymienionych rzeczach mogą być jaja glisty, a nie larwy.

[addsig]

Pozdrawiam!
      Agnieszka Krzywicka
      Ekspert Medforum

Oddano 1 głos
      • Dodano: 14-12-2011, 22:54
      •  
      •  
      •  
      •  
      witam
      U mojej 16 letniej córki też wykryto gliste leczymy już 4 długie miesiące i żadnych postępów jak była głodna tak jest boli ją brzuch i burczy jej w brzuchu, nie ma kaszlu,ale najgorsze to to ze ciągle chce jesć.Brała juz zentel,pyrantelum i veromox który miałbyc najlepszy.Teraz bierze juz czwartą porcje leków jest w połowie kuracji i wraz mowi ze nie czuje poprawy.Co robić ? gdzie z tym iść ? jak mam jej pomóc ???????
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 6 głosów
      Oddano 6 głosów

Podobne dyskusje

Ankieta

NFZ to: