użytkowników online: 3559

Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (2.6)
      Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta
       O grupie Forum  Wiadomości (427) Artykuły (76) Porady (185) Społeczność (941) Szukaj  

Forum - Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta

czerwony policzek-alergia? [2]

• Dodano: 19-01-2005, 13:41
      •  
      •  
      •  
      •  
      Od miesiąca moja córeczka (10 m-cy) ma lekką wysypkę na prawym policzku, która czasami jest mniej lub bardziej widoczna. Zdarza się, ze policzek jest zaczerwieniony. Próbowałam eliminować z diety już wszystko podejrzane, ale uczulenie dalej jest. Zauważyłam, że rano po obudzeniu policzek jest dość ładny, natomiast gdy dziecko wstanie po porannej drzemce to już są krosteczki i policzek jest czerwony. W międzyczasie córka wypija tylko bebilon pepti i trochę mleka z piersi. Skóra nie jest sucha ani szorstka. Nie mogę dojść co może ją uczulać, a nie chciałabym tego bagatelizować. Czy bebilon pepti może uczulać? Podaję to mleko już od 3 m-cy, ale od 4-5 tygodni córeczka pije go regularnie. Wcześniej nie zabardzo chciała się przestawić i piła od czasu do czasu..

Będę wdzięczna za radę. Pozdrawiam

Ania
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 19-01-2005, 17:48
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam!

Nie wydaje mi się, aby przyczyną była alergia pokarmowa, a szczególnie Bebilon Pepti ze względu na asymetrię zmian. Raczej wzięłabym pod uwagę spanie na tym właśnie policzku, może przegrzanie w trakcie drzemki, ewentualnie kosmetyki. Proszę spróbować natłuszczać policzki przed spaniem i w razie braku poprawy zwrócić się o poradę do dermatologa. icon_wink.gif

[addsig]

Pozdrawiam!
      Agnieszka Krzywicka
      Ekspert Medforum
      Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź

Podobne dyskusje

Ankieta

Różyczka - to choroba o jakiej etiologii?