Mam prośbę o potwierdzenie pewnych informacji. W związku z krzywizną nóg i stawianiem stópek do wewnątrz mojego wtedy 17 mies. synka udaliśmy się na wizytę do ortopedy. Lekarz stwierdził wystepowanie również guzów czołowych oraz wystających łuków żebrowych - wg niego mogły to być objawy kliniczne krzywicy. Poradził dalszą weryfikację tej wstępnej diagnozy u lekarza pediatry. Pani doktor zleciła badanie krwi - m. in. fosfatazę alkaliczną. Poniewaz wyniki były w granicach normy uznano, ze krzywicy nie ma. 2 m-ce później inny lekarz pediatra przypadkowo spojrzał na badanie, wysłuchał relacji i usłyszałam, ze absolutnie na tej podstawie nie da się wykluczyc krzywicy. Potrzebne jest podobno dodatkowe badanie moczu, przepraszam jeśli pomylę to sformułowanie - na wytrącanie jonów.. ....mam się w związku z tym zapisać do poradni zaburzeń metabolicznych w Międzylesiu na to właśnie badanie, gdyż w przychodni rejonowej jest ono niemożliwe do wykonania. Mam w związku z tym prośbę - jak się dokładnie nazywa to badanie i czy rzeczywiście jest ono niezbędne w diagnozowaniu krzywicy? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Magdalena z prawie 19 miesięcznym Kamilkiem
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź