Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (2.6)
      Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta
       O grupie Forum  Wiadomości (427) Artykuły (76) Porady (185) Społeczność (941) Szukaj  

Forum - Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta

Pękło... [10]

• Dodano: 17-01-2005, 15:44
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam,

Chciałbym zapytać o taką sprawę. Na kolanie utworzył się torbiel wielkości piłeczki pinkpongowej (pod skórą) (tak stwierdził lekarz pierwszego kontaktu)

Zalecił wizytę u ortopedy, jednak dopiero jest to termin na 7 lutego.

W między czasie, ten torbiel prawdopodbnie pękł przy klęknięciu. Czy niesie to ze soba jakieś zagrożenie? Czy nalezy czekac do 7 lutego na dokladniejszą analize tego?

Dziękuję.

Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 17-01-2005, 17:50
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam!

Na Forum Pediatrycznym odpowiadamy na pytania dotyczące dzieci. Wobec tego proponuje konsultacje u specjalisty.

[addsig]

Pozdrawiam!
      Agnieszka Krzywicka
      Ekspert Medforum
      Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

• Dodano: 17-01-2005, 20:48
      •  
      •  
      •  
      •  
      Chodzi o 16 letnie dziecko ( chłopiec ).
      • Dodano: 17-01-2005, 23:41
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam!

Czy ta torbiel pękła z wydostaniem się zawartości na zewnątrz (z przerwaniem ciągłości skóry i wyciekiem)? Jeżeli tak, to bardzo wskazana byłaby pilna porada u chirurga dziecięcego (w rejonowej poradni lub na dyżurze chirurgicznym) - takie zmiany należy oczyścić i zaopatrzyć żeby nie doszło do zakażenia.

Jeżeli torbiel tylko zniknęła, a skóra jest nie zmieniona, to proponuję udać się do swojego pediatry lub lekarza rodzinnego, żeby ponownie zbadał dziecko i zdecydował czy konsultacja ortopedyczna (lub inna) jest nadal konieczna.[addsig]

Pozdrawiam!

Jarosław Kwiecień

• Dodano: 18-01-2005, 07:04
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam!

Przepraszam, za brak odpowiedzi, ale za bardzo przyzwyczaiłam się do informacji i pytań dotyczących niemowląt i małych dzieci. Obiecuję poprawę ( 16-latek to przecież bardzo pediatryczny pacjent). icon_wink.gif

[addsig]

Pozdrawiam!
      Agnieszka Krzywicka
      Ekspert Medforum

• Dodano: 18-01-2005, 07:41
      •  
      •  
      •  

Jezeli bierzesz pigulki, to uwazaj, bo sa sytuacje kiedy mocno obniza sie ich skutecznosc.

Zobacz tutaj

http://www.forumginekologiczne.pl/specjalista/ep,252,obnizona-skutecznosc-tabletki-antykoncepcyjnej,from-user

• Dodano: 18-01-2005, 08:18
      •  
      •  
      •  
      •  
      Otóż nie doszło do przerwania ciągłości skóry.

Tak oczywiście jesteśmy umówieniu na wizytę u ortopedy, ale dopiero na 7 lutego, ale przypuszczaliśmy że nic się z tym nie stanie, jednak w piątek to pękło i najwazniejsze pytanie brzmi czy to może stanowić jakieś zagrożenie.

Nie wiem czy nalżey czekać z tym jeszcze czy udać sie na pogotwie...

• Dodano: 18-01-2005, 13:47
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam!

Zgadzam się z opinią kolegi o konieczności konsultacji pediatry lub lekarza rodzinnego, który zdecyduje czy konsultacja ortopedyczna jest konieczna.

[addsig]

Pozdrawiam!
      Agnieszka Krzywicka
      Ekspert Medforum

• Dodano: 18-01-2005, 15:53
      •  
      •  
      •  
      •  
      Ja wiem, że jest konieczna bo jak już napisałem jesteśmy umówieniu na wizytę na 7 lutego.

Ale powtarzam, zaszła taka okoliczność iż to pękło i nie wiem czy nalezy czekać do tego 7 lutego bez obawy czy też wcześniej gdzieś się udać.

• Dodano: 18-01-2005, 17:05
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam,

O tym czy można spokojnie czekać powinien zdecydować Pana lekarz rejonowy, który widział tę zmianę wcześniej i zobaczy jak wygląda to teraz - po pęknięciu. Przez internet więcej niestety nie da się pomóc.[addsig]

Pozdrawiam!

Jarosław Kwiecień

• Dodano: 18-01-2005, 18:55
      •  
      •  
      •  
      •  
      Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Znajdowało się to pod skórą, miało wielkość piłeczki pinkpongowej po pęknięciu już tego nie ma.

W poniedziałek idziemy do lekarza co robić z tym dalej czy czekać czy moze dzialać.

Chodziło mi tylko o to czy torbiel jako taki i jego zawartość (bo chyba torbiele mają tą samą zawartość) po pęknięciu może stanowić jakieś zagrozenie.

Dziękuje raz jeszcze i pozdrawiam Państwa serdecznie.

Podobne dyskusje

Ankieta

Która z chorób NIE jest przenoszona jest drogą płciową?