użytkowników online: 3621

Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (2.6)
      Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta
       O grupie Forum  Wiadomości (427) Artykuły (76) Porady (185) Społeczność (941) Szukaj  

Forum - Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta

czy to mogą być objawy refluksu czy alergii? [5]

• Dodano: 16-01-2005, 19:24
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam,

Jestem mamą 6 tygodniowego maluszka, która właściwie mogłaby podpisać się w wątku "ciągle płacze"... dzięki jego lekturze wiem już co powinnam zrobić, to znaczy na początek badanie moczu oraz dieta bez nabiału, co zamierzam zrobić (starsza córeczka jest alergikiem więc jest jakieś obciążenie rodzinne). Mam jednak parę pytań:

- synek najlepiej czuje się w pozycji pionowej, zauważyłam, że gdy odkładamy go "do poziomu" od razu szybko się denerwuje. Gdy nie odbije mu się po jedzeniu, położony na pleckach szybko pozbywa się pokarmu z buzi, wlasciwie tylko ją otwiera i wypływa cała jej zawartość. Widze, ze odbicie czy poklepywanie po pleckach sprawia mu dużą ulgę. Nie rozumim jednak, dlaczego te objawy mijają u mnie na rękach, czy go mniej boli czy po prostu zapomina o bólu, bo jest u mamy? Czy opisane przeze mnie objawy sugerują refluks czy raczej alergię? Karmię tylko piersią. I jeszcze jedno - od jakiego wieku można powadać dziecku Debritat na te problemy jelitowe? Nie myślę, że synek ma kolki, czy można mieć kolki cały dzień? Poza tym dziś na noc podałam mu lek rozkurczowy i nada niespokojnie spał, popłakiwał.

I po jakim czasie moja dieta eliminacyjna może przynieść jakiś skutek? Z góry dziękuję za pomoc.

Przepraszam za chaotyczność mojego postu, ale mam wiele pytań i martwię się o synka.
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 16-01-2005, 20:07
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam!

Przede wszystkim jest Pani mamą bardzo malego maluszka. W tym wieku refluks żołądkowo-przełykowy ma najprawdopodobniej charakter fizjologiczny. Maluch ulew tę część pokarmu, która znajduje się na bańką powietrza (powietrze dzidziuś połyka wraz z pokarmem). Dlatego u niespokojnego malucha bardzo ważne jest odbicie powietrza po jedzeniu i dłuższe noszenie. Poza tym trudno ukryć fakt, że tak maleńkie niemowlę najlepiej czuje się blisko mamy i trzeba mu to zapewnić. Co do diety: może Pani zastosować dietę profilaktyczną (jeżeli starsza córka miała problem z alergią): unikać pokarmów silnir alergizujących: cytrusów, czekolady, kakao, orzechów oraz dużych ilości nabiału. Na początek powinno to wystarczyć. Gdyby dolegliwości nasilały się trzeba pomyśleć o pełnej eliminacji białka mleka krowiego u mamy. Co do Debridatu: mozna go podawać od 1m-ca życia.

Zachęcam do przeczytania poniższych informacji:

http://www.forumpediatryczne.pl/md.php?name=faq_pac&file=ep&tid=198

[addsig]

Pozdrawiam!
      Agnieszka Krzywicka
      Ekspert Medforum
      Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

• Dodano: 16-01-2005, 21:28
      •  
      •  
      •  
      •  
      Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Jeszcze tylko jedno pytanko: po jakim czasie mojej diety eliminacyjnej powinna następić poprawa u malucha, jeśli to alergeny w moim mleku są powodem jego dolegliwości?
      • Dodano: 17-01-2005, 17:07
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam!

Na poprawę funkcji przewodu pokarmowego zazwyczaj tzreba poczekać około 2 tygodni. Podobnie cierpliwość trzeba wykazać z Debridatem, gdyby pediatra widział konieczność jego zastosowania. icon_wink.gif

[addsig]

Pozdrawiam!
      Agnieszka Krzywicka
      Ekspert Medforum

• Dodano: 17-01-2005, 20:13
      •  
      •  
      •  

Jezeli bierzesz pigulki, to uwazaj, bo sa sytuacje kiedy mocno obniza sie ich skutecznosc.

Zobacz tutaj

http://www.forumginekologiczne.pl/specjalista/ep,252,obnizona-skutecznosc-tabletki-antykoncepcyjnej,from-user

• Dodano: 17-01-2005, 23:20
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam!

Jeżeli jest Pani zainteresowana tematyką refluksu i ulewań, to większy tekst jest także tutaj:

http://www.forumpediatryczne.pl/md.php?name=faq_pac&file=ep&tid=122[addsig]

Pozdrawiam!

Jarosław Kwiecień

Podobne dyskusje

Ankieta

Która z chorób występuje po ukąszeniu przez kleszcza?