Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (2.6)
      Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta
       O grupie Forum  Wiadomości (427) Artykuły (76) Porady (185) Społeczność (941) Szukaj  

Forum - Pediatria - specjalista radzi, dla pacjenta

interpretacja wyników [7]

• Dodano: 15-01-2005, 17:27
      •  
      •  
      •  
      •  
      Proszę o jakies informacje dotyczące wynikow badan mojego syna. wizyte u pediatry mam dopiero we wtorek, a widze ze cos jest nie tak. marcin ma 6 lat o to jego wyniki: WBC - 4.1,

LYM (%)- 48.1, MON (%) 5.0, GRA(%) 46.9, LYM (tys./ul)1.9, MON(tys/ul) 0.2, GRA (tys/ul)2.0, RBC 4.70, HGB 12.5, HCT(%) 36.1, MCT 77, MCH (pg)26.6, MCHC (g/dl)34.6, RDW(%) 13.1, PLT(tys/ul) 165, PDW(%) 13.1, MPV8.3, PCT(%)0.1.Dziękuję
      [addsig]

KAROLINA

Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 15-01-2005, 22:50
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam!

Przede wszystkim proszę nie wpadać w panikę. W podanej morfologii są nieznacznie obniżone wartości hemoglobiny, hematokrytu, płytek krwi oraz leukocytów. W rozmazie stwierdza się przewagę limfocytów nad granulocytami. Być może taki stan jest skutkiem przebytej niedawno infekcji (prawdopodobnie wirusowej). Z całą pewnością nie są to wyniki, które wymagałyby natychmiastowej interwencji lekarskiej. Jeżeli Pani chciałaby proszę napisać, czy Marcin chorował w ostatnim czasie? icon_smile.gif

[addsig]

Pozdrawiam!
      Agnieszka Krzywicka
      Ekspert Medforum
      Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

• Dodano: 16-01-2005, 10:34
      •  
      •  
      •  
      •  
      Marcin prawdopodobnie jest alergikiem. Robilismy mu testy skórne ale nie wykazały żadnych reakcji alergicznych na podne alergeny. w ostatnim czasie faktycznie syn jest ciągle podziębiony i co jakis czas pojawia sie katar i kaszel.oprócz tego narzeka na bóle nóg, co było przyczyną wykonania tych wyników. Lekarz powiedział ze to prawdopodobnie bóle wzrostowe. czy te obniżone wyniki mogą mieć związek z tymi bólami?? dziekuję za odpowiedz. karolina [addsig]

KAROLINA

• Dodano: 16-01-2005, 16:21
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam!

Myślę, że będzie Pani spokojniejsza powtarzając badanie. Czasami to rozwiązuje problem (szczególnie, gdy chodzi o wyniki badań komputerowych). Niemniej jednak gdyby wynik badania się powtórzył (szczególnie mam na myśli obniżony poziom płytek) korzystniej byłoby zwrócić się o poradę do hematologa.

[addsig]

Pozdrawiam!
      Agnieszka Krzywicka
      Ekspert Medforum

• Dodano: 17-01-2005, 01:49
      •  
      •  
      •  

Jezeli bierzesz pigulki, to uwazaj, bo sa sytuacje kiedy mocno obniza sie ich skutecznosc.

Zobacz tutaj

http://www.forumginekologiczne.pl/specjalista/ep,252,obnizona-skutecznosc-tabletki-antykoncepcyjnej,from-user

• Dodano: 17-01-2005, 11:18
      •  
      •  
      •  
      •  
      Dzień dobry,

bardzo proszę o interpretację wyników mojej córeczki - wiek 4,5

WBC 8.6, RBC 4.42, HGB 12.5, HCT 37.1, MCV 83.9, MCH 28.3, MCHC 33.7, PLT 248, LYM%54, MXD%1, NEUT%45, LYM#4.6, MXD# 0.1, NEUT# 3.9,

Wyniki były robione w tyczień po 10 dniowym leczeniu anginy antybiotykiem.
      • Dodano: 17-01-2005, 17:48
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam!

Wyniki badań są prawidłowe.

[addsig]

Pozdrawiam!
      Agnieszka Krzywicka
      Ekspert Medforum

• Dodano: 18-01-2005, 08:19
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam,

Pani Agnieszko,

bardzo serdecznie Pani dziękuję za odpowiedź, bardzo mnie uspokoiła, jak to dobrze że jesteście Państwo i można się do Was zwrócić z prośbą o poradę.

Serdecznie pozdrawiam,

Renata

Podobne dyskusje

Ankieta

Różyczka - to choroba o jakiej etiologii?