Pediatria dla pacjentów - komentarze do tekstów

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (5.0)
      Pediatria - komentarze do tekstów dodane przez pacjenta i rodziny.
       O grupie Forum  Wiadomości (225) Artykuły (48) Porady (106) Społeczność (29) Szukaj  

Forum - Pediatria dla pacjentów - komentarze do tekstów

Lamblioza u dzieci [11]

• Najnowszy komentarz w tym wątku
      •  
      • Dodano: 26-12-2011, 20:48
      •  
      •  
      •  
      •  
      Proszę o pomoc
      Dziecko ma podwyższoną bilirubinę - 2,57 (norma 0,20-1,00) lekarz podejrzewa lamblie – zalecił podawanie dziecku luminalu 100 mg - 2 razy ½ tabletki przez 3 dni a 4 dnia wykonać poziom bilirubiny i kał całkowity, kał na lamblie metodą EIA.

Dawkowanie książkowe Luminalu znalazłam tylko dla dorosłych
      -uspokajająco 15-30 mg 2-3 razy dziennie.
      -Nasennie 100-200 mg przed snem
      W padaczce 100-150 mg 2 razy dziennie.
      Dawki zwykle stosowane: jednorazowa 0,015 - 0,1 g, dobowa 0,03 - 0,3 g

Czy ktoś się spotkał z takim leczeniem a dokładnie chodzi mi o luminal!!! i jego dawkę -100 mg!!!. Dziecko waży 46 kg.
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 18-08-2005, 12:24
      •  
      •  
      •  
      •  
      pisze Pan, ze Z prostych metod diagnostycznych podejrzenie lambliozy powinno budzić stwierdzenie podwyższonej liczby eozynofili w rozmazie krwi obwodowej.

czy w takim razie eozynofilie w normie wykluczaja lambioze?
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      • Dodano: 18-08-2005, 12:24
      •  
      •  
      •  
      •  
      ARTYKUŁ: Lamblioza u dzieci

kliknij tutaj, aby przeczytać komentowany artykuł
      • Dodano: 02-09-2005, 00:46
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam!

Niestety tak łatwo w medycynie nie jest icon_wink.gif

Mozna mieć lambliozę i prawidłową eozynofilię.[addsig]

Pozdrawiam!

Jarosław Kwiecień

Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

• Dodano: 23-10-2005, 00:30
      •  
      •  
      •  
      •  
      Panie doktorze mam problem, u mojej 12 m córki badaniem laboratoryjnym wykryto pojedyncze cysty lamblii. Następnie aby potwierdzić wynik zrobiono jej jeszcze trzykrotne badanie kału w kierunku pasożytów oraz 2 testy ELISA - wszystko negatywne. Dodam że pierwsze badanie było robione w innym laboratorium niż kolejne. Co teraz? Leczyć? Badać? Dać spokój? Dodam że córka b. mało przybiera na wadze a ostatnio wcale - waży 8200g. Jest na 3 centylu a mając 3,5 m była pomiędzy 25-50. Kiedy miała 5 m robiliśmy jej morfologię z rozmazem miała wtedy podwyższone eozynofile do 8%. Nikt nam nie mówił że to może mieć związek z lambliami. Jeszcze jedno pytanie - czy można się z panem jakoś skontaktować? Może prowadzi Pan jakiś gabinet? Jesteśmy z Zabrza.
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 2 głosy
      Oddano 2 głosy
      • Dodano: 16-03-2006, 19:52
      •  
      •  
      •  
      •  
      Jaką diete stosujemy przy kuracji antybiotykowej w pozbyciu sie lamblii? Słyszałam że ludzie lecza się nawet po dwa lata. Mozna stosowac dodatkowo zioła przy kuracji antybiotykowej?

ChelkA

Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 6 głosów
      Oddano 6 głosów
      • Dodano: 14-04-2008, 21:39
      •  
      •  
      •  
      •  
      Mam pytanie, czy jeśli wynik testów immunoenzymatycznych jest ujemny, to warto jeszcze raz powtórzyć badanie? Nadmieniam że samopoczucie mojej nastoletniej córki jest fatalne i już naprawdę nie wiem co mamy robić. Chodzę od lekarza rodzinnego do alergologa i na odwrót. Nic nie pomaga, stan podgorączkowy nadal się utrzymuje. Po przeczytaniu Waszego forum na temat lambliozy jestem przekonana że moja córka ma z tym problem. Ale test wyszedł ujemny. Co robić?!
      • Dodano: 06-07-2008, 11:46
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam! Mam do Pana pytanie, mój 3 letni syn choruje na lamblioze i od 7 dni bieże furazolidon, jaki ma być odstęp czasu między kolejnymi cyklami dawkowania i po jakim czasie zrobić badanie kału? Prosżę o pilną odpowiedź. Pozdrawiam
      Oddano 1 głos
      • Dodano: 15-01-2009, 15:53
      •  
      •  
      •  
      •  
      Panie doktorze

Mamy dwie córki.Jedna starsza ma 13 lat i wykryto u niej lamblie-dostała METRONIDAZOL zrobiliśmy wszyscy testy na antygen lambli i dróga córka również je ma.W chwili obecnej ma 20 miesięcy.-dostała Furazolidon.

Bardzo proszę o pomoc i podpowiedź czym leczyć dalej te pasożyty-bo z tego co już czytałam w internecie to leczy sięje bardzo długo i te leki nie są skuteczne.

Z poważaniem

Iwona Dudek

ika1975

Oddano 1 głos
      • Dodano: 03-06-2011, 19:34
      •  
      •  
      •  
      •  
      Chciałam sie dopytac, wykryto u mnie dzis lamblie a pod koniec tygodnia lece do anglii na miesiąc, i nie wiem czy zacząć leczenie czy dopiero jak wróce.?! Czy są jakieś skutki uboczne leczenia? czyy występują one zawsze ?!
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 4 głosy
      Oddano 4 głosy
      • Dodano: 23-07-2011, 18:44
      •  
      •  
      •  
      •  
      Świetny artykuł.
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 2 głosy
      Oddano 2 głosy

Podobne dyskusje

Ankieta

Różyczka - to choroba o jakiej etiologii?