użytkowników online: 3212

Pediatria dla pacjentów - komentarze do tekstów

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (5.0)
      Pediatria - komentarze do tekstów dodane przez pacjenta i rodziny.
       O grupie Forum  Wiadomości (212) Artykuły (45) Porady (107) Społeczność (23) Szukaj  

Forum - Pediatria dla pacjentów - komentarze do tekstów

Sekty: część 1. Czym są, jak działają, co mogą spowodować oraz dlaczego w ogóle przyciągają młodych ludzi? [9]

• Dodano: 04-08-2005, 23:38
      •  
      •  
      •  
      •  
      ARTYKUŁ: Sekty: część 1. Czym są, jak działają, co mogą spowodować oraz dlaczego w ogóle przyciągają młodych ludzi?

kliknij tutaj, aby przeczytać komentowany artykuł
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 04-08-2005, 23:38
      •  
      •  
      •  
      •  
      Nie jestem pewna, czy Świadków Jehowy można zaliczyć do sekt - nie znam "od środka" tego wyznania, ale chyba nie działa w ww sposób.
      • Dodano: 05-08-2005, 21:02
      •  
      •  
      •  
      •  
      mnie zastanawia jak te komentowany artykuł ma się do problemów zdrowotnych poruszanych na tym forum?, przyzwyczaiłam sie że są to tematy medyczne a nie społeczne icon_eek.gif

agnieszkal

• Dodano: 07-08-2005, 23:40
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam!

Pediatria jest nauką w dużym stopniu społeczną, a zdrowie dziecka to także sposób funkcjonowania jego rodziny, otoczenia i społeczeństwa. Stąd taki pomysł tekstów na wakacje (ucieczki z domu i sekty...).

A co do Świadków Jehowy - to rzeczywiście sprawa kontrowersyjna, ale gdyby przeanalizować cytowane w tekście "zasady działania sekty" (które nie są własnym pomysłem autorki tylko cytatem z powaznych opracowań), to ten związek wyznaniowy spełnia chyba kryteria nazwania go sektą...[addsig]

Pozdrawiam!

Jarosław Kwiecień

Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

• Dodano: 26-06-2009, 08:45
      •  
      •  
      •  
      •  
      Ja natomiast jestem pewna że Świadkowie Jehowy nie są sektą i wstydzę się czytać takie artykuły. Nie wiem kim jest Pani mgr Magdalena Janowska i jaki ma związek z pediatrią.

Marta

• Dodano: 19-07-2009, 20:07
      •  
      •  
      •  
      •  

Odnosząc sie do tekstu pani mgr Magdaleny Janowskiej chcę powiedzieć że wiedza pani

jest w zasadzie żadna na temat sekt jesli chodzi szczególnie o świadków JEHOWY ,

myśle że i w pozostałych wiedza pani jest marna , odpowiadam po kolei na zażuty

1)izolacja świadków - świadkowie od nikogo sie nie izolują a wrecz przeciwnie

bardzo często pukają do pani drzwi jak i do wszystkich ludzi proponując zapoznanie

sie z biblią , natomiast nie utrzymują zażyłych stosunków towarzyskich z ludzmi

czyniącymi bezprawie.

2)hierarchia wartosci własna - nie mamy własnej przez nas wymyślonej hierarchii

wartości ani norm zachowania, mamy taka jaka jest zapisana w bibli, przez naszego

STWÓRĆĘ JEHOWE BOGA i tych sie właśnie uczymy i staramy sie je wcielać w życie,

starając sie uczyć tego innych ludzi zgodnie z wola BOGA i JEGO SYNA JEZUSA

CHRYSTUSA który uczył w ten sam sposób chodząc od domu do domu .

3)świadkowie nie mają swoich ziemskich przywódców - nikogo na ziemi w sród ludzi

nie wywyższamy ,( z tego znana jest szczególnie religia karolicka np.

papierz) ponieważ tylko BOGU JEHOWIE nalezy sie chwała i ON jest naszm BOGIEM a

JEZUS CHRYSTUS naszym wodzem i wzorodawcą o czym wyraznie mówi biblia.

4)manipulacja - jesli podporządkowanie sie woli bozej jest manipulacją to dobrze

było by na świecie gdyby wszyscy byli tak manipulowani, w tym sie mieści także

podporządkowanie życia w organizacji, oraz akceptacja zasad bożych, ci którzy nie

postepują tak jak BÓG tego wymaga ,to mogą w bibli przeczytać co spotkało tam tych

któtzy sie temu nie chcieli podporzadkować.

5)wyłączna prawda - oczywiście na pierwszy rzut oka we wszystkich religiach i

sektach kazdy wciska swoja prawdę , nie bede sie tu rozwodził dlaczego bo pewnie

kazdy sie domysla , natomiast świadkowie uznają że tylko w bibli jest zawarta

prawda , prawda którą sam JEZUS CHRYSTUS oznajmiał ucząc o planie i zamierzniu

bożym w stosunku do ludzi i ziemi, i warto że by taką prawdę ludzie znali , a nie

wymysły własne .

6 )nie ma kontroli uczuć czlonków , ani żadnych diet jest jedn zakaz spożywania

krwi , ale to nie świadkowie sobie wymyśleli tylko sam BÓG JEHOWA, jeśli by któryś

że świadków jadł bądz w jakiś inny sposób uzywał lub przelał krew to bedzie miał

obciążone sumienie w obec BOGA , nikt nie żąda zerwania więżi z rodziną , z rodziną

którą do istnienia powołał sam JEHOWA i jest w jego oczach święta , nikt też nie

wypełnia mojego czasu na rzecz organizacji , a głośić dobrą nowinę chodze wtedy

kiedy mam na to ochote i czas bo najwaznięszą rolą ŚWIADKA JECHOWY jest głośić

dobrą nowine na świadectwo wszystkim narodom na całej zamieszkałej ziemi

,swiadkowie nie daja pieniędzy ot tak sobie bo chce organizacja , dajemy wolne

datki według wlasnego uznania i tyle ile chcę dać ale równie dobrz magę nie dac

nic , lecz zdając sobie sprawę że musi być na sali ciepło , widno i czysto, dlatego

czuję się w obowiązku coś czasem wrzucić do skrzynki.

7) życie intymne- nikt w tak owe nie ingeruje pod warunkiem że jest zgodne z wolą

bożą,co jest także w jakieś mierze niby przestrzegane i winnych religiach, choć nie

do końca , bo można sie wyspowiadać i już to sprawę załatwia , według bibli nikt

nie może trwać w nie moralnych związkach , tzn. współżyć ze sobą bez ślubu

,rozwodzić się bez konkretnego powodu ( jedyny powód to zdrada małżeńska) nie moze

w zboże bożym tolerancji grzechu i to jest postanowienie boże a nie świadków ,

JEZUS powiedział- kto czyni bezprawie tego usuncie ze zboru i nie pozdrawiajcie go

na ulicy.Tym akcentem kończąc myslę że to moze przybliży i nieco oświeci panią

mgr. aby na przyszłość nie rozsiewała zasłyszanych plotek , ale sama sie pofatyguje

żeby poznać fakty których na dzisiejszy dzień nie zna (tytuł mgr powinien zmuszać

do myslenia) kim są naprawdę ŚWIADKOWIE WSZECHMOCNEGO BOGA JEHOWY[addsig]

musicom

• Dodano: 16-04-2010, 11:03

wiadomość usunięta z powodu naruszenia regulaminu Forum

treść wiadomości zachowana w archiwum

• Dodano: 17-04-2010, 17:38
      •  
      •  
      •  
      •  
      najbardziej znaną mi sektą jest katolicyzm , który spełnia wszystkie cechy wyżej wymienione :a mianowicie
      1 ) Na czele sekty stoi przywódca - papież
      2 ) Posiada wyłączną prawdę -nieomylność papieża
      3 ) Tak zwani pasterze to elita -reszta to laikat i ciemnota
      4 ) Krytyka to prześladowanie kościoła -utwierdzenie że mają rację.
      5 ) Odrzuca racjonalne myślenie - nie rozumie tekstu biblii i ją odrzuca
      6 ) Kontroluje myśli zachowania i uczucia swoich członków - po przez spowiedż
      7 ) Twierdzi że jest jedyną drogą do zbawienia- po przez nieomylność interpretacji wiary .
      8 )Rząda zerwania więzi z rodziną i znajomymi - poprzez życie we wspólnotach zakonnych, oraz zabrania tworzenia własnej rodziny , przez celibat.
      9 ) Wypełnia czas swoim wiernym przez codzienne kilkukrotne nabożeństwa oraz pielgrzymki kilkudniowe .
      10 )Rząda świadczeń pieniężnych - za wszystkie usługi i to jak najwięcej.
      11 ) Ingeruje w życie intymne i seksualne wierzących , choć nie mają kwalifikacji etycznych ani moralnych , sami nie będąc( na pozór) w związkach małżeńskich.
      12 ) Wprowadzają własną dietę , dając wiernym opłatek który to niby w czasie mszy zamienia się w ciało JEZUSA , sami wypijając jego krew ( bo za drogo było by dla wiernych podawać wino) dieta ta , jak twierdzą jest niezbędna do odpuszczenia grzechów i zbawienia.

• Dodano: 19-04-2010, 19:22
      •  
      •  
      •  
      •  
      Zapomniałem dodać najważniejszej zalecanej diety , tzn post czyli dieta bez tłuszczowa i bez mięsna , z wyznaczoną ilością dni .

Podobne dyskusje

Ankieta

Różyczka - to choroba o jakiej etiologii?