użytkowników online: 3251

Pediatria dla pacjentów - komentarze do tekstów

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (5.0)
      Pediatria - komentarze do tekstów dodane przez pacjenta i rodziny.
       O grupie Forum  Wiadomości (225) Artykuły (48) Porady (106) Społeczność (29) Szukaj  

Forum - Pediatria dla pacjentów - komentarze do tekstów

Rola probiotyków w antybiotykoterapii [3]

• Dodano: 05-05-2011, 10:59
      •  
      •  
      •  
      •  
      Przeczytaj komentowany artykuł: Rola probiotyków w antybiotykoterapii

a jak jest z probiotykami, które mają za zadanie zapobiegać infekcjom układu moczowo-płciowego np. po antybiotykoterapii? chodzi mi o informacje, które szczepy mają potwierdzone działanie. słyszałam, że lactobacillus rhamnosus GR-1 i lactobacillus reuteri RC-14, czy to prawda?
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 13-06-2011, 13:54
      •  
      •  
      •  
      •  
      U nas bez probiotyków zaraz pojawiają się biegunki.
      • Dodano: 20-09-2011, 23:31
      •  
      •  
      •  
      •  
      Brakuje mi w tym artykule ciekawego swoistego szczepu Lactobacillus Reuteri DSM 17938. W Medycynie Praktycznej nr 1/2011 jest ciekawy artykuł dot. oceny tego szczepu w leczeniu kolki niemowlęcej z komentarzem Prof. Szajewskiej. Jest to jedyny szczep, który ma badania potwierdzające skuteczność przy kolce niemowlęcej. Co więcej jest to chyba jedyny probiotyk dostępny w zawiesinie olejowej dzięki czemu można go w wygodny sposób stosować nawet u noworodków. A to co mnie najbardziej przekonuje to fakt, że występuje on wyłącznie w jednym preparacie, jest produkowany w jednym miejscu co daje szanse na powtarzalność rezultatów.

Podobne dyskusje

Ankieta

Która z chorób występuje po ukąszeniu przez kleszcza?