użytkowników online: 399

Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

Najnowsze na forum
pediatria
Oceń forum: 
 (3.4)
      Pediatria - forum dla rodziny i pacjenta
       O grupie Forum  Wiadomości (504) Artykuły (135) Porady (228) Społeczność (217) Szukaj  

Forum - Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

porażenie splotu barkowego [26]

• Najnowszy komentarz w tym wątku
      •  
      • Dodano: 28-02-2012, 21:38
      •  
      •  
      •  
      •  
      Mam na imię Jasiek, mam 12lat.
      Również przy urodzeniu miałem porażenie splotu barkowego.
      W wieku 4miesięcy operował mnie Profesor Gilbert, miałem przeszczep nerwów z łydek do barku.
      Niestety dalej mam ograniczony zakres ruchu nie mogę wyprostować ręki, podrapać się po głowie, dać rękę za plecy.
      Przez całe życie miałem rehabilitację i sądzę, że dalej będę ją miał.
      Uprawiam dużo sportów : Koszykówka, Piłka ręczna, karate kiedyś grałem na pianinie i gitarze ale przez moją chorobę nic mi nie wychodziło.
      Chciałbym podziękować moim rodzicom, że przez te wszystkie lata opiekowali się mną i chodzili ze mną na rehabilitację. Ja w tedy niie chciałem chodzić ponieważ te ćwiczenia i rozciąganie mojej ręki bardzo mnie bolały, a moi rodzice mimo to zabierali mnie na te ćwiczenia, i teraz wiem, że robili to dla mojego dobra. Dlatego chce im za to bardzo podziękować.
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 13-02-2006, 16:34
      •  
      •  
      •  
      •  
      moja córeczka doznała przy porodzie takiego porażenia-jednak rusza ładnie dłonią a nie ponosi jej do góry.o kilku dniach stwierdzono zlamanie obojczka po tej samej stronie co to porażenie-mam pytanie czy ktoś móglby mi powiedziec czy to jest odwracalne
      [addsig]

magda

Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 2 głosy
      Oddano 2 głosy
      • Dodano: 13-02-2006, 23:16
      •  
      •  
      •  
      •  
      Hej! Nie wiem czy to jest odwracalne ale wiem że czeka ją długa rehabilitacja i trzeba tego pilnować. Rehabilitacja na kase chorych ( długie kolejki przy zapisach) trzeba uzupełnić prywatnymi-niestety. Może pomyśl o postaraniu sie o zasilek pielęgnacyjny (144 zł) zawsze to bedzie np na 3 prywatne. Taki zasiłek dostaje dziecko z orzeczeniem o niepelnosprawności trzeba iść na komisję lekarską ( u mnie byla 1 lekarka)Też rehabilitowalam synka przez ok dobry rok. Pozdrwaiam raczej nieodpowiedzialam na twoje pytanie ale może pomoglam choć trochę.[addsig]

Anula

• Dodano: 08-11-2007, 19:34
      •  
      •  
      •  
      •  
      nazywam sie Paulina.

mam 14 lat.

Gdy sie urodziłam mialam porazenie splotu barkowego.

Jednak moi rodzice chodzili ze mną od urodzenia na rehabilitacje i wszystko skonczylo sie dobrze.

Gram swiatke i balwam sie ze ta wada bedzie mi przeszkadzac w tym sporcie,lecz poszłam do lekarza i lekarz powiedzial ze to nawet wskazane abym uprawiala jakis sport i zeby ta reka miala "ruch".

Mimo iz tego ze lakarz zezwolil na moje treningi obawialam sie ze nei przyjma mnie do drużyny.

Moje obawy jednak sie nie sprawdzily.

Bez zadnych probloemow przyjeto mnei do druzyny.

I gram w RADOMCE.

Jednaj istnieja rozne probmely z ta reka.

Po mimo tego zyje opttymistycznie i dziekuje Bogu ze sie to tak skonczylo i ze mialam odpwoeidzialnych rodzicow,ktorzy jezdzili ze mna na rehabilitacje do warszawy i w moim miescie.

Zycze mama aby ich dzieci tez mialy taakie szczescie jak ja.

I aby nie mialy zadnych problmoey z reka zwiaznych.

Pozdrowienia.!
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      • Dodano: 09-11-2007, 21:33
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam.Moj syn tez doznal zlamania lewego obojczyka przy porodzie.Przez 10 dni maly nie podnosil tej raczki do gory.Nie wymagalo to jakis dodatkowych zabiegow.Mialam nie klasc na ten bok,ubierac zawsze najpierw ta raczke.Po 2 tyg.nie bylo sladu po zlamaniu.Teraz syn ma 22 mce i nie ma zadnych problemow.
      • Dodano: 23-01-2008, 20:36
      •  
      •  
      •  
      •  
      moja córcia tez miała połamany obojczyk i porazenie splotu barkowego.teraz ma 6ieisecyinie widac róznicy ale i tak były problemy z podpieraniem sie na tej raczce,jest rehabilitowana od 4 miesiac i duzo to jej dało,pozdrawiam

roksana

• Dodano: 04-02-2008, 21:36
      •  
      •  
      •  
      •  
      2290
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      • Dodano: 03-11-2008, 18:40
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam serdecznie chciał bym powiedzieć iż bardzo ważna jest wczesna rehabilitacja i konsultacja lekarska dzieci powinny być pod szczególna kontrolą gdyż to schorzenie powoduje u nich dużą dolegliwość bólową. Najlepsze w tej sytuacji są masaże, ćwiczenia bierne kończyny porażonej jak i zdrowej w celu uruchomienia mechanizmów kompensacyjnych i poprawieniu ukrwienia i trofiki kończyn. bardzo ważne jest zapewnienie dziecku poczucia bezpieczeństwa. Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia icon_biggrin.gificon_smile.gif
      • Dodano: 25-05-2009, 14:24
      •  
      •  
      •  
      •  
      ja ma porazenie splotuu barkowego, nie jest ono odwracalne od 17 lat jest pod opieka rehabilitanta i wyleczyć się tego nie da, ale jakoś można z tym żyć icon_wink.gif
      • Dodano: 16-08-2009, 10:55
      •  
      •  
      •  
      •  
      witam ja przy porodzie miała ciężkie porażenie splotu barkowego dziś mam 12 lat ja w swoim przypadku mam normalną rękę ale mam ją krótszą i nie tak sprawną jak prawą . W moim przypadku były małe szanse na wyleczenie ale doktor powiedział mamie że jeśli będzie ze mną ćwiczyć to się uda mnie wyleczyć.Gimnastykowały mnie na zmianę moja siostra i moja mama wujek który jest lekarzem w tym fachu powiedział że jeśli do pół roku podniosę troszkę rękę to wszystko będzie dobrze bo nerwy nie są wyrwane po długim czasie gimnastyki gdy mojej rodzinie pomału kończyła się nadzieja podniosłam i od tego czasu intensywnie mnie leczono i się udało pani radzę aby pani się nie poddawała i wierzyła że pani córeczka wyzdrowieje . pozdrawiam
      • Dodano: 16-08-2009, 10:57
      •  
      •  
      •  
      •  
      witam ja przy porodzie miała ciężkie porażenie splotu barkowego dziś mam 12 lat ja w swoim przypadku mam normalną rękę ale mam ją krótszą i nie tak sprawną jak prawą . W moim przypadku były małe szanse na wyleczenie ale doktor powiedział mamie że jeśli będzie ze mną ćwiczyć to się uda mnie wyleczyć.Gimnastykowały mnie na zmianę moja siostra i moja mama wujek który jest lekarzem w tym fachu powiedział że jeśli do pół roku podniosę troszkę rękę to wszystko będzie dobrze bo nerwy nie są wyrwane po długim czasie gimnastyki gdy mojej rodzinie pomału kończyła się nadzieja podniosłam i od tego czasu intensywnie mnie leczono i się udało pani radzę aby pani się nie poddawała i wierzyła że pani córeczka wyzdrowieje . pozdrawiam

Podobne dyskusje

Ankieta

NFZ to: