Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

Najnowsze na forum
pediatria
Oceń forum: 
 (3.4)
      Pediatria - forum dla rodziny i pacjenta
       O grupie Forum  Wiadomości (504) Artykuły (135) Porady (228) Społeczność (217) Szukaj  

Forum - Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

EURESPAL [89]

• Dodano: 19-03-2009, 20:57
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam Właśnie wróciłam z córka (6 lat.) z dyżuru,pani doktor zapisała na noc eurespal,diphergan i kazała zrobić inhalację z pulmikortu stwierdziła zapalenie krtani,jestem przerażona tą baterią leków podałam tylko diphergan,córka siedzi w wannie z gorącą wodą a obok stoi garnek z ziołami do inhalacji (tymianek,szałwia,mięta) je też kisiel wszystko w celu osłony krtani. przestała kaszleć,myślę że sposoby naszych babć są najlepsze . pozdrawiam gośka
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 24-03-2009, 20:19
      •  
      •  
      •  
      •  
      Na zapalenie krtani świetnie działa inhalacja z sody oczyszczonej. Niepełna płaska łyżeczka rozpuszczona w 200 ml wody przegotowanej. Do nebulizacji 2ml. Suchy przypominający szczekanie kaszel zmienia się w mig w mokry. Polecam wypróbować zanim poda się sterydy.
      • Dodano: 25-03-2009, 01:00
      •  
      •  
      •  
      •  
      Moje uwagi odnośnie Eurespal-u:

Podawałem dziecku lat 7 - 2x dziennie po 5ml - lek niewątpliwie przyniósł poprawę przy objawach: chrypa, kaszelek, katar. Po dosłownie 2 dniach różnica była spora na plus, ale zaniepokoiło mnie narzekanie syna na ból w skroniach niewątpliwie związany z tym lekiem bo występujący zawsze po około 20-30 minutach od podania syropu i utrzymujący się 2-3 godziny. Zauważyłem, że serduszko miało wyraźnie podwyższone obroty i zdecydowałem się odstawić lek.

Druga "próba" na dziecku 1.5 roku - 3x dziennie po 5ml - dziecko z padaczką - po 2 dniach podawania dostało niespodziewanego ataku choć należą one do wielkiej rzadkości w ostatnim okresie czasu (zażywa regularnie Neurotop). Tak więc zdecydowanie stwierdzam, że Eurespal może być groźny dla dzieci z padaczką i ostrzegam na własnym przykładzie. Lekarz pediatra zalecił natychmiast odstawić co zresztą sam uczyniłem już wcześniej... aczkolwiek uporczywy kaszel minął jak ręką odjął.

Oceniam ten lek jako coś pośredniego pomiędzy syropkiem osłonowym / aseptycznym a antybiotykiem, choć oczywiście nie należy ani do jednej ani drugiej grupy. Polecam ale nie radzę przeginać ze stosowaniem.

• Dodano: 06-05-2009, 09:13
      •  
      •  
      •  
      •  
      Do osoby na 6 stronie tego wątku:

Piszesz esej nt. rzekomych wad Eurespalu, że wycofywany, itd. grozisz, straszysz, a nie wymieniasz ani jednej przyczyny dla której tak miałoby się stać a podobno lekarz tyle Ci nagadał... no to czemu się nie podzielisz tymi "rewelacjami"?

Lek jest wycofywany w całej Europie i RÓWNIEŻ w Polsce nie dlatego, że coś jest z nim nie tak tylko ze względu na zmieniające się przepisy unijne oraz ochronę praw patentowych których producent Eurespalu nie spełnił.

Na koniec dobra wiadomość - dostępny jest już w aptekach lek POLSKIEJ produkcji o identycznym składzie chemicznym jak Eurespal - nazywa się Płyneo.

Opowiedz o tym swojemu "najlepszemu pediatrze w stolicy" bo może jest nieco niedoinformowany w ostatnim czasie.
      • Dodano: 17-07-2009, 17:53
      •  
      •  
      •  
      •  
      Czy moglby ktos mi doradzic-moja corka,ktora ma prawie 4 latka,dzieki cudownej klimatyzacji w centrum handlowym zalapala katar..nic szczegolnego,ale dzien pozniej wiecoremzaczela si elapac za uszko i zauwazylam,ze ma spuchniete wezly...o 1w nocy na wyspach niewiele miejsc do ktorych mozna udac sie po porade inna niz-panadol....Podalam jej nurofen i nasmarowalam okolice ucha olejkiem kamforowym a do ucha wpuscilam 2 krople OTINUM...usnela,ale rano historia sie powtorzyla....Znow powtorzylam lekarstwa i godzine pozniej podalam jej 15ml eurespalu...Jak narazie jest ok,ale wydaje mi sie,ze to dzialanie Nurofenu-moje pytanie-czy moge stosowac krople do ucha Otinum i Eurespal rownoczesnie?Oba te specyfiki sa przeciw zapalne...Jesli do jutra ucho nie przestanie jej bolec a goraczka bedzie wystepowac udam sie do lekarza(ktory na pewno rozlozy rece i poda panadol albo antybiotyk...) icon_frown.gif
      • Dodano: 17-07-2009, 18:11
      •  
      •  
      •  
      •  
      -Wlasnie znalazlam juz odpowiedz na swoje pytanie!Moze komus sie na przyszlosc przyda!cytuje-

(...)Duże znaczenie ma stosowanie leków obkurczających błonę śluzową nosogardła, w postaci kropli do nosa lub preparatów doustnych (Actifed, Actitrin, Cirrus, Disophrol, Sudafed), w celu poprawy drożności trąbek słuchowych i wentylacji ucha środkowego. Wspomagająco działają także mukolityki i mukokinetyki (ACC, Flegamina, Mistabron, Ambroksol), które zmniejszają lepkość wydzieliny i ułatwiają jej ewakuację z nosa, nosogardła, zatok przynosowych i ucha środkowego. Lekiem dodatkowym może być też fenspiryd (Eurespal), działający przeciwzapalnie, zmniejszający przekrwienie, obrzęk i ilość śluzu. Krople do ucha (Antotalgin, Otinum) lub ciepłe okłady na okolicę ucha umożliwiają łagodzenie bólu. (...)

• Dodano: 17-07-2009, 18:49
      •  
      •  
      •  
      •  
      Zawrze po użyciu tych lekarstw mam zapalenie płuc (pogarszały muj stan za każdym razem) Używałam je 6 razy i za każdym razem londołam w szpitalu.. Ostrzegam przed tym lekarstwem!!!! icon_evil.gif
      • Dodano: 17-07-2009, 18:51
      •  
      •  
      •  
      •  
      Zawrze po użyciu tych lekarstw mam zapalenie płuc (pogarszały muj stan za każdym razem) Używałam je 6 razy i za każdym razem londołam w szpitalu.. Ostrzegam przed tym lekarstwem!!!! icon_evil.gif
      • Dodano: 14-09-2009, 15:20
      •  
      •  
      •  
      •  
      Eurespal to lek firmy Servier. Firma Servier sprzedaje swoje leki w krajach, w których możliwe jest stosowanie bandyckiego marketingu skierowanego do lekarzy oraz kupowanie tzw. autorytetów naukowych - (Polsce, Węgry, Mołdawia).

W Polsce Servier to jeden z największych koncernów farmaceutycznych obecnych na rynku, a np. jeszcze 4 lata temu żaden lek firmy nie był zarejestrowany w krajach, które ustanawiają standardy dla medycyny - USA i UK (nie wiem, czy aktualnie coś już zarejestrowali).

Wnioski proszę wysnuć samodzielnie.
      • Dodano: 19-09-2009, 18:57
      •  
      •  
      •  
      •  
      Reklama, reklama, reklama .....,zastanawiam się czy naganiaczy forumowych udawających zainteresowanych tematem nie gryzie sumienie. Zalecam ostrożność przy kierowaniu się tymi forumowymi radami ...

Podobne dyskusje

Ankieta

Czy stosujesz antykoncepcję?