użytkowników online: 763

Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

Najnowsze na forum
pediatria
Oceń forum: 
 (3.4)
      Pediatria - forum dla rodziny i pacjenta
       O grupie Forum  Wiadomości (504) Artykuły (135) Porady (228) Społeczność (217) Szukaj  

Forum - Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

duzo krost na twarzy u niemowlaka [63]

• Najnowszy komentarz w tym wątku
      •  
      • Dodano: 22-09-2011, 19:43
      •  
      •  
      •  
      •  
      Dla małego atapowca najlepszy będzie restoraderm smile
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 06-12-2005, 11:39
      •  
      •  
      •  
      •  
      Mój synek skończył 5 tygodni. Jest karmiony piersią.

W 4 tygodniu dostał wysypki na twarzy. Najpierw przypominały potówki, teraz krostki są czerwone. Występują głownie na policzkach a teraz pojawiły się także w okolicach szyi i karczku. Są o tyle dziwne ze czasami bledną (najczęściej na spacerze) a nasilają się, jeśli synek leży na lewym boku wtedy nasilają się na lewym policzku lub, jeśli go dotykamy przy karczku przy kąpieli wtedy tam się nasilają. Nie wiem czy go swędzą, ale nie zauważyłam żeby się drapał czy cos w tym rodzaju.

Od 4 dni stosuje dietę eliminacyjną, ale bez rezultatów. Zanim pojawiła się wysypka jadłam nabiał, pomidory i nic nie było.

Nie mam pojęcia, co to jest. Czy mam to natluszcac np. maścią cholesterolowa, linomagiem czy raczej wysuszać Sudokrememe? Na razie przemywam przegotowana wodą. Każdy sugeruje co innego. Jedni alergię pokarmową inni zapalenie skóry.

Proszę o pomoc. Bardzo.

Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 7 głosów
      Oddano 7 głosów
      • Dodano: 06-12-2005, 13:14
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam,

Proponuje zgłosić się do lekarza pediatry, który obejrzy krostki i ustali ich pochodzenie. U mojego malucha w tym okresie wyszło zapalenie łojotokowe skóry, na które pomagała specjalnie zrobiona przez dermatologa biała papka. Skład papki gdzieś jeszcze mam w domu.

Pozdrawiam

Linda
      • Dodano: 06-12-2005, 13:36
      •  
      •  
      •  
      •  
      Bylismy u pediatry. Podejrzewa i alergi pokarmowa i kontaktową. I nie wiadomo tak naprawdę co. Mam masc z wit A i E, tlusta bialo przezroczystą ale jak na razie po 2 dniach nie ma rezultatu icon_frown.gificon_frown.gif

a kros jest coraz wiecej

pozdrawiam
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      • Dodano: 06-12-2005, 15:31
      •  
      •  
      •  
      •  
      Poszła bym do dermatologa na konsultację, taka wizyta może pomóc a napewno nie zaszkodzi.

Pozdrawiam

Linda
      • Dodano: 07-12-2005, 15:57
      •  
      •  
      •  
      •  
      moja córeczka kiedy była w podobnym wieku czyli ok 5 tygodni również miała na twarzy i główce takie krostki(najwięcej na policzkach)...wyeliminowałam mleko z mojej diety a pediatra zapisał maść" lipobase" po tej maści miałam wrażenie że małam ma gorzej ale ta maść chyba tak działa bo następnym etapem był złuszczący się naskórek na policzkach i wszystko się zagoiło teraz ma 8 miesięcy i żadnej wysypki dodam że znowu zaczełam pić mleko nic jej nie wychodzi..zapomniałam powiedzieć że karmię dziecko piersią...powodzenia i cierpliwości..

dana

Oddano 1 głos
      • Dodano: 07-12-2005, 21:04
      •  
      •  
      •  
      •  
      Bardzo dziekuję za pomoc. Idziemy wkrotce ponownie do pediatry a ja uzbrajam sie w cierpliwośc. Moze wkrótce minie. Teraz nie wyglada dobrze.
      • Dodano: 09-12-2005, 17:07
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witaj moja córeczka także miała krostki na twarzy i nadal się pojawiają, ale znalazłam sposób kąpię ją w płynie Ojlatum bardzo dobry i po nim znikają na kilka dni te krostki. icon_biggrin.gif [addsig]

sharp79

• Dodano: 10-12-2005, 13:34
      •  
      •  
      •  
      •  
      Ja postawiłabym na trądzik niemowlęcy.
      Oddano 1 głos
      • Dodano: 02-01-2006, 19:59
      •  
      •  
      •  
      •  
      polecam kąpiele z Oliatum i krem STELATOPIA firmy Mustela, pomoze na pewno.

Po kąpieli dokładnie trzeba osuszyć każdy zakamarek skóry - zeby nie zrobiły sie zapalenia..

Często - krostki na policzkach to kontaktowe uczulenie lub po prostu właśnie trądzik niemowlęcy - za kilka miesięcy - jak dzidzi bedzie miało mocniejszą skóre bedzie śliczne, rózowe i gładziutkie! icon_smile.gificon_razz.gif
      • Dodano: 03-01-2006, 12:56
      •  
      •  
      •  
      •  
      to tradzik niemowlecy

Podobne dyskusje

Ankieta

Która z chorób występuje po ukąszeniu przez kleszcza?