użytkowników online: 1293

Karmienie, żywienie dzieci.

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (4.6)
      Żywienie. Jedzenia zastępcze, wprowadzanie nowych posiłków dla dziecka.
       O grupie Forum  Wiadomości (294) Artykuły (75) Porady (107) Społeczność (99) Szukaj  

Forum - Karmienie, żywienie dzieci.

noworodek za dużo przybiera na wadze [8]

• Dodano: 11-08-2011, 15:36
      •  
      •  
      •  
      •  
      Mój synek gdy się urodził ważył 3630g.Podczas 3dniowego pobytu w szpitalu schudł do 3400.Minął miesiąc od jego narodzin a on waży 4965!! dodam że karmię tylko piersią.Mały je teraz co 2-3 godziny po 20 min.Fakt ze wcześniej cały czas wisiał na cycu.Czy takie przybieranie mu nie zaszkodzi?wygląda jak mały pulpet
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 11-08-2011, 16:37
      •  
      •  
      •  
      •  
      Nie napisała Pani nic o długości ciała synka, a to tez ma duże znaczenie. Na chwilę obecną waga Pani synka nie odbiega od normy i zawiera się między 50 a 75 percentylem siatek centylowych co oznacza, że jest prawidłowa. Dobrze, że ma Pani "wagę na oku" i proszę go ważyc co miesiąc do ukończenia pół roku (potem co 3 miesiące) ale uważam, że na chwilę obecną nie ma się czym przejmowac.
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      • Dodano: 18-08-2011, 13:09
      •  
      •  
      •  
      •  
      Ja rowniez uwazam ze nie ma sie Pani czym matrwic, moja corcia gdy przyszla na swiat miala 3,950g niestety nie karmilam jej piersia zbyt dlugo gdyz nie mialam pokarmu a ona i tak przybierala na wadze mniej wiecej 500gram na dwa tygodnie, wiec bez obaw. Zgadzam sie ze trzeba zwracac uwage na przybieranie dziecka i tak jak moja przedmowczyni mowi na czas karmienia takze.
      • Dodano: 23-08-2011, 10:39
      •  
      •  
      •  
      •  
      Dziękuje bardzo.Synek je teraz dość regularnie co 2-3 godziny a i tak w dalszym ciągu dużo przybiera.Ma teraz 60 cm i 6,1 kg.Duży z niego facet.
      • Dodano: 25-08-2011, 21:22
      •  
      •  
      •  
      •  
      Niech się pani nie martwi.Moja córka jak się urodziła,miała 3600,gdy miała 5 miesięcy ważyła 9kg.Potem waga się unormowała.Urodziłam synka 3140,ma teraz ma 4 miesiące i waży 9,5kg naprawdę klocek z niego a też na piersi,lekarz stwierdził że ładnie wygląda i że teraz ogólnie rodzą się duże dzieci i szybko przybierają na wadze.Zacznie chodzić i waga się wyrówna smile
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 10 głosów
      Oddano 10 głosów
      Dzieci po urodzeniu mają różny wzrost,wagę i tak samo różnie przybierają na niej.Jedno dziecko 500 gram drugie 1 kg w ciągu miesiąca. Zależy to od metabolizmu i przemiany materii malucha. Zgadzam się z przedmówczyniami. Należy zwracać uwagę na czas karmienia,ilość pokarmu Ważne jest żeby nie przekarmiać maluszka.Jeżeli chce mieć pani pewność co do prawidłowego rozwoju Pani dziecka można porozmawiać z pediatrą,zważy dziecko, zmierzy, a parametry wzrostu i wagi naniesie na tzw. siatki centylowe,które wskażą, czy dzidziuś rozwija się harmonijnie wink
      Oddano 1 głos
      O tak dzieci są naprawdę różne, jeżeli jeszcze jest tylko karmione piersią, nie wydaje mi się, że byłoby jakoś zasadniczo przekarmiane. Po prostu tak już przybiera na wadze. Na pewno jak zacznie raczkować, biegać wszystko się unormuje.
      Ja np miałam problem w odwrotną stronę, bo synek był bardzo drobny i łapał się na dolną skalę centylową. Co niektórzy uważali, że mam za chude mleko, albo w ogóle głodzę dziecko. Jak właśnie maluch jadł normalnie i lekarz nie widział nic niepokojącego. Jest tak do dziś, bo Tomuś waży niecałe 13 kg. A np moja chrześnica waży ponad 14 mając półtora roku. więc jednak jest różnica.
      Ale to też zależy na jakiego lekarza się trafi, bo u nas jest teraz taki, a raczej taka, ze wszystko musi być książkowo, jak za szybko przybiera to rzadziej karmić, rozrzedzać mleko. a jak za wolno to dokarmiać.
      Image

Image
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 5 głosów
      Oddano 5 głosów
      Ja uważam,że nie ma w tym nic strasznego,bez obaw.
      Pulpecikowi waga spadnie gdy zacznie pełzać po domu lub chodzić ... smile
      Oddano 1 głos

Podobne dyskusje

Ankieta

Czy stosujesz antykoncepcję?