użytkowników online: 643
młode mamy
Oceń forum: 
 (4.3)
      Nie wiesz jak radzić sobie z maluszkiem? A może masz doświadczenia jako Mama i chcesz podzielić się nimi? Ta grupa to miejsce wymiany doświadczeń dla wszystkich młodych mam.
       O grupie Forum  Wiadomości (262) Artykuły (56) Porady (134) Społeczność (105) Szukaj  

Forum - Młode mamy

Mowa dwulatka [8]

• Dodano: 09-02-2012, 10:17
      •  
      •  
      •  
      •  
      Mój synek w grudniu skończył dwa latka, jest bystry, w lot pojmuje polecenia i zadania, zna kształty, kolory, kierunki itd... nie chce jednak mówić. Jego słownik opiera się na kilu słowach (ale w tym np trudne słowo "drzwi") i kilkunastu określeń we własnym języku... Świetnie zna jednak wyrazy dźwiękonaśladowcze (zwierzątka, auta itd).
      Ostatnio ćwiczyliśmy mówienie słów sylabami, które ładnie powtarzał,co znaczy że słyszy raczej dobrze, niestety nie składał ich w całość. Teraz nie chce się bawić i w takie powtarzanie, śmieje się i przedrzeźnia, uważa że to dobra zabawa w oszukiwanie mamy, a nie nauka smile

Kilku moich znajomych ma dzieci, które zaczęły mówić pierwszymi zdaniami dopiero około 2,5 roku, więc jeszcze nie panikuję, aczkolwiek jestem trochę zestresowana sytuacją,że mały nie ma ochoty mówić, a co gorsze trudno się z nim porozumieć kiedy coś chce.

Czy ktoś miał podobny problem? Czy myślicie,że należy już się udać do poradni logopedycznej?

Mila

Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 4 głosy
      Oddano 4 głosy
      Hej smile
      Póki co nie ma powodów do zmartwień smile Ja osobiście nie mam dzieci jeszcze, jednak moja przyjaciółka ma już dwie pociechy. Starszy synek jest w wieku mojego brata. Brat gadał w wieku 1,5 roku jak najęty. Matik natomiast tak jak Twój synek składał słowa jak chciał i nie wiele mówił. Zaczął mówić dopiero jak miał 2 lata i 7 miesięcy smile Sam z siebie z dnia na dzień smile Dzisiaj za to jest w 4 klasie i jest jednym z najzdolniejszych uczniów smile Wszystko musi analizować smile Myślę, że i u Ciebie będzie podobnie smile
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      Nie denerwuj się za w czasu,każde dziecko rozwija się inaczej.Nie należy się sugerować książkowymi opisami czy innymi dziećmi. Bądź cierpliwa i nie wymuszaj u malucha nic na siłę,bardzo dobra jest nauka dla maluchów właśnie poprzez zabawę z nimi.Zobaczysz już niedługo tak się rozgada że głowa Cię będzie boleć winkcheesygrin a jak już dojdzie pytanie" a dlaczego" ...to już można zwariować cheesygrin
      Image

Image
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 4 głosy
      Oddano 4 głosy
      Dzięki za wsparcie smile Będziemy dalej ćwiczyć sylaby i śpiewać "Panie Janie..." wierze,że trochę mu to pomoże rozwinąć język smile

Mila

Oddano 1 głos
      Mi tu koleżanki z pracy właśnie mówią żeby synkowi puszczać jakieś fajne dziecięce piosenki polskie smileDzieci często zaczynają je nucić i śpiewać smile
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 2 głosy
      Oddano 2 głosy
      Taaa. słuchamy wszystkiego smile Choć ostatnio nr 1 jest Luxtorpeda smile

Mila

Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 10-02-2012, 11:57
      •  
      •  
      •  
      •  
      Hehe smile Uwielbiam patrzeć, jak takie maluchy tańczą do piosenek smile No to miłego uczenia mówienia smile
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 10-02-2012, 12:03
      •  
      •  
      •  

Czy dzieci boją się nocy? Czym są lęki nocne i jak je wykryć?

Dowiedziałam się tu:

http://www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,141,czy-twoje-dziecko-boi-sie-nocy,from-user

• Dodano: 10-02-2012, 12:08
      •  
      •  
      •  
      •  
      Dzięki, na razie udaje że gra na gitarze rockowe solówki i krzyczy "hej,hej" do "autystycznego" biggrin

Mila

Oddano 1 głos

Podobne dyskusje

Ankieta

Która z chorób NIE jest przenoszona jest drogą płciową?