użytkowników online: 650
młode mamy
Oceń forum: 
 (4.3)
      Nie wiesz jak radzić sobie z maluszkiem? A może masz doświadczenia jako Mama i chcesz podzielić się nimi? Ta grupa to miejsce wymiany doświadczeń dla wszystkich młodych mam.
       O grupie Forum  Wiadomości (262) Artykuły (56) Porady (134) Społeczność (105) Szukaj  

Forum - Młode mamy

2 kg w miesiąc [6]

• Dodano: 25-08-2010, 12:36
      •  
      •  
      •  
      •  
      Mój synek przybrał 2 kg w pierwszym miesiącu życia.
      Jest strasznym głodomorem, ostatnio nawet 150 ml mu za mało. Czy mogę mu dawać tyle mleka ile chce? Czy te 2 kg w miesiąc to tragedia czy do przejścia? Ile przytyły wasze dzieci, ile jedzą?
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 3 głosy
      Oddano 3 głosy
      moj przybieral 1300 to podobno bylo duzo ale nie kazali mi nic z tym robic, jezeli karmisz piersia nie przekarmisz malego inaczej jest z pokarmem sztucznym ale to juz musisz sie poradzic pediatry, ale ja bym nie robila paniki w pierwszych miesiacach. moj maly do 5 miesiaca przybieral bardzo szybko tylko na moim pokarmie doszedl do wagi 8800 a teraz ma 6,5 i wazy 9100 wiec waga stanela jak zaczarowana a wcale mniej nie je tyle ze zaczal sie intensywnie ruszac, zobaczysz tylko twoj maluch zalapie po co sa nozki i raczki od razu waga stanie smile
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      Moja córka jak się urodziła ważyła 3630, a po 6 tyg ważyła 6100. Także to jest normalne że noworodek na początku tyle przybiera i ma taki apetyt. 3m-ąc 6900, 5m-ąc 8200, 7 m-ąc 9100. Teraz ma 8 i pół miesiąca i waga powiększa się jej ok 0,5 kg na miesiąc. Więc żadnej tragedii nie ma wink
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 2 głosy
      Oddano 2 głosy
      niewiem jak jest ze sztucznym mlekiem, przy piersi nie ma problemu, a tak trzeba dawac co 3 godz chyba, ale przecież dziecku sie nie zabierze jak chce jeść więcej, jak dobrze sie chowa, to nie należy zmieniać upodoban smakowych smile
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 14 głosów
      Oddano 14 głosów
      KALA moja corcia tez jak sie urodzila wazyla 3630 a jak wychodzilysmy ze szpitala to spadla do 3360.

Nie pamietam jak przybierala na wadze ale wiem ze lekarz powinien w razie czego powiedziec co i jak. Napewno przy kolejnej wizycie sprawdzi wage dziecka z ta skala i powie czy odbiega to od normy czy nie i co robic.

Jednak ostatnio ogladalam w pracy pytanie na sniadanie i byla mowa o odchudzaniu niemowlakow i do pewnego wieku nie ma czegos takiego jak odchudzanie, bo przeciez dziecko niedojedzone bedzie darlo sie w nieboglosy. Jesli jednak maluch je za duzo to mozna podawac mu w mleku modyfikowanym wiecej wody zeby bylo mniej kaloryczne. Najlepiej skonsultowac to z pediatra.
      Image

Image
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      Dzieci zawsze przybierają na wadze w pierwszych miesiącach i jest to normalne,waga się wyrówna jak dziecko zacznie biegać cheesygrin
      Image

Image
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 2 głosy
      Oddano 2 głosy

Jak kształtuje się rozwój dziecka? Który okres jest najtrudniejszy dla rodzica. Pewnie się nad tym często zastanawiacie. Każdy ma na ten temat inne zdanie. Artykuł na temat rozwoju dziecka na tym portalu, pomógł mi poszeregować pewne kwestie na temat rozwoju malucha. Polecam go Wam!

Zobaczcie tu:

http://www.forumpediatryczne.pl/txt/a,5018,0,zarys-rozwoju-dziecka,from-user

Podobne dyskusje

Ankieta

Różyczka - to choroba o jakiej etiologii?