użytkowników online: 650
młode mamy
Oceń forum: 
 (4.3)
      Nie wiesz jak radzić sobie z maluszkiem? A może masz doświadczenia jako Mama i chcesz podzielić się nimi? Ta grupa to miejsce wymiany doświadczeń dla wszystkich młodych mam.
       O grupie Forum  Wiadomości (262) Artykuły (56) Porady (134) Społeczność (105) Szukaj  

Forum - Młode mamy

Latanie w ciąży [11]

• Najnowszy komentarz w tym wątku
      •  
      • Dodano: 19-10-2011, 11:21
      •  
      •  
      •  
      •  
      Ja latałam w ciazy 1x w 3 miesiacu a 2x w 32 tygodniu ciązy smile poniewaz musiałam leciec do Polski odebrałam zaswiadczenie od swojego GP;p ze nie ma zadnych przeciwskazan na lot ze ja i dziecko jestesmy zdrowi smile i miałam tam zapisane ze wyraza zgode na lot w tym i w tym dniu;p aaa najwazniejsze co mi lekarz pow kobiety z niskim cisnieniem poleca bez problemu jesli ktoras z Was ma wysokie to jest bardzo ryzykowne przedwczesnym porodem i nie słuchajcie gadania typu cos sie stanie cos sie stanie jadac samochodem czy czymkolwiek tez moze sie cos stac nie?a z przeciez niektóre z Was z niemowlakiem napewno poleca iii co tez ta malizna musi dac rede;p
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 12-04-2010, 12:58
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam jestem w 20 tyg ciąży- jest to moje pierwsze dziecko smile W sobotę lecę do Hiszpanii a konkretnie na Lanzarote. Nigdy wcześniej nie leciałam samolotem będąc w ciąży natomiast nie jest to mój "dziewiczy" lot i wiem jak to wszystko wygląda. Lekarz prowadzący nie ma żadnych przeciwwskazań co do tego abym mogła lecieć. Ja sama sama nawet profilaktycznie wykonałam badanie serca żeby upewnić się czy wszystko ok smile Naczytałam sie w internecie że latanie samolotem, jest bezpieczne i że nie ma żadnych przeciwskazań ale też były negatywne wypowiedzi. Ja sie czuję bardzo dobrze nie mam żadnych nudności a mała też jest zdrowa ponieważ tydz temu robiłam badania. Mam pytanie czy lot będzie dla mnie i mojej córci bezpieczny i czy istnieje możliwość odklejenia łożyska od macicy?
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      Jeśli jesteś zdrowa,i nie masz zagrożonej ciąży to wszystko powinno być OK.jeśli lekarz prowadzący nie widzi przeciw wskazań,to nie powinnaś się martwić,
      to zrozumiałe że się stresujesz,ale spróbuj opanować swój stres bo to wpłynie na pogorszenie twojego samopoczucia, a tego na pewno byś nie chciała.
      zabierz ze sobą dobrą książkę,mp3 z kojącą muzyczką :}
      i się zrelaksuj ....
      Niczym się nie martw na pewno będzie dobrze :}}}
      Pozdrawiam i powodzenia życzę smile
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 2 głosy
      Oddano 2 głosy

Jak kształtuje się rozwój dziecka? Który okres jest najtrudniejszy dla rodzica. Pewnie się nad tym często zastanawiacie. Każdy ma na ten temat inne zdanie. Artykuł na temat rozwoju dziecka na tym portalu, pomógł mi poszeregować pewne kwestie na temat rozwoju malucha. Polecam go Wam!

Zobaczcie tu:

http://www.forumpediatryczne.pl/txt/a,5018,0,zarys-rozwoju-dziecka,from-user

• Dodano: 02-09-2011, 15:01
      •  
      •  
      •  
      •  
      Spotkałam się z wypowiedzią jednej dziewczyny, która własnie poroniła w 9 tygodniu przez podróż samolotem. Choć ginekolog nie widział przeciwwskazań, okazało się inaczej.
      Tu informacje wyszukane w internecie na temat latania w ciaży:
      "Lekarze zdają się być jednogłośni - kobiety w ciąży mogą latać samolotami, jeżeli przestrzegają kilku zasad. Nie jest wskazana podróż samolotem w pierwszych trzech miesiącach ciąży (zmiany ciśnienia przy starcie i lądowaniu mogą wpłynąć na rozwój narządów dziecka lub wywołać poronienie) i po 34 tygodniu ciąży. Nie wolno też wsiadać na pokład samolotu kobietom, których ciąża jest zagrożona i nie przebiega prawidłowo."
      więc 20 tydzień wydaje się bezpieczny.
      Image

Image
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 8 głosów
      Oddano 8 głosów
      Większość linii lotniczych pozwala kobietom w ciąży na podróżowanie nawet do 36. tygodnia, przy czym niektóre wymagają zaświadczenia lekarskiego o braku przeciwwskazań. Przyszła mama powinna mieć przy sobie całą dokumentacje medyczną związaną z ciążą tak na wszelki wypadek wink
      Szerokich lotów biggrin
      • Dodano: 11-09-2011, 11:51
      •  
      •  
      •  
      •  
      Jeżeli chodzi o latanie w ciąży nie jestem za.
      Po Mojemu to niebezpieczne ...
      (może za dużo się na temat ten nasłuchałam,ale ...)
      Ja bym bała się polecieć samolotem w ciąży. smile
      Oddano 1 głos
      ja bym się bała... szczegolnie, ze nigdy nie wiadomo jak organizm kobiety się zachowa, poza tym balabym się opieki medycznej w innym kraju...
      Image

Image
      Oddano 1 głos
      przeglądając artykuły znalazłam ciekawy na temat latania w ciąży :
      http://www.forumginekologiczne.pl/txt/a,7257,0,czy-podrozowanie-samolotem-jest-bezpieczne-dla-kobiet-w-ciazy
      Image

Image
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 8 głosów
      Oddano 8 głosów
      Uważam ze to nic złego- pod warunkiem ze kobieta ogólnie nie boi sie latać samolotem, ciąża to nie choroba... smile Możemy sobie wielu rzeczy odmawiać ale chyba nie latania, chociaż ja ogólnie nie lubię i boje sie przy okazji latania, to nie widzę w tym nic złego
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 13 głosów
      Oddano 13 głosów
      • Dodano: 13-09-2011, 10:41

wiadomość usunięta z powodu naruszenia regulaminu Forum

treść wiadomości zachowana w archiwum

Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 3 głosy
      Oddano 3 głosy
      • Dodano: 13-09-2011, 22:04
      •  
      •  
      •  
      •  
      Właśnie,jeśli chodzi o opiekę,to coś na ten temat wiem,powiem szczerze,że kiepsko z tym,jeżeli chodzi o Nasze wyjazdy z "przygodą" ... frown

Podobne dyskusje

Ankieta

Która z chorób NIE jest przenoszona jest drogą płciową?