użytkowników online: 650
młode mamy
Oceń forum: 
 (4.3)
      Nie wiesz jak radzić sobie z maluszkiem? A może masz doświadczenia jako Mama i chcesz podzielić się nimi? Ta grupa to miejsce wymiany doświadczeń dla wszystkich młodych mam.
       O grupie Forum  Wiadomości (262) Artykuły (56) Porady (134) Społeczność (105) Szukaj  

Forum - Młode mamy

alkohol a karmienie piersią [14]

• Najnowszy komentarz w tym wątku
      •  
      • Dodano: 14-01-2012, 00:14
      •  
      •  
      •  
      •  
      Ponoć właśnie nie wolno pić alkoholu bo może przeniknąć do mleka matki.
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 21-03-2010, 02:15
      •  
      •  
      •  
      •  
      mam takie pytanie,ponieważ wiadomo że alkohol szkodzi małemu dziecku oczywiści mowa o karmieniu piersią,ale proszę o wyjaśnienie jaka częśc tego alkoholu wcLaniana jest przez organizm dziecka,jeśli wypijemy np lampke wina?
      • Dodano: 14-08-2011, 21:41
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witaj,pamiętać należy o tym że największe stężenie w mleku matki jest w ciągu godziny od spożycia.Nie ważne czy jest to alkohol,tabletki czy jakieś ciężko strawne jedzenie.Po godzinie stężenie to zaczyna spadać,aczkolwiek jeśli masz obiekcję to odciągnij pokarm,a dopiero później nakarm dziecko będziesz mieć większą pewność.Zresztą lampka wina nie powinna mieć zbytniego wpływu,gorzej z mocniejszymi trunkami.
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 36 głosów
      Oddano 36 głosów
      witam smile
      Zgodze sie z pania ze najwieksze stezenie jest krotko po spozyciu alkoholu, natomiat zalecane jest ( przynajmniej mnie tak mowiono) zeby nie karmic dziecka piersia przez 12 godzin od momentu spozycia alkoholu. Nie zgodze sie natomiast ze lampka wina jest mniej szkodliwa od innych alkoholi, uwazam ze kazdy alkohol tak samo szkodzi dzidziusiowi, gdy mama pije pije rowniez dziecko. Pozdrawiam
      • Dodano: 18-08-2011, 13:31
      •  
      •  
      •  

Czy dzieci boją się nocy? Czym są lęki nocne i jak je wykryć?

Dowiedziałam się tu:

http://www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,141,czy-twoje-dziecko-boi-sie-nocy,from-user

• Dodano: 18-08-2011, 13:41
      •  
      •  
      •  
      •  
      Oczywiście też jestem tego zdania że lepiej unikać alkoholu jak się karmi.Ja np. nie pijam alkoholu ani nie palę bo nie lubię tego(kiedyś paliłam),ale niestety biorę leki na tarczycę i nadciśnienie i też muszę uważać na reakcje mojego synka.
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 27 głosów
      Oddano 27 głosów
      Ja nie pilam przez cala ciaze i caly okres karmienia piersia, moja corcia nie miala kolek i innych cudow razz Natomiast w ciazy mialam cukrzyce ciazowa, musialam badac poziom cukru i uwazac na to co jem( a ciaza bez slodyczy jest trudna) i martwilam sie o mala na szczescie wszystko jest ok smile
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      witajcie mamusie. ja karmilam piersia mojego malego bardzo krotko odciagajac tylko pokarm. gdy zdarzylo mi sie wypic cos z alkocholi z tych slabszych oczywiscie. to pierwsze odciagniete mleko w ciagu 2 godzin wylewalam. dopiero nastepnym karmilam dzidziusia. albo jak juz utulilam go do snu nocnego i wiedzialam ze stanie dopiero nad ranem pozwalalam sobie na kilka lykow piwa lub lampke wina. jestem stanowczo przeciwna piciu alkoholu karmiac piersia ale wszystkie jestesmy ludzmi i czasami sie moze zdarzyc. najwazniejsze by potem zadbac o to by dziecku dostalo sie w mleku znikome lub zerowe ztezenie alkoholu....wiec wszystko z glowa mamusie
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 2 głosy
      Oddano 2 głosy
      ja z tego co pamiętam przez okres karmienia nie piłam nic. Szczególnie nie mam ani chęci, ani potrzeb do picia takich trunków.
      Teraz będąc w ciąży po prostu nie piję. Nie muszę się zastanawiać, czy zaszkodzi coś czy nie.
      Image

Image
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 8 głosów
      Oddano 8 głosów
      najlepiej nie pić to nie ma się problemu ile % alkoholu zaszkodzi...chyba okres karmienia piersią nie jest aż tak długi i można sobie odmówić lampkę wina w imię zdrowia dziecka...
      Image

Image
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 4 głosy
      Oddano 4 głosy
      Karmienie piersią to czas dla dziecka, jeśli ktoś się decyduje na karmienie to powinien zrezygnować z kilu rzeczy, to oczywiste... jesli nie chcecie to po prostu nie karmcie piersią. Alkohol w niewielkiej ilości i z dużym odstępstwem czasu nie szkodzi ( oczywiscie malutka dawka) ale lepiej ten czas przeżyć odstępując od tych "wygód" - w koncu dziecko jest najważniejsze, to "cząstka nieba na ziemi"
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 12 głosów
      Oddano 12 głosów
      Moje zdanie jest podobne jak dziewczyn ...
      Po co sie zastanawiac nad tym czy alkohol szkodzi dziecku czy nie ... najlepiej nie pic. Ewentualnie jak chcesz wypic np lampke wina czy piwko na lepsza laktacje to proponuje odstawic na ten czas piers i nakarmic dziecko butelka.
      Nie ma nic wazniejszego jak zdrowie naszych dzieci.

Ja osobiscie nie karmilam piersia a wiec nie wglebialam sie nigdy w ten temat jednak mimo to staralam sie nie pic jak corcia byla mala. Nie mowie tu o piwku jednym czy lampce wina bo jak byla jakas wazniejsza impreza to sobie wypilam ale zawsze ktos musi byc trzezwy ... dziecku w kazdej chwili cos moze sie stac. a co w przypadku kiedy to rodzice w domu imprezuja, dziecku cos sie odpukac stanie i przyjedzie pogotowie ... jak ta matka popatrzy w oczy lekarzom ...
      Jesli decydujesz sie na dziecko to ciagnie za soba stety badz dla niektorych niestety pewne konsekwencje typu- papieroski na bok, alkohol w ciazy odstawiamy po ciazy ograniczamy ( zalezy tu czy karmimy czy nie) itd
      Image

Image
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 5 głosów
      Oddano 5 głosów

Podobne dyskusje

Ankieta

Czy stosujesz antykoncepcję?