użytkowników online: 275

Rehabilitacja i rozwój dziecka

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (3.0)
      Fizjologia rozwoju dziecka oraz metody diagnostyki i leczenia zaburzeń neurorozwojowych.
       O grupie Forum  Wiadomości (303) Artykuły (116) Porady (162) Społeczność (41) Szukaj  

Forum - Rehabilitacja i rozwój dziecka

pomocy-sen dziecka [17]

• Najnowszy komentarz w tym wątku
      •  
      • Dodano: 25-07-2011, 14:00
      •  
      •  
      •  
      •  
      Mój synek w maju skończył 3 lata, jako niemowlę potrafił spać w ciągu dnia po 15 minut, w nocy robił sobie przerwy od 3 do 5 rano, a od 20 do 24 spał po 20, 25 minut. Nie miało to związku z podłożem neurologicznym, ani z ząbkowaniem, ani z bólem.... Nikt nie wiedział dlaczego tak jest. I... powoli wyrasta... budzi się już tylko czasem raz czy dwa razy...
      Viburcol nie działa, siostra dała mi z Niemiec jakieś homeopatyczne kulki, ale nie wiem, czy to one pomagały, czy po prostu z czasem dziecko zasypaiło.
      pozdrawiam
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 19-04-2010, 11:08
      •  
      •  
      •  
      •  
      dzien dobry
      bardzo prosze o pomoc.jestem juz bardzo zmeczona i nie daje rady.Moja prawie 8mio miesięczna córeczka nie przesypia nocy od urodzenia.a dokladniej budzi sie kilka razy w nocy.czasem nawet co 20-30 minut frown odkąd nauczyla sie siadac juz nie tylko wierci sie w łóżeczku ale siada i placze.czesto ma zamkniete oczy.
      nasz dzien wygląda tak: sniadanie,zabawa,2 sniadanie,drzemka,obiad,zabawa,drzemka,spacer,kąpiel,karmienie i sen.zaznacze ze nie mam problemu z usypianie.zasypia sama.dzien zaczyna sie ok 7 a konczy ok 20stej.drzemki w ciągu dnia trwają ok 1-2h.dziecko w nocy budzi sie z placzem,a ja jestem juz wykonczoną ciąglym jej uspokajaniem.nie podnosze jej z łózeczka,nie daje w nocy mleka.podaje wode,rzadko herbatke.zdarzylo mi sie wziac ją na rece i uspokoic kiedy juz bylam totalnie wykonczona.pozatym wszedzie czytam i slysze ze dzieci w tym wieku jedzą ok 180ml mleka/kaszki itd.A moje dziecko chyba tylko raz w zyciu tyle zjadlo.zazwyczaj jest to ok 140-150ml.przerwy miedzy posilkami to ok 3-4h.juz podjelam próbe wydluzenia przerw.ale niestety efekt byl odwrotny do zamierzonego.dziecko zjadalo jeszcze mniej.mieszkam w uk.nie mam mozliwosci konsultacji z pediatrą tutaj,a w pl bede dopiero w lipcu.wiem ze moze byc wiele przyczyn problemów ze snem.mamy staly plan dnia,posilki o stalych godzinach.nawet kaszke podaje na noc z nadzieją ze dluzej pospi.niestety nic to nie daje.a ja po 8 miesiącach nie spalam dluzej niz 3h jednorazowo.córeczka jest w fazie ząbkowania.narazie nic nie widac ale wiem ze juz jest blisko.Lecz problemy z wybudzaniem sie w nocy trwają odkąd pamietam.Mój mąż choruje na somnambulizm,ja przeszlam depresje poporodową,dziecko po urodzeniu dostalo 4ptk w pierwszej minucie i 7ptk w piątej.czy to ma jakis związek z obecną sytuacją? juz rózne rzeczy przychodzą mi do glowy.od refluksu (dziecko nigdy nie ulewalo),do adhd czy choroby neurologicznej,a nawet uszkodzenia mózgu.przepraszam za te czarne mysli.jednak jestem juz w takim stanie wycienczenia ze nie potrafie obecnie myslec pozytywnie.bardzo bardzo prosze o pomoc.
      serdecznie dziękuje i pozdrawiam
      • Dodano: 19-04-2010, 16:45
      •  
      •  
      •  
      •  
      Czytam to co napisalas i serdecznie wspolczuje. Nie wiem co napisac bo tak jak sama zauwazylas moze byc wiele przyczyn takiego snu. Moja corka w wieku 8 miesiecy w dzien tez spala 1-2 godzin gora. Z tym ze nocki mielismy juz opanowane bez zadnych pobudek a jesli juz byly czy sa to tylko dlatego ze np smoczek wyleci lub tak sie wcisnie w kat lozeczka ze nie potrafi sie wydostac przez sen sama. Ja jedzenia tez nie podawalam w nocy. Jak byla malutka to dostawala jakos ok 24 ppozniej 4 i 8 rano. Teraz zjada 250 ml mleka z kleikiem o 19-20 i do 8.30 nic nie je ani nawet nie pije. Widze ze ty probowalas roznych metod. A kupowalas i smarowalas dziaselka? Podawalas na noc nurofen dla zlagodzenia bolu? Albo te czopki na uspokojenie? Kiedy ostatnio bylyscie u lekarza? Cos mowil o tej sytuacji?
      Image

Image
      • Dodano: 19-04-2010, 18:16
      •  
      •  
      •  
      •  
      Marcela-dziękuje za odpowiedz.
      czopki viburcol mam z polski,maśc,zel na dziąsla,proszek pod język-wszystko.nic nie dziala.
      dlatego sklaniam sie ku podłożu neurologicznemu niestety
      nie mam juz sily i boje sie kolejnej nocy crycry
      • Dodano: 19-04-2010, 20:24
      •  
      •  
      •  
      •  
      Jesli nic nie dziala ... hhhhmmmm ... powiem tobie ze nieciekawa to sprawa. W dodatku kiedy corka twoja dostala tak malo punktow abgara. Widocznie juz wtedy jej odruchy byly nie takie. U neurologa chyba z nia nie bylas bedac na obczyznie?! A pediatrze mowilas? czy nie macie swojego lekarza?
      Image

Image
      • Dodano: 19-04-2010, 20:40
      •  
      •  
      •  
      •  
      zamówilam bilet do pl.jedziemy za tydzien do neurologa.Natalka bedzie miala zrobiony skan główki.tak sie boje cry
      • Dodano: 19-04-2010, 21:52
      •  
      •  
      •  
      •  
      LIWIO wierze ze sie boisz. Jakbys miala ochote pogadac to wejdz na inny moj watek- tam sa dziewczyny starajace sie o dzidziusie, bedace matkami a takze czekajace na dzieciatka swoje. Rozmawiamy tam praktycznie o wszystkim. Bedziesz mogla podzielic sie swoimi doznaniami itp. Tam jestem poprostu czesciej niz na rehabilitacji.
      oto link:
      http://www.forumginekologiczne.pl/forum/vt,0,326,75049,4590,Staraczki,%20ciezarowki%20i%20mamy%20...
      Image

Image
      • Dodano: 22-07-2010, 09:31
      •  
      •  
      •  
      •  
      Droga Pani bardzo współczuję bo wiem przez co Pani przechodzi niestety maiłam to samo 16razy wstawanie w nocy bujanie całą noc w wózku a snu jak nie było tak nie było no czasem 15-30min KOSZMAR u mnie trwało to do 2,5roku życia frownfrown byłam u neurologa dostała leki przeciwpadaczkowe ponieważ takie nie spanie u dziecka może doprowadzić do padaczki działały średnio w końcu dostałam leki homeopatyczne i dziecko zaczęło się wyciszać choć nie wiem czy to pomogło czy to że moja Olga skończyła ząbkować myśląc co było tego powodem zdaje mi się że niestety było BOLESNE ząbkowanie współczuję ale musi Pani to przetrwać ale warto skonsultować z neurologiem lub dobrym homeopatą Pozdrawiam
      • Dodano: 22-09-2010, 18:40
      •  
      •  
      •  
      •  
      Nawet już viburcol na receptę zrobili. Stosowałam viburcol na kolki i pomyślałam że przy ząbkowaniu tez będzie skuteczny. A tu zaskoczenie preparat sprzedawany wyłącznie na receptę. Nazywa się viburcol compositum i podobno firma została zmuszona normami UE do zmiany statusu leku. No tak a my nie mamy nic lepszego do roboty jak siedzieć w przychodniowych kolejkach.
      • Dodano: 23-09-2010, 15:28
      •  
      •  
      •  
      •  
      No oni sobie chyba za przeproszeniem jaja robią. Viburcol jest na receptę? W domu mam jeszcze kilka czopków, które stosuje w razie W u mojej córki (zazwyczaj na noc przy problemach ze snem, kiedy ta płacze, marudzi, po szczepionkach etc.).
      Niemniej jednak w aptece nie byłam już sporo czasu i nic o tym nie wiedziałam. To od kiedy czopki te są na receptę?
      • Dodano: 27-09-2010, 18:48
      •  
      •  
      •  
      •  
      Teraz to po prostu trzeba będzie przy okazji wizyty u pediatry, czy nawet rodzinnego poprosić o wypisanie recepty na 2-3 opakowania czopków viburcol. Ja póki co mam jeszcze prawie całe opakowanie w domu smile

Podobne dyskusje

Ankieta

U kogo najczęściej występuje cukrzyca typu1