użytkowników online: 549

Pediatria dla pacjentów - komentarze do tekstów

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (5.0)
      Pediatria - komentarze do tekstów dodane przez pacjenta i rodziny.
       O grupie Forum  Wiadomości (225) Artykuły (48) Porady (106) Społeczność (29) Szukaj  

Forum - Pediatria dla pacjentów - komentarze do tekstów

Sekty: część 1. Czym są, jak działają, co mogą spowodować oraz dlaczego w ogóle przyciągają młodych ludzi?
      smilefrownbiggrinwinkeekcoolconfusedrazzmadarrowexclaimevilcrycheesygrin
      Nie chcesz wpisywać KODU? Nie chcesz być anonimowy?
      Zaloguj się lub stwórz konto w serwisie.

Ostatnie posty w wątku: Sekty: część 1. Czym są, jak działają, co mogą spowodować oraz dlaczego w ogóle przyciągają młodych ludzi?

• Data dodania: 19.04.2010 19:22

Zapomniałem dodać najważniejszej zalecanej diety, tzn post czyli dieta bez tłuszczowa i bez mięsna, z wyznaczoną ilością dni .

• Data dodania: 17.04.2010 17:38

najbardziej znaną mi sektą jest katolicyzm, który spełnia wszystkie cechy wyżej wymienione :a mianowicie
      1 ) Na czele sekty stoi przywódca - papież
      2 ) Posiada wyłączną prawdę -nieomylność papieża
      3 ) Tak zwani pasterze to elita -reszta to laikat i ciemnota
      4 ) Krytyka to prześladowanie kościoła -utwierdzenie że mają rację.
      5 ) Odrzuca racjonalne myślenie - nie rozumie tekstu biblii i ją odrzuca
      6 ) Kontroluje myśli zachowania i uczucia swoich członków - po przez spowiedż
      7 ) Twierdzi że jest jedyną drogą do zbawienia- po przez nieomylność interpretacji wiary .
      8 )Rząda zerwania więzi z rodziną i znajomymi - poprzez życie we wspólnotach zakonnych, oraz zabrania tworzenia własnej rodziny, przez celibat.
      9 ) Wypełnia czas swoim wiernym przez codzienne kilkukrotne nabożeństwa oraz pielgrzymki kilkudniowe .
      10 )Rząda świadczeń pieniężnych - za wszystkie usługi i to jak najwięcej.
      11 ) Ingeruje w życie intymne i seksualne wierzących, choć nie mają kwalifikacji etycznych ani moralnych, sami nie będąc( na pozór) w związkach małżeńskich.
      12 ) Wprowadzają własną dietę, dając wiernym opłatek który to niby w czasie mszy zamienia się w ciało JEZUSA, sami wypijając jego krew ( bo za drogo było by dla wiernych podawać wino) dieta ta, jak twierdzą jest niezbędna do odpuszczenia grzechów i zbawienia.

• Data dodania: 19.07.2009 20:07

Odnosząc sie do tekstu pani mgr Magdaleny Janowskiej chcę powiedzieć że wiedza pani

jest w zasadzie żadna na temat sekt jesli chodzi szczególnie o świadków JEHOWY,

myśle że i w pozostałych wiedza pani jest marna, odpowiadam po kolei na zażuty

1)izolacja świadków - świadkowie od nikogo sie nie izolują a wrecz przeciwnie

bardzo często pukają do pani drzwi jak i do wszystkich ludzi proponując zapoznanie

sie z biblią, natomiast nie utrzymują zażyłych stosunków towarzyskich z ludzmi

czyniącymi bezprawie.

2)hierarchia wartosci własna - nie mamy własnej przez nas wymyślonej hierarchii

wartości ani norm zachowania, mamy taka jaka jest zapisana w bibli, przez naszego

STWÓRĆĘ JEHOWE BOGA i tych sie właśnie uczymy i staramy sie je wcielać w życie,

starając sie uczyć tego innych ludzi zgodnie z wola BOGA i JEGO SYNA JEZUSA

CHRYSTUSA który uczył w ten sam sposób chodząc od domu do domu .

3)świadkowie nie mają swoich ziemskich przywódców - nikogo na ziemi w sród ludzi

nie wywyższamy,( z tego znana jest szczególnie religia karolicka np.

papierz) ponieważ tylko BOGU JEHOWIE nalezy sie chwała i ON jest naszm BOGIEM a

JEZUS CHRYSTUS naszym wodzem i wzorodawcą o czym wyraznie mówi biblia.

4)manipulacja - jesli podporządkowanie sie woli bozej jest manipulacją to dobrze

było by na świecie gdyby wszyscy byli tak manipulowani, w tym sie mieści także

podporządkowanie życia w organizacji, oraz akceptacja zasad bożych, ci którzy nie

postepują tak jak BÓG tego wymaga,to mogą w bibli przeczytać co spotkało tam tych

któtzy sie temu nie chcieli podporzadkować.

5)wyłączna prawda - oczywiście na pierwszy rzut oka we wszystkich religiach i

sektach kazdy wciska swoja prawdę, nie bede sie tu rozwodził dlaczego bo pewnie

kazdy sie domysla, natomiast świadkowie uznają że tylko w bibli jest zawarta

prawda, prawda którą sam JEZUS CHRYSTUS oznajmiał ucząc o planie i zamierzniu

bożym w stosunku do ludzi i ziemi, i warto że by taką prawdę ludzie znali, a nie

wymysły własne .

6 )nie ma kontroli uczuć czlonków, ani żadnych diet jest jedn zakaz spożywania

krwi, ale to nie świadkowie sobie wymyśleli tylko sam BÓG JEHOWA, jeśli by któryś

że świadków jadł bądz w jakiś inny sposób uzywał lub przelał krew to bedzie miał

obciążone sumienie w obec BOGA, nikt nie żąda zerwania więżi z rodziną, z rodziną

którą do istnienia powołał sam JEHOWA i jest w jego oczach święta, nikt też nie

wypełnia mojego czasu na rzecz organizacji, a głośić dobrą nowinę chodze wtedy

kiedy mam na to ochote i czas bo najwaznięszą rolą ŚWIADKA JECHOWY jest głośić

dobrą nowine na świadectwo wszystkim narodom na całej zamieszkałej ziemi

,swiadkowie nie daja pieniędzy ot tak sobie bo chce organizacja, dajemy wolne

datki według wlasnego uznania i tyle ile chcę dać ale równie dobrz magę nie dac

nic, lecz zdając sobie sprawę że musi być na sali ciepło, widno i czysto, dlatego

czuję się w obowiązku coś czasem wrzucić do skrzynki.

7) życie intymne- nikt w tak owe nie ingeruje pod warunkiem że jest zgodne z wolą

bożą,co jest także w jakieś mierze niby przestrzegane i winnych religiach, choć nie

do końca, bo można sie wyspowiadać i już to sprawę załatwia, według bibli nikt

nie może trwać w nie moralnych związkach, tzn. współżyć ze sobą bez ślubu

,rozwodzić się bez konkretnego powodu ( jedyny powód to zdrada małżeńska) nie moze

w zboże bożym tolerancji grzechu i to jest postanowienie boże a nie świadków,

JEZUS powiedział- kto czyni bezprawie tego usuncie ze zboru i nie pozdrawiajcie go

na ulicy.Tym akcentem kończąc myslę że to moze przybliży i nieco oświeci panią

mgr. aby na przyszłość nie rozsiewała zasłyszanych plotek, ale sama sie pofatyguje

żeby poznać fakty których na dzisiejszy dzień nie zna (tytuł mgr powinien zmuszać

do myslenia) kim są naprawdę ŚWIADKOWIE WSZECHMOCNEGO BOGA JEHOWY[addsig]

musicom

edytowano: 19.07.2009 20:07
      • Data dodania: 26.06.2009 08:45

Ja natomiast jestem pewna że Świadkowie Jehowy nie są sektą i wstydzę się czytać takie artykuły. Nie wiem kim jest Pani mgr Magdalena Janowska i jaki ma związek z pediatrią.

Marta

edytowano: 26.06.2009 08:45
      • Data dodania: 07.08.2005 23:40

Witam!

Pediatria jest nauką w dużym stopniu społeczną, a zdrowie dziecka to także sposób funkcjonowania jego rodziny, otoczenia i społeczeństwa. Stąd taki pomysł tekstów na wakacje (ucieczki z domu i sekty...).

A co do Świadków Jehowy - to rzeczywiście sprawa kontrowersyjna, ale gdyby przeanalizować cytowane w tekście "zasady działania sekty" (które nie są własnym pomysłem autorki tylko cytatem z powaznych opracowań), to ten związek wyznaniowy spełnia chyba kryteria nazwania go sektą...[addsig]

Pozdrawiam!

Jarosław Kwiecień

Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

edytowano: 07.08.2005 23:40

Podobne dyskusje

Ankieta

Czy stosujesz antykoncepcję?