Zapomniałem dodać najważniejszej zalecanej diety, tzn post czyli dieta bez tłuszczowa i bez mięsna, z wyznaczoną ilością dni .
Ostatnie posty w wątku: Sekty: część 1. Czym są, jak działają, co mogą spowodować oraz dlaczego w ogóle przyciągają młodych ludzi?
Zapomniałem dodać najważniejszej zalecanej diety, tzn post czyli dieta bez tłuszczowa i bez mięsna, z wyznaczoną ilością dni .
najbardziej znaną mi sektą jest katolicyzm, który spełnia wszystkie cechy wyżej wymienione :a mianowicie
1 ) Na czele sekty stoi przywódca - papież
2 ) Posiada wyłączną prawdę -nieomylność papieża
3 ) Tak zwani pasterze to elita -reszta to laikat i ciemnota
4 ) Krytyka to prześladowanie kościoła -utwierdzenie że mają rację.
5 ) Odrzuca racjonalne myślenie - nie rozumie tekstu biblii i ją odrzuca
6 ) Kontroluje myśli zachowania i uczucia swoich członków - po przez spowiedż
7 ) Twierdzi że jest jedyną drogą do zbawienia- po przez nieomylność interpretacji wiary .
8 )Rząda zerwania więzi z rodziną i znajomymi - poprzez życie we wspólnotach zakonnych, oraz zabrania tworzenia własnej rodziny, przez celibat.
9 ) Wypełnia czas swoim wiernym przez codzienne kilkukrotne nabożeństwa oraz pielgrzymki kilkudniowe .
10 )Rząda świadczeń pieniężnych - za wszystkie usługi i to jak najwięcej.
11 ) Ingeruje w życie intymne i seksualne wierzących, choć nie mają kwalifikacji etycznych ani moralnych, sami nie będąc( na pozór) w związkach małżeńskich.
12 ) Wprowadzają własną dietę, dając wiernym opłatek który to niby w czasie mszy zamienia się w ciało JEZUSA, sami wypijając jego krew ( bo za drogo było by dla wiernych podawać wino) dieta ta, jak twierdzą jest niezbędna do odpuszczenia grzechów i zbawienia.
musicom
Ja natomiast jestem pewna że Świadkowie Jehowy nie są sektą i wstydzę się czytać takie artykuły. Nie wiem kim jest Pani mgr Magdalena Janowska i jaki ma związek z pediatrią.
Marta
Witam!
Pediatria jest nauką w dużym stopniu społeczną, a zdrowie dziecka to także sposób funkcjonowania jego rodziny, otoczenia i społeczeństwa. Stąd taki pomysł tekstów na wakacje (ucieczki z domu i sekty...).
A co do Świadków Jehowy - to rzeczywiście sprawa kontrowersyjna, ale gdyby przeanalizować cytowane w tekście "zasady działania sekty" (które nie są własnym pomysłem autorki tylko cytatem z powaznych opracowań), to ten związek wyznaniowy spełnia chyba kryteria nazwania go sektą...[addsig]
Pozdrawiam!
Jarosław Kwiecień
Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Dziecko - zdrowie i profilaktyka (rozwiń)
O zdrowiu - choroby cywilizacyjne (rozwiń)