Serwisy Medforum
Reklama

Żywienie dzieci

Żywienie dzieci na każdym etapie ich życia jest bardzo ważną kwestią.

Po urodzeniu, dziecko zazwyczaj jest karmione piersią - jeśli kobieta nie ma przeciwwskazań do karmienia. Karmienie piersią wpływa na prawidłowy rozwój dziecka oraz zwiększanie masy ciała. Mleko matki chroni dziecko przed infekcjami, jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne. WHO zaleca karmienie dziecka piersią do szóstego miesiąca życia.


Po ukończeniu przez dziecko 4 miesiąca życia można zacząć wprowadzać inne pokarmy. Wśród zalecanych produktów znajdują się: gotowane, zmiksowane warzywa (marchew), owoce (jabłko, banan), kaszki, kleiki, soki przecierowe.

W późniejszym żywieniu wprowadza się kolejne produkty: mięso, owoce (grusza), warzywa (pomidor), kasze, pieczywo, serki, jogurty.
Ważne, aby posiłki zawierały wartościowe składniki - dzięki temu można uniknąć niedoborów witamin, np. witaminy D - jej niedobór powoduje u dzieci krzywicę.


Wprowadzając do żywienia dzieci nowe produkty należy obserwować czy dziecko nie ma objawów alergicznych. Najczęściej występuje alergia na białka mleka krowiego. Jeśli zostanie stwierdzona, należy z diety dziecka wykluczyć mleko, kaszki mleczne, jogurty, kefiry, sery, desery mleczne. Zaleca się także wyeliminowanie słodyczy, które mają w składzie dodatek mleka.

Nietolerancja glutenu to kolejny problem w żywieniu dzieci. Gluten to jeden z najczęściej uczulających składników pożywienia. Nietolerancja na gluten polega na wytwarzaniu przez organizm przeciwciał przeciwko gliadynie - składnika glutenu. To właśnie obecność tych przeciwciał może doprowadzić do uszkodzenia kosmków jelitowych i rozwoju choroby trzewnej czyli celiakii. Czasami jedną z postaci klinicznych jest choroba Duhringa, objawia się ona zmianami skórnymi.

Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym - gdy dziecko jest starsze i zaczyna naukę w przedszkolu, czy szkole, warto przyjrzeć się posiłkom oferowanym przez te placówki. Warto poinformować wychowawców, czy dziecko jest na coś uczulone.

W żywieniu dzieci bardzo ważne są także proporcje pokarmów. Nie wolno przesadzać z dużą ilością słodyczy, które zazwyczaj mają dużo kalorii i cukru, ale prawie żadnej wartości odżywczej. Warto przygotowywać zdrowe, zbilansowane posiłki, aby dziecko rozwijało się prawidłowo.