Reklama:

Znaczenie błonnika pokarmowego w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób

Ten tekst przeczytasz w 8 min.

Znaczenie błonnika pokarmowego w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób

ojoimages

Śniadanie

Błonnik jest niedocenianym składnikiem naszego pożywienia. Jego odpowiednia podaż może mieć duże znaczenie w profilaktyce i leczeniu wielu różnych chorób, zarówno u dzieci jak i u dorosłych.

Reklama:

2) Profilaktyka i wspomaganie leczenia cukrzycy

U chorych na cukrzycę zaobserwowano, że pokarmy bogatsze w błonnik poprawiają kontrolę glikemii i zmniejszają zapotrzebowanie na insulinę u chorych na cukrzycę typu 2 oraz zmniejszają częstość ciężkich hipoglikemii u chorych z cukrzycą typu 1. Pokarmy bogate w błonnik mają niższy indeks glikemiczny i powodują mniejszą stymulację trzustki do wydzielania insuliny. Szczytowe stężenia glukozy we krwi po podaniu pokarmów bogatych w błonnik są niższe niż po produktach ubogobłonnikowych.

3) Normalizacja pracy przewodu pokarmowego

Błonnik zwiększa objętość stolca i przyspiesza perystaltykę, przez co zapobiega zaparciom. W wielu przypadkach już istniejących zaparć proste zwiększenie ilości błonnika w diecie, połączone z odpowiednim spożyciem płynów doustnych, normalizuje rytm defekacji. Błonnik ulega też fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym z tworzeniem tzw. krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) będących ważnym składnikiem odżywczym dla komórek jelita (kolonocytów). Bogate w błonnik pokarmy roślinne dają uczucie sytości wcześniej i po mniejszej ilości pożywienia w porównaniu z pokarmami pochodzenia zwierzęcego, co ma niebagatelne znaczenie w regulacji stanu odżywienia i profilaktyce otyłości.

4) Profilaktyka uchyłkowatości jelit

Uchyłkowatość jelit (diverticulosis) jest jedną z “chorób cywilizacyjnych”, wiązanych przez większość badaczy z nieprawidłowym odżywianiem. Według jednej z najczęściej cytowanych teorii patogenetycznych uchyłki powstają na skutek przewlekłego stosowania diety ubogiej w błonnik. Konsekwencją nieprawidłowej diety jest tworzenie twardych mas kałowych o małej objętości. Zaburza to pasaż jelitowy i powoduje, że konieczne są silniejsze niż zwykle skurcze jelita. Skutkiem mogą być uwypuklenia śluzówki jelita przez miejsca osłabionej mięśniówki, czyli tworzenie uchyłków. W leczeniu tego stanu stosuje się dietę bogatszą w błonnik, należy jednak uważać na podawanie niestrawialnych ziaren, które mogą zalegać w już utworzonych uchyłkach i doprowadzać do stanu zapalnego.

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Żywienie

Jak właściwie dbać o mikroflorę u dziecka?
Mikroflora jelitowa odgrywa istotną rolę w procesach trawiennych, produkcji niektórych witamin, syntezie kwasów tłuszczowych, a także w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jak dbać o mikroflor...
Jak naturalnie zwiększyć odporność u dziecka?
Cześć Forumowicze! Jako rodzice zawsze staramy się dbać o zdrowie swoich dzieci. Jednak zdarza się, że dziecko uczęszczające do przedszkola często łapie infekcje i przeziębienie. Czy macie jak...
gość
Co to jest(zdjęcie)?
Witam. Jest weekend, lekarzy brak a bobasowi nagle wyskoczyło coś takiego. Wyskakuje w różnych miejscach i znika. Pomożecie?
4 miesięczne dziecko z dnia na dzień przestało jeść z butelki
Witam! Moja 4 miesięczna córka przestała z dnia na dzien jesc mleko modyfikowane z butelki..... je tylko z łyżeczki a do tego mniejszą porcje,ponieważ gdy jadła z butelki zjadała 150 ml teraz ledwo 1...
brak apetytu u 4 miesięcznego dziecka
Witam, zacznę od tego że od urodzenia karmię piersią i dokarmiam butelką. Do tej pory nie było żadnego problemu - synek jadł co 3 godziny, najpierw pierś a później ok 120 ml butelki. 3 dni temu (gdy ...
4 mies dziecko niechce jesc POMOCY!!
witam, moja corka od ponad miesiaca niechce spozywac mleka bylo podejrzenie o skaze lecz jednak to nie to badania byly poroobine w moczu wyszly male leukocyty a z krwi jak to jedna Pani doktor powied...
Reklama:
Reklama: