Zaloguj
Reklama

Zdrowe i pyszne drugie śniadanie

Informacja prasowa

Autor/autorzy opracowania:

Kategorie ATC:


Zdrowe i pyszne drugie śniadanie
Fot. medforum
(0)

Co dać dziecku na drugie śniadanie do szkoły? To pytanie spędza sen z powiek niejednemu rodzicowi. Szczególnie, kiedy mamy do czynienia z typowym niejadkiem, a z każdym kolejnym dniem zaczyna nam brakować pomysłów na smaczne posiłki.

Według różnych badań przeprowadzonych w ciągu ostatnich pięciu lat, co najmniej 20-25% uczniów nie przynosi do szkoły drugiego śniadania. Reszta, choć ma przygotowane posiłki, to jednak często są one niepełnowartościowe - aż 37% mam przyrządza na drugie śniadanie posiłki wysokokaloryczne o niskiej wartości odżywczej. Z braku czasu, w plecaku dziecka często ląduje też klasyczna kajzerka z plastrem żółtego sera, która równie często wraca wraz z dzieckiem do domu.

Powszechną praktyką, stosowaną przez wielu rodziców, jest również dawanie dzieciom pieniędzy, za które w drodze do szkoły kupują niezdrowe przekąski. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie jednak w tym przypadku zrobienie takich zakupów samemu i wybranie tych przekąsek, które są bogate w wartościowe makroskładniki, witaminy i minerały potrzebne do prawidłowego rozwoju dziecka.

Dobrym wyborem będą przede wszystkim bakalie, wśród których na uwagę zasługują bogate w zdrowe tłuszcze i białko orzechy. Np. pistacje zawierają minerały, takie jak wapń przyczyniający się do utrzymania zdrowych zębów i kości, a także żelazo pomagające w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz pomagające w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych. Warto podkreślić też, że orzechy bez dodatku soli, będą naturalnie zdrowszym rozwiązaniem niż solone.

Węglowodany zapewniające dziecku energię, dostarczymy dorzucając do plecaka np. suszone morele. W morelach zawarte są również liczne witaminy, jak A, B6 i C pomagające w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, czy Niacyna przyczyniająca się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Suszone morele sprawdzą się więc jako przekąska podczas wytężonego wysiłku fizycznego i umysłowego w szkole.

Wybierając w sklepie bakalie dla dzieci, warto czytać etykiety i zwracać uwagę na skład produktów. Większość dostępnych w sklepach suszonych owoców jest bowiem „wzbogacana” o dwutlenek siarki (E-220), a także kwas sorbowy i jego sole (E200, E202, E203), które są substancjami konserwującymi i mogą działać uczulająco. Dlatego warto szukać produktów, w których nie ma konserwantów, a owoce podlegają naturalnemu procesowi suszenia. Takie owoce są nie tylko zdrowsze, ale również smaczniejsze. Morele bez konserwantów przypominają w smaku karmel i są słodsze od pospolitych moreli z dodatkiem dwutlenku siarki czy kwasu sorbowego.


fot. panthermedia

Co ciekawe, odpowiednią przekąską może być również popcorn. Ten bez dodanego tłuszczu, soli, cukru, czy innych wspomagaczy smaku, będzie nie tylko pyszny, ale też zdrowy. Ziarno kukurydzy bogate jest bowiem w bezglutenowe białka, witaminy - a przede wszystkim witaminę E i beta-karoten - oraz selen, cynk i żelazo. Dużą rolę odgrywa również błonnik pokarmowy, który przyspiesza perystaltykę jelit, obniża wchłanianie cholesterolu i glukozy, tym samym działając prozdrowotnie.

- Popcorn można zaliczyć do zdrowych przekąsek, kiedy jest przygotowywany bez dodatków. Najczęściej popcornowi towarzyszy sól i tłuszcz, które powszechnie należą do polepszaczy jego smaku. Niestety ich obecność zmienia nie tylko jego smak, ale również funduje nam dodatkową ilość przetworzonego tłuszczu i soli.  Przekształcając tym samym zdrową, bezglutenową przekąskę w bombę kaloryczną, podnoszącą stężenie cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi - mówi dr inż. Beata Sińska z Zakładu Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Bakalie mogą być zarówno samodzielną przekąską, jak i elementem tzw. lunchboxa, czyli pudełeczka z przegródkami, do którego spakujemy różne potrawy - dzięki temu paczka bakalii wystarczy nawet na kilka porcji. Taka atrakcyjna forma drugiego śniadania, może dodatkowo zachęcić tzw. niejadków. Tym bardziej jeśli zachęcimy dziecko, by stworzyło lunchbox razem z nami.

Przykładowy lunchbox może zawierać:

  • pieczywo lub wafle ryżowe,
  • jogurt lub serek wiejski,
  • jabłko lub owoce suszone,
  • garść orzechów,
  • butelkę wody mineralnej.
(0)
Reklama
Komentarze