Karmieniem naturalnym określa się sposób żywienia niemowląt i małych dzieci wyłącznie mlekiem matki (bez dokarmiania herbatkami, wodą i sokami), który to zapewnia optymalny rozwój i stan zdrowia.
Mleko matki zawiera zestaw wartości odżywczych, które są odpowiednio zrównoważone ilościowo i jakościowo.
Wśród zalet karmienia naturalnego wymienia się również ochronę przed chorobami immunologicznymi oraz infekcyjnymi. Dodatkowo karmienie piersią stanowi ważny element umacniania więzi emocjonalnych między matką i dzieckiem.
Światowa Organizacja Zdrowia i UNICEF zalecają karmienie dziecka przez pierwsze 6 miesięcy od narodzin, a następnie utrzymanie karmienia przez okres przynajmniej 2 lat z włączaniem innej żywności odpowiedniej do wieku.
Udowodniono naukowo, że dzieci karmione mlekiem matki są zdrowsze i tym samym rzadziej hospitalizowane. Zapadalność na choroby również jest mniejsza, szczególnie w schorzeniach dotyczących: układu moczowego, oddechowego, pokarmowego (biegunki) oraz stanów zapalnych ucha środkowego. U niemowląt karmionych piersią ryzyko śmierci łóżeczkowej (SIDS) jest trzykrotnie mniejsze.
fot. ojoimages
Pokarm kobiecy wywołuje efekt przeciwbólowy w przypadku bolesnych zabiegów – pobieranie krwi, zastrzyki. Karmienie piersią wpływa także na dalsze lata życia dziecka i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób: otyłości, nadwagi, cukrzycy, chorób nowotworowych, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy i astmy.