Zaloguj
Reklama

Soki alternatywą dla owoców i warzyw

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • [1] „Rola soków w żywieniu dzieci” dr A. Kozioł-Kozakowska [w:] „Nowa Pediatria” 2016; 20(4)
    [2] „Poradnik żywienia dziecka w wieku o 1 do 3 roku życia. Praktyczne zastosowanie Norm Żywienia opracowanych przez Grupę Ekspertów w 2012, opracowanie merytoryczne: H. Weker, M. Barańska, M. Strucińska, Zakład Żywienia, Instytut Matki i Dziecka

Kategorie ICD:


Soki alternatywą dla owoców i warzyw
Fot. medforum
(0)

Dieta dziecka powinna być zbilansowana oraz zawierać wszystkie, zalecane produkty z piramidy żywieniowej, by dać dziecku możliwość bezpiecznego wzrostu oraz rozwoju. Jak wskazują wyniki badań, dieta dzieci w Polsce jest uboga z grupę produktów, które mają w diecie ogromne znaczenie – mowa o warzywach i owocach. Unikanie owoców i warzyw bywa wynikiem niewiedzy rodziców w tym zakresie i tu widoczna jest duża rola pediatrów, z drugiej jednak strony, sama niechęć dzieci do spożywania tych produktów również stanowi znaczący problem. Na pomoc w tej sytuacji mogą przyjść soki owocowe.

Reklama

Problemy dietetyczne dzieci nie są niestety kwestią nieobecną wśród polskiego społeczeństwa. Jak wynika z obserwacji i badań prowadzonych przez specjalistów, dieta polskich dzieci nie jest właściwa, a większość z nich jada jedynie kilka produktów, które znajdują się w tak zwanej „piramidzie żywienia”. Dieta dzieci opiera się głównie na kilku zasadniczych produktach, które nie są w stanie zaspokoić wszystkich potrzeb żywieniowych dzieci, czyli wyjść naprzeciw rozwijającemu się organizmowi.

Zgodnie z wynikami badań międzynarodowych HBSC (Health Behaviour In School-aged Children), można zauważyć, że polskie dzieci jedzą zbyt mało i owoców, a co więcej - nie jedzą tych produktów codziennie. Bazując na tym, uzasadnić można obawę o wystąpienie wielu chorób przewlekłych. Jak powszechnie wiadomo dieta jest zasadniczym elementem profilaktyki wielu chorób, w tym otyłości, cukrzycy typu II, chorób układu krążenia oraz niektórych nowotworów.

Co prawa nie ma na chwilę obecna badań, które wskazywałby na konkretną grupę owoców lub warzyw, których spożycie gwarantuje zmniejszenie ryzyka choroby, niemniej jednak udowodnione jest, że codzienne spożywanie różnorodnych produktów z tych grup, w znacznym stopniu przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby. Jest to główny powód tego, że eksperci wciąż wracają do tematu zdrowego odżywiania, by wiedza o tym dotarła do jak najszerszego grona osób, tym bardziej w kontekście dzieci i kształtowania ich nawyków żywieniowych.

Rola rodzica

Bycie rodzicem to bardzo odpowiedzialne zadanie, które wymaga nie tylko dobrych chęci, ale także posiadania pewnych informacji i wiedzy. Częstym źródłem wiedzy dla rodziców staje się powszechni dziś dostępny Internet, opinie specjalistów odsuwane są na dalszy plan.

Z tego względu, niezwykle ważne zadanie w edukowaniu rodziców, przypada w udziale pediatrom - odnośnie przekazywania rodzicom najbardziej kluczowych informacji na temat odżywiania, jak również umożliwienie dostępu do porad dietetycznych [1].

fot. panthermedia

„Modelowy talerzyk"

Co powinni wiedzieć rodzice n temat diety? Przede wszystkim w świadomości rodziców powinno pojawić się to, że dieta dziecka powinna być tak zbilansowana, by zapewniała dziecku odpowiednie możliwości rozwoju. Oznacza to w praktyce, że dieta powinna zakładać spożywanie określonych grup produktów, ale także oznacza to odpowiednią liczbę posiłków oraz odpowiedni poziom kaloryczności dla poziomu rozwoju dziecka. Zgodnie z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka, w codziennej diecie powinny znaleźć się następujące produkty: produkty białkowe (około 5 porcji), produkty zbożowe (5 porcji), warzywa (5 porcji), owoce (4 porcje) produkty mleczne (około 3 porcji), mięso, drób, ryby, jaja (1-2 porcji) oraz tłuszcze (1-2 porcji). [2]

Reklama
(0)
Komentarze