Zaloguj
Reklama

Pyszności dla malucha od rana do wieczora

Autor/autorzy opracowania:


Pyszności dla malucha od rana do wieczora
Fot. ojoimages
(0)

Kiedy dziecko rośnie, jego potrzeby żywieniowe rosną razem z nim. Dla prawidłowego rozwoju malucha konieczna jest pełnowartościowa dieta złożona z 4 - 5 posiłków dziennie. Znaczenie ma każdy posiłek, a nawet każdy jego składnik. Zobacz, jak powinien wyglądać prawidłowy jadłospis dziecka.

 

Zdrowe śniadanie, czyli energia na cały dzień

Śniadanie to najważniejszy posiłek malucha. Poza ogromną dawką energii daje dziecku także inne, ważne korzyści. Przede wszystkim stabilizuje poziom cukru we krwi, co pomaga kontrolować apetyt. Powinnaś przyzwyczajać dziecko do regularnego spożywania posiłków, dzięki temu organizm malucha nie będzie domagał się niezdrowych przekąsek w ciągu dnia. Śniadanie zjedzone w niedługim czasie po pobudce wpływa również na prawidłową przemianę materii, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko rozwoju nadwagi. Prawidłowo zbilansowane śniadanie wpływa też na pamięć, koncentrację i dobre samopoczucie malucha w ciągu dnia.

W zdrowym śniadanku bardzo istotne jest zbilansowanie jego składników. Przygotowując dziecku ten posiłek skorzystaj z produktów białkowych i zbożowych, pamiętaj też o warzywach i owocach.  Przede wszystkim zadbaj o wystarczającą ilość białka - śniadanie powinno bazować na mleku i produktach mlecznych, które są bardzo ważne w diecie dziecka do 3. roku życia. Co to oznacza w praktyce? Jeśli podajesz dziecku zupę mleczną, nie podawaj mu już kanapki z nabiałem w tym samym zestawie śniadaniowym. Kanapka z wędliną, która jest źródłem białka doskonale skomponuje się z sokiem owocowym.

Obiad, czyli najbogatszy posiłek dnia

Obiad rocznego malucha może już się składać z dwóch dań, ale pamiętaj, by takie porcje obiadowe nie były zbyt obfite. Pierwsze danie to zupa przygotowana na bazie warzyw. Drugie na zmianę powinno zawierać drób, ryby i czerwone mięso, a także naprzemiennie ziemniaczki, ryż, makaron i kaszę. Wartościowy obiad składa się ze wszystkich grup produktów, jednak podstawę powinny stanowić tutaj warzywa, które podawaj zawsze do drugiego dania.

(0)
Reklama
Komentarze