Pierwsza część artykułu stanowiącego przegląd mieszanek mlecznych i mlekozastępczych stosowanych w żywieniu dzieci. Omówiono mieszanki przeznaczone do żywienia zdrowych niemowląt i dzieci.
Wskazania i przeciwwskazania do karmienia naturalnego
Optymalne żywienie zdrowego dziecka powinno polegać na wyłącznym karmieniu piersią do 4-6 miesiąca życia. Dotyczy to wszystkich dzieci zdrowych i niemal wszystkich dzieci chorych. Przeciwwskazania do karmienia piersią są bardzo nieliczne. Wynikają one zwykle z konieczności wyeliminowania z diety cukru mlecznego - laktozy, jak dzieje się to w rzadkiej chorobie nazywanej galaktozemią, lub z konieczności stosowania diety bez aminokwasu fenyloalaniny u dziecka z fenyloketonurią.
Innym przeciwwskazaniem do karmienia piersią jest stosowanie u matki szkodliwych dla dziecka leków przechodzących do mleka oraz zakażenie matki wirusem HIV. Warto podkreślić, że zgodnie z aktualnym stanem wiedzy zakażenie matki wirusami HBV i HCV nie stanowi bezwzględnego przeciwwskazania do karmienia piersią, ponieważ ryzyko zakażenia tą drogą jest minimalne, a korzyści z karmienia naturalnego znacznie przewyższają ewentualne zagrożenia infekcyjne.
Mleko dla zdrowych niemowląt po zakończeniu karmienia naturalnego
Jeżeli ilość pokarmu matki nie wystarcza do pokrycia zapotrzebowania dziecka, konieczne jest dokarmianie modyfikowanymi mieszankami mlecznymi. W przypadku dzieci zdrowych są to tak zwane mleka początkowe (typu 1) - dla dzieci do 4 miesiąca życia oraz mleka następne (typu 2) - dla dzieci od 5 miesiąca życia.
1) Mleko modyfikowane typu 1 (mleko początkowe)
Mlekiem początkowym nazywamy mieszankę mleczną modyfikowaną przeznaczoną do żywienia dzieci w pierwszych 4 miesiącach życia. Mieszanki typu 1 znacznie różnią się w porównaniu z mlekiem krowim oraz niemodyfikowanymi mieszankami na bazie mleka krowiego. Zmiany te są bardzo korzystne dla zdrowia i rozwoju małego dziecka. Najważniejsze różnice pomiędzy mlekiem typu 1 a mlekiem niemodyfikowanym to:
- obniżenie ilości białka (mleko krowie zawiera 3 razy więcej białka niż mleko matki!!)
- zmiana składu białka (mleko matki ma 60% lekkostrawnej serwatki, mleko krowie tylko 20%)
- zwiększenie ilości tłuszczów nienasyconych (mleko krowie zawiera zbyt dużo szkodliwych tłuszczów nasyconych)
- zwiększenie zawartości laktozy (mleko krowie zawiera znacznie mniej laktozy niż mleko matki)
- zmniejszenie zawartości jonów obciążających nerki (mleko krowie zawiera ponad 3x więcej składników mineralnych).