Zaloguj
Reklama

Kuchnia małego alergika

Autor/autorzy opracowania:

Kategorie ICD:

Kategorie ATC:


Kuchnia małego alergika
Fot. Panthermedia
(0)

Kiedy u swojego malca zaobserwujesz pierwsze objawy alergii pokarmowej sprawdź czy nie jest to przypadkiem uczulenie na gluten. Najważniejszym, a zarazem pierwszym etapem jej leczenia jest właściwe rozpoznanie substancji uczulającej. 

Z roku na rok alergia pokarmowa, zwana inaczej nietolerancją pokarmową dotyka coraz więcej małych dzieci, ponieważ ich układ odpornościowy nie jest jeszcze dostatecznie rozwinięty. Stąd u dzieci, które za wcześnie dostawały do jedzenia takie produkty jak: mleko krowie, jaja kurze, cytrusy, truskawki, ryby i owoce morza, czekoladę, orzechy, kakao, bułkę czy kaszę mannę ryzyko wystąpienia alergii jest większe. Jeżeli zauważysz u swojego dziecka pierwsze symptomy występowania nietolerancji pokarmowej nie zwlekaj, ale czym prędzej postaraj się rozpoznać sprawcę alergii. Badania dowodzą, że jednym z najczęstszych alergenów - zaraz po mleku - jest właśnie gluten. Dlatego też lekarze nie zalecają podawania glutenu nawet do 12 miesiąca życia dziecka.    

Gluten jest to białko roślinne występujące w zbożach takich jak: pszenica, żyto, jęczmień, owies. Możemy go zatem znaleźć w pieczywie, makaronach, ciastach, kaszach, płatkach śniadaniowych jak również w produktach uznawanych z pozoru za bezpieczne, np. w parówkach, wędlinach, jogurtach, serach, niektórych słodyczach, lodach, koncentratach spożywczych czy w suszonych owocach. Jeżeli zauważysz, że twoje dziecko nie chce jeść takich produktów lub po ich spożyciu odczuwa dolegliwości takie jak: bóle brzucha,biegunka, wymioty, katar oraz pokrzywka skórna, jest to prawdopodobnie uczulenie na gluten. Jednak przed wprowadzeniem w życie jakichkolwiek zmian pamiętaj, że często nie jest łatwo rozpoznać substancje uczulającą. Przechodząc na jakąkolwiek dietę istotne jest wcześniejsze uważne obserwowanie dziecka oraz konsultacja ze specjalistą, który prawdopodobnie zleci test z krwi malucha. Jeżeli badania wykażą, że nasz malec jest uczulony na gluten, konieczne jest jego całkowite wyeliminowanie z diety dziecka.

A czym można zastąpić gluten? Na półkach sklepowych jest wiele produktów bezglutenowych takich jak: pieczywko, makarony, kasze, herbatniki. Ich znakiem rozpoznawczym jest symbol przekreślonego kłosa, który znajduje się na opakowaniu. Produkty takie znajdziesz również w sklepach ze zdrową żywnością. Uczulonemu na gluten dziecku możesz podawać produkty z ziemniaków, kukurydzy, ryżu, gryki czy soi. Kiedy maluch podrośnie warto również wprowadzić do jego diety bezglutenowy sos sojowy

(0)
Reklama
Komentarze