Zaloguj
Reklama

Dekalog żywienia małego dziecka w żłobku i w domu

Autor/autorzy opracowania:


Dekalog żywienia małego dziecka w żłobku i w domu
Fot. ojoimages
(0)

1000 pierwszych dni dla zdrowia w polskich żłobkach

1. Jadłospis na miarę

Posiłki podawane małym dzieciom powinny byćurozmaicone ipełnowartościowe. Prawidłowo zbilansowany jadłospis, który opracowuje dietetyk lub intendent, dostarcza odpowiedniej ilości energii, węglowodanów, tłuszczów i białka, a takżewitamin oraz składników mineralnych, szczególnie żelaza i wapnia.

2. Do picia – przede wszystkim woda

Czysta wodanajlepiejzaspokaja pragnienie. Warto od najmłodszych lat przyzwyczajać dziecko do picia wody. W codziennej diecie najmłodszych należy unikać gotowych, kolorowych oraz słodzonych napojów, które są kaloryczne i hamują apetyt. Soki owocowe nie powinny zastępować wody – zalecana porcja soku dla niemowląt i dzieci między 1. a 3. rokiem życia to maksymalnie pół szklanki na dzień. W ciągu dnia woda powinna znajdować się w miejscu widocznym dla dzieci, a opiekunowie co jakiś czas powinni zachęcać do picia.

3. Mniej soli i cukru

Warto redukować doprawianie potraw podawanych dziecku solą, nawet jeśli wydają się one mało wyraziste w smaku. Warto korzystać z szerokiej gamy zdrowych ziół. Okres 1000 pierwszych dni życia ma kluczowe znaczenie dla rozwoju preferencji i nawyków żywieniowych człowieka – także w jego dorosłości. Dziecko często wielokrotnie próbuje nowych potraw, zanim przekona się do nowego smaku. Spożycie słodyczy można ograniczyć np. przez zastępowanie ich równie atrakcyjnymi dla dzieci deserami w postaci świeżych lub suszonych owoców.

4. Zdrowa kuchnia – z najlepszych surowców

Do gotowania dla dzieci wykorzystuje się wyłącznie wysokogatunkowe produkty spożywcze, takie jak mleko i produkty mleczne, pełnowartościowe produkty zbożowe (pełnoziarniste pieczywo, kasze), mięso, drób, ryby, owoce i warzywa.

5. Kultura spożywania posiłków to też element jedzenia

Stałe pory posiłków, wyeliminowanie podjadania czy mycie rąk przed jedzeniem i mycie zębów po jedzeniu to tylko wybrane elementy kultury spożywania posiłków, które są standardem w polskich żłobkach. Dzieci wspólnie uczą się zachowania przy stole, smakując dania przygotowane specjalnie dla nich.

 

 

fot. ojoimages

 

6. Dieta dla dzieci ze specjalnymi potrzebami

Każde dziecko wymaga indywidualnego podejścia, zasada ta dotyczy także żywienia. Najmłodsi z alergią pokarmową lub nietolerancją na wybrane składniki także uczęszczają do żłobków. W takiej sytuacji rodzice i ich dzieci mogą być pewni, że specjalne potrzeby dziecka zostaną uwzględnione. Zgodnie ze wskazaniami lekarza w żłobkach stosuje się diety eliminacyjne, dlatego w razie potrzeby w jadłospisie znajdują się np. dania bezmleczne lub bezglutenowe.

7. Przyjazna atmosfera w jadalni

W żłobku to dziecko decyduje czy zje, a jeśli tak, to jak dużą porcję posiłku skonsumuje, a pora obiadowa powinna kojarzyć  się z przyjemnym czasem spędzonym przy smakowitych daniach. Opiekun pomaga dzieciom w nauce jedzenia oraz zachęca je do tego, żeby jeść samodzielnie i próbować nowych smaków, tłumaczy dzieciom nazwy i składniki dania. Opiekun nie karze ani nie nagradza podopiecznych za odmowę jedzenia.

8. Angażowanie rodziców w działania edukacyjne

Rodzice mają duży wpływ na preferencje żywieniowe najmłodszych, dlatego warto w codziennej pracy żłobka uwzględnić działania edukacyjne skierowane do nich i najmłodszych. W placówkach praktykuje się m.in. spotkania informacyjne na temat żywienia i rozmowy indywidualne. Rodzice mają możliwość wglądu w jadłospisy żłobkowe, co umożliwia przygotowanie dalszych posiłków w domu, bez powielania podanych już w żłobku produktów.

9. Poszerzanie wiedzy pracowników żłobków

Coraz więcej mówi się o żywieniu najmłodszych – ważne, aby najnowsze doniesienia ekspertów docierały do opiekunów dzieci. Systematyczne szkolenia dla pracowników żłobków oraz ich spotkania i wymiana doświadczeń na ogólnopolskich konferencjach, seminariach i debatach korzystnie wpływają na poszerzenie wiedzy personelu.

10. Współpraca rodziców i pracowników żłobków kluczem do sukcesu

Jakość 1000 pierwszych dni życia dziecka ma duże znaczenie dla jego zdrowia także w przyszłości. Współpraca między rodzicami i opiekunami w żłobkach jest kluczowa. Tylko wspólne kształtowanie prawidłowych nawyków przez rodzinę dziecka i pracowników żłobka może przynieść wymierne, pozytywne efekty.

(0)
Reklama
Komentarze